Safello – Recension och vårt omdöme

Safello recension

Safello är en svensk kryptoväxlare som köpt/sålt Bitcoin sedan 2013. Tjänsten vänder sig både till svenska och europeiska investerare.

Största fördelen med Safello är enkelheten. Registrera dig och köp kryptovaluta på mindre än 3 minuter. Detta tack vare verifiering med Mobilt BankID och betalning med Swish. Men kostnaderna är höga i förhållande till internationella alternativ.

 1. Välj kryptovaluta & Belopp att köpa för
 2. Ange plånboksadress (köp en fysisk kryptoplånbok på iphonebutiken.se eller öppna en digital på Coinbase.com.)
 3. Logga in med BankID – Betala med Swish

Köp kan ske via vår integration med Safello i denna widget:

De största fördelarna med Safello

 • Registrera konto på 30 sekunder med Mobilt BankID
 • Betala med Swish, Bankgiro eller SEPA
 • Svensk support
 • De förvarar inte din valuta – Få den skickad till valfri adress
safello citat

(Safello anger att de erbjuder ”Sveriges bästa sätt att köpa kryptovalutor. Vi håller inte helt med. Däremot är de ”Sveriges enklaste och snabbaste sätt att köpa kryptovalutor”)

Safello – passar för dig som…

Safello eller Coinbase? Om Safello ska väljas eller inte beror främst på hur snabbt köpet önskas ske samt om svensk hemsida och support prioriteras.

Välj Safello om…

 • Du behöver Bitcoin – Nu!

Att köpa Bitcoin (eller annan kryptovaluta) med Swish bör vara det absolut snabbaste sättet som erbjuds i Sverige. Vi öppnade konto och genomförde ett köp på 4 minuter. Nästa gång tar det 2 minuter.

 • Du prioriterar svensk support

Det finns ett par alternativ att välja på för dig som vill köpa kryptovalutor från ett företag med svensk support, Safello är en av de.

 • Du uppskattar användarvänlighet och enkelhet

Safellos tjänst är enkel och snabb att använda. Dessutom med svensk support och alla kvitton samlade på ett och samma ställe. Väldigt användarvänligt!

Välj inte Safello om….

 • Du vill ha låga avgifter

Safellos nackdel är dess avgifter. Ställs de mot internationella alternativ är de riktigt dyra. Dessutom tillkommer nätverksavgiften när valutan ska skickas till och från Safello.

 • Du vill handla och förvara dina kryptovalutor på samma ställe

Det enda som inte är användarvänligt är att valutan inte förvaras hos dem. Det krävs därmed att kunden själv förstår hur offentliga kryptoadresser skapas och hur förvaring sker på ett säkert sätt. Samtidigt är en generell rekommendation att hålla valutorna på en egen hardwallet – av just säkerhetsskäl.

Säkerhet

”Safello är Sveriges mest betrodda valutaväxlare för kryptovalutor och har varit registrerad och under insyn hos Finansinspektionen sedan 2013”/Safello.se

BankID & Swish

Med registrering och identifiering med BankID skapas säkerhet på samma nivå som en rad myndigheter och banker i Sverige. Med överföring från en svensk bank till ett svenskt företag bör det heller aldrig bli diskussioner om pengarna har kommit fram eller inte.  

Reglerad av Svenska Finansinspektionen

Safello ligger under tillsyn av Finansinspektionen vilket ger ytterligare trovärdighet och säkerhet.

safello säkerhet

Granskar aktivt vid misstanke om penningtvätt

Om Safello anser att transaktioner är ”ovanliga” kan de granska dessa manuellt och under denna tid frysa personens möjlighet att handla hos dem. Det finns även personer som blivit uteslutna från tjänsten efter att de inte velat uppge varifrån pengarna har kommit.  

Förvaring sker av kunden

Safello förvarar aldrig kundernas kryptovalutor. Vid köp anges den adress dit kryptovalutorna önskas skickas. Därmed kan valutorna direkt skickas till en hardwallet utan att först behöva gå via en kryptobörs.

Vårt omdöme
Safello är ett tryggt och säkert sätt att handla med kryptovalutor! Eftersom de inte håller kundernas tillgångar finns ingen risk att dessa kan stjälas om de skulle bli hackade eller om verksamheten går i konkurs. Kan det bli säkrare? Vi är tveksamma.

Registrering

Första gånger som köp sker via Safello öppnas även ett konto hos dem. Detta genom att inloggning sker med Mobilt BankID och mailadress verifieras. Det går även att registrera konto utan att genomföra något köp.

I inloggat läge går det att lägga ordrar och se samtliga kvitton på tidigare ordrar.

ordrar safello

Köpa & Sälja kryptovaluta

Köpa

1. Välj kryptovaluta & Belopp att köpa för

Hos Safello går det att handla med Bitcoin, Ether och Ripple. Välj önskad valuta samt vilken summa i SEK som köpet ska ske för.

2. Ange plånboksadress

Safello erbjuder inte någon inbyggd plånbok i deras tjänst. Den kryptovaluta som köps behöver alltså skickas direkt till en extern plånbok. Det är adressen till denna som du anger vid köp.

Plånboksadress kan, mycket förenklat, jämföras med ett bankkontonummer som bara kan ta emot valuta. Den offentliga nyckel som ges ut för att ta emot överföringar.

Plånboksadress – En publik adress som används för att ta emot valuta. Du kan skapa och använda fritt antal adresser.

 • Överföra till en mobil app

Börja med att ladda hem en säker mobilwallet, exempelvis ShapeShift, Coinbase Wallet eller Blockstream Green. Klicka på Bitcoin och därefter Recieve. Då visas både QR-kod och adress. Kopiera adressen, som består av bokstäver och siffror, och ange till Safello.

(Bild från Shapeshift)

 • Överföra till hardwallet

Beroende på vilken hardwallet som används nås den publika adressen på olika sätt. Enklast är att följa instruktionerna på dess respektive hemsida. Ledger, Trezor och KeepKey är de kändaste.

 • Som betalning

Be mottagaren om dess BTC-adress. Ange den vid köp hos Safello. När betalningen är genomförd kommer mottagaren att få angiven summa i Bitcoin.

 • Överföra till kryptobörs

Sök efter ”Deposit” och välj den valuta som du önskar skicka. I detta läge visas din publika adress. Kom ihåg att köp i Ripple kräver att ”tag” även anges.

3. Välj betalningsmetod

Sista steget är att välja betalningsmetod och följa instruktionerna som därmed ges. Vid Swish anges telefonnummer varpå en begäran om Swishbetalning direkt skapas i mobilen.

Hur lång tid det tar innan valutan är på angiven adress beror främst på belastningen på nätverket. Safello skickar däremot direkt efter att de fått betalningen.

Sälja

Vid försäljning krävs att du har ”Proof of Funds”, dvs tillgång till bevis som visar var du köpt in din valuta (förutsatt att det inte skett hos Safello). Det kan exempelvis vara ett kvitto från en exchange eller privatperson.

Ange hur många Bitcoin du vill sälja (går ej att sälja Ether eller Ripple), intyga att du har Proof of Funds samt genomför försäljningen. Pengarna kommer till kopplat bankkonto.

Vårt omdöme
Att genomföra köp eller försäljning är extremt enkelt, förutsatt att man har kunskap i hur en offentlig plånboksadress skapas.

Köp- och säljbegränsningar

 • Nivå 1: Köp för max 6000 kr/vecka.
 • Nivå 2: Köp för max 25 000 kr/vecka
 • Nivå 3: Obegränsat
 • Försäljning: Finns ingen gräns

Efter första köpet uppgraderas ditt konto automatiskt till nivå 2.
För att gå från nivå 2 till 3 krävs att KYC fylls i vid inloggat läge.

Safello Premium – Minst 100 000 kr

Genom att gå med i Safello Premium ges:

 • Lägre avgifter (se bilden nedan)
 • Premium Support
 • Möjlighet att investera i flera valutor

Det som krävs är investering på minst 100 000 kr.

Vårt omdöme
Att betala 2 % i avgift är fortfarande högre än många internationella kryptohandlare. Men vi anser att det är en acceptabel avgift för svenska investerare som har ett större kapital och vill få personlig support, på svenska, kring hur tekniken med Bitcoin och kryptovalutor fungerar. Synd bara att gränsen är så hög.

safello premium

Insättningar & Uttag

Köp av kryptovaluta kan ske med Swish, Bankgiro och SEPA-överföring. Vid försäljning måste ett bankkonto anges och användas.

Någon ”insättning och uttag” handlar det däremot inte om då Safello inte håller kryptovalutan. Det är upp till kunden att välja var valutan ska skickas vid köp.

Kryptovalutor du kan investera i

 • Bitcoin
 • Ether
 • Ripple

Kostnader hos Safello

Det är kostnaden som Safellos stora nackdel.  Extremt användarvänligt och snabbt – men dyrt i längden.

 • Swish: 7 %
 • Bankgiro: 4 %
 • SEPA: 4 %
 • Försäljning: 3 %
 • Transaktionskostnad: Varierande beroende på nätverkskostnad. Avgiften anges på kvittot efter transaktion.
 • Safello Premium: 2 %
 • Administrationskostnad: 50 kr (Utgår vid administration som uppstår om du angett felaktig betalningsinformation.)
 • Spread: 0 %

Exempel:
Köp Bitcoin för 5000 kr och betala med Swish. En avgift tas ut på 350 kr och du får i detta exempel 0,0330 BTC. En månad senare vill du sälja detta och betalar då 139 kr i säljavgift. På bankkontot har du nu 4518 kr. En förlust i avgifter på ca 10 %.

Coinbase

Hade samma transaktioner genomförts på Coinbase hade avgiften varit 2,99 Euro vid köp samt samma vid försäljning. Totalt ca 60 kr, dvs ca 1,2 %.

Vårt omdöme
Safello fyller en viktig funktion för personer som snabbt vill kunna handla kryptovalutor. Men det är fortfarande en stor procentuell avgift. Det är framförallt avgiften som drar ner vårat sammanlagda betyg.

Handla med Kryptovalutor
För att ta position i kryptovalutor via CFD:s & för teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/se (tidigare IG Markets). Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv på ett smidigt sätt via CFD:s och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Om du istället vill äga själva kryptovalutan på ett eget konto rekommenderar vi kryptobörserna Coinbase.com och Binance.com/sv som erbjuder en smidig helhetslösning för det.

Få 5 dollar i bonus om du öppnar konto via vår länk
1. Öppna konto på Binance via vår LÄNK.
2. Sätt in minst 50 dollar och få 5 dollar i bonus.
3. Om du vill har du möjlighet att få ytterligare 95 dollar i cashback vouchers genom att genomföra ett antal uppgifter. Läs mer om det på Binance när du öppnat ett konto.

Safello och Skatt?

Vid försäljning av kryptovaluta ska detta deklareras på en K4-blankett. Är det ett par få transaktioner kan skatten enkelt räknas ut för hand. Är det många transaktioner kan deklarationstjänster istället användas. Genom att samtliga kvitton enkelt kan nås via inloggat läge blir det relativt enkelt.

Vårt omdöme
Sker enbart handel på Safello är det relativt enkelt att räkna ut årets reavinstskatt/förlust. All handel och har skett mot SEK och uträkning kan ske i Excell eller via tjänster online. Men visst hade det varit smidigt om de även hade haft en uträknare direkt på sidan (som Avanza).

Kundtjänst

Svensk support nås 9 – 17 på vardagar. Enklast är att logga in och ställa frågan direkt via Safello Messenger men de nås även på [email protected]. Någon telefonsupport finns inte.

Vårt omdöme
Svensk support väger tungt och är en Safellos stora fördelar i förhållande till de internationella kryptohandlarna. Att de inte erbjuder support via telefon är däremot lite negativt.

Andras recensioner och omdömen om Safello

Trustpilot 3,8/5

På Trustpilot ges 3,8/5 i sammanlagt betyg utifrån de ca 230 personer som skrivit recension och gett betyg till företaget. De som är positiva lyfter framförallt fram att det är snabbt och smidigt – en åsikt som vi även delar.

Nackdelar som lyfts fram är att företaget ibland gör manuella granskningar och i detta fall kan ett köp dröja i flera dagar. I vissa fall har det tagit över en vecka innan kunderna fått svar på mail. En del nämner även att avgifterna är ”för höga”.

”Sjukt smidigt och snabbt! Inga problem alls!”

omdömen från andra om safello

Google My Business

Safello har ca 40 kundrecensioner på Google My Business med ett genomsnittligt betyg på 4/5. Även här nämns att det är snabbt, smidigt och att supporten hjälper till med hög servicenivå.

Flera som är negativa anger att Safello utnyttjas för bedrägeri. Det är däremot en bedragare som använt tjänsten – inte Safello som bör stå som ansvarig. Företaget har tydlig information på sin webbplats kring hur bedrägerier ska undvikas. Flera av de negativa kommentarer som lämnats är helt irrelevanta till Safellos verksamhet.

En av de som är positiva sammanfattar Safellos tjänst tydligt:

Det har vart ett nöje att handla hos Safello. Alla medarbetare som jag vart i kontakt med har vart tillmötesgående, hjälpsamma, trevliga och givit snabba svar i chatten. Deras avgifter är lite väl saftiga om man jämför mot utlandsiter.

Cryptowisser 4/5

Cryptowisser ger betyget 4/5 till Safello. De berömmer säkerheten hos tjänsten och anger att Safello har bättre säkerhet än 90 % av de övriga kryptohandlarna som recenserats på webbplatsen. Användarvänligheten nämns även som en fördel – även om de saknar vissa funktioner. Nackdelen är avgifterna.

”The above fees are a bit on the high end.”

Nackdelar

 • Litet utbud

I dagsläget kan tre kryptovalutor köpas och säljas. Det är ett väldigt litet utbud i jämförelse mot exempelvis Coinbase.com (ca 40 valutor) och Binance.com (ca 150 valutor).

 • Avgiften

Se vår uträkning ovan som visar att upp till 10 % av beloppet kan gå till avgifter vid ett köp och en försäljning.

 • Ingen telefonsupport

Safello kan inte nås via telefon. Detta till skillnad mot flera andra svenska kryptohandlare.

 • Kräver kunskap om förvaring av valutorna

Har du ingen kunskap om hur en wallet skapas eller hur vad en hardwallet är? Lär dig detta innan du genomför köp hos Safello. Här finns nämligen ingen inbyggd wallet i systemet.

Sammanfattning

Vi uppskattar den tjänst som Safello erbjuder – även om vi inte kommer använda den frekvent.

Via Safello kan kryptovalutor köpas, och säljas, på några minuter. Det är otroligt enkelt att skapa ett konto och genomföra handel tack vare Mobilt Bank-ID och Swish. Detta förutsatt att du har en plånboksadress dit valutan kan skickas.

Just användarvänligheten och snabbheten är Safellos absoluta styrka. Att även kunna få svensk support även positivt.

Dess största nackdel är avgiften. För långsiktigt och regelbundet sparande i kryptovalutor finns därmed betydligt billigare alternativ. Men är det bråttom så är Safello absolut en väg att gå. 

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, digitala & vanliga valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Lendify.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Investera i kryptovaluta

Kommentera eller Fråga

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Etoro.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder utan courtage.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021