Safello – Recension och vårt omdöme

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Safello omdöme

Safello är en svensk kryptoväxlare som köpt/sålt Bitcoin sedan 2013. Tjänsten vänder sig både till svenska och europeiska investerare.

Största fördelen med Safello är enkelheten. Registrera dig och köp kryptovaluta på mindre än 3 minuter. Detta tack vare verifiering med Mobilt BankID och betalning med Swish. Men kostnaderna är höga i förhållande till internationella alternativ.

 1. Välj kryptovaluta & Belopp att köpa för
 2. Logga in med BankID – Betala med Swish
 3. En automatisk plånbok skapas där dina kryptovalutor samlas (plånboken nås via BankID)

De största fördelarna med Safello

 • Registrera konto på 30 sekunder med Mobilt BankID
 • Betala med Swish, Bankgiro eller SEPA
 • Svensk support
 • En plånbok skapas automatiskt vid första köpet – plånboken nås med BankID
safello citat
(Safello anger att de erbjuder ”Sveriges bästa sätt att köpa kryptovalutor.)

Safello – passar för dig som…

Safello eller Coinbase? Om Safello ska väljas eller inte beror främst på hur snabbt köpet önskas ske samt om du vill kunna logga in med mobilt Bank-ID.

Välj Safello om…

 • Du behöver Bitcoin – Nu!

Att köpa Bitcoin (eller annan kryptovaluta) med Swish bör vara ett av de absolut snabbaste sättet som erbjuds i Sverige. Vi öppnade konto och genomförde ett köp på 4 minuter. Nästa gång tar det 2 minuter.

 • Du prioriterar svensk support

Det finns ett par alternativ att välja på för dig som vill köpa kryptovalutor från ett företag med svensk support, Safello är en av de.

 • Du uppskattar användarvänlighet och enkelhet

Safellos tjänst är enkel och snabb att använda. Dessutom med svensk support och alla kvitton samlade på ett och samma ställe. Väldigt användarvänligt!

Välj inte Safello om….

 • Du vill ha låga avgifter

Safellos nackdel är dess avgifter. Ställs de mot internationella alternativ är de riktigt dyra. Dessutom tillkommer nätverksavgiften när valutan ska skickas till och från Safello.

Säkerhet

”Safello är Sveriges mest betrodda valutaväxlare för kryptovalutor och har varit registrerad och under insyn hos Finansinspektionen sedan 2013”/Safello.se

BankID & Swish

Med registrering och identifiering med BankID skapas säkerhet på samma nivå som en rad myndigheter och banker i Sverige. Med överföring från en svensk bank till ett svenskt företag bör det heller aldrig bli diskussioner om pengarna har kommit fram eller inte.  

Reglerad av Svenska Finansinspektionen

Safello ligger under tillsyn av Finansinspektionen vilket ger ytterligare trovärdighet och säkerhet.

safello säkerhet

Granskar aktivt vid misstanke om penningtvätt

Om Safello anser att transaktioner är ”ovanliga” kan de granska dessa manuellt och under denna tid frysa personens möjlighet att handla hos dem. Det finns även personer som blivit uteslutna från tjänsten efter att de inte velat uppge varifrån pengarna har kommit.  

Vårt omdöme
Safello är ett tryggt och säkert sätt att handla med kryptovalutor!

Registrering

Första gånger som köp sker via Safello öppnas även ett konto hos dem. Detta genom att inloggning sker med Mobilt BankID och mailadress verifieras. Det går även att registrera konto utan att genomföra något köp.

I inloggat läge går det att lägga ordrar och se samtliga kvitton på tidigare ordrar.

ordrar safello

Köpa kryptovaluta med Safello

1. Välj kryptovaluta & belopp att köpa för

Hos Safello går det att handla med Bitcoin, Ether och Ripple bland annat. Välj önskad valuta samt vilken summa i SEK som köpet ska ske för.

2. Välj betalningsmetod

Sista steget är att välja betalningsmetod och följa instruktionerna som därmed ges. Vid Swish anges telefonnummer varpå en begäran om Swishbetalning direkt skapas i mobilen.

3. En egen plånbok skapas automatiskt vid första köpet

Plånboken når du enkelt med BankID

 • Överföra till kryptobörs

Sök efter ”Deposit” och välj den valuta som du önskar skicka. I detta läge visas din publika adress. Kom ihåg att köp i Ripple kräver att ”tag” även anges.

Vårt omdöme
Att genomföra köp eller försäljning är extremt enkelt.

Handla Kryptovalutor

✔️ IG.com/se – Ta position i kryptovalutor via CFD:s.
✔️ Coinbase.com – vanlig handel direkt i kryptovalutor.

För CFD-handel & för teknisk analys använder vi IG. Där kan du gå både lång och kort i kryptovalutor, aktier, index, råvaror och mycket mer på ett smidigt sätt och du kan använda app & plattform kostnadsfritt för teknisk analys.

Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Kostnader hos Safello

🔗 Se Safellos nuvarande avgifter

Safello och Skatt?

Vid försäljning av kryptovaluta ska detta deklareras på en K4-blankett. Är det ett par få transaktioner kan skatten enkelt räknas ut för hand. Är det många transaktioner kan deklarationstjänster istället användas. Genom att samtliga kvitton enkelt kan nås via inloggat läge blir det relativt enkelt.

Vårt omdöme
Sker enbart handel på Safello är det relativt enkelt att räkna ut årets reavinstskatt/förlust. All handel och har skett mot SEK och uträkning kan ske i Excell eller via tjänster online. Men visst hade det varit smidigt om de även hade haft en uträknare direkt på sidan (som Avanza).

Kundtjänst

Svensk support nås 9 – 17 på vardagar. Enklast är att logga in och ställa frågan direkt via Safello Messenger men de nås även på [email protected]. Någon telefonsupport finns inte.

Vårt omdöme
Svensk support väger tungt och är en Safellos stora fördelar i förhållande till de internationella kryptohandlarna. Att de inte erbjuder support via telefon är däremot lite negativt.

Andras recensioner och omdömen om Safello

Trustpilot

De som är positiva lyfter framförallt fram att det är snabbt och smidigt – en åsikt som vi även delar.

Nackdelar som lyfts fram är att företaget ibland gör manuella granskningar och i detta fall kan ett köp dröja i flera dagar. I vissa fall har det tagit över en vecka innan kunderna fått svar på mail. En del nämner även att avgifterna är ”för höga”.

”Sjukt smidigt och snabbt! Inga problem alls!”

omdömen från andra om safello

Google My Business

Även här nämns att det är snabbt, smidigt och att supporten hjälper till med hög servicenivå.

Flera som är negativa anger att Safello utnyttjas för bedrägeri. Det är däremot en bedragare som använt tjänsten – inte Safello som bör stå som ansvarig. Företaget har tydlig information på sin webbplats kring hur bedrägerier ska undvikas. Flera av de negativa kommentarer som lämnats är helt irrelevanta till Safellos verksamhet.

En av de som är positiva sammanfattar Safellos tjänst tydligt:

Det har vart ett nöje att handla hos Safello. Alla medarbetare som jag vart i kontakt med har vart tillmötesgående, hjälpsamma, trevliga och givit snabba svar i chatten. Deras avgifter är lite väl saftiga om man jämför mot utlandsiter.

Cryptowisser

De berömmer säkerheten hos tjänsten och anger att Safello har bättre säkerhet än 90 % av de övriga kryptohandlarna som recenserats på webbplatsen. Användarvänligheten nämns även som en fördel – även om de saknar vissa funktioner. Nackdelen är avgifterna.

”The above fees are a bit on the high end.”

Nackdelar

 • Litet utbud

I dagsläget kan relativt få kryptovalutor köpas och säljas. De har ett väldigt litet utbud i jämförelse mot exempelvis Coinbase.com och Binance.com.

 • Ingen telefonsupport

Safello kan inte nås via telefon. Detta till skillnad mot flera andra svenska kryptohandlare.

Sammanfattning

Vi uppskattar den tjänst som Safello erbjuder – även om vi inte kommer använda den frekvent.

Via Safello kan kryptovalutor köpas, och säljas, på några minuter. Det är otroligt enkelt att skapa ett konto och genomföra handel tack vare Mobilt Bank-ID och Swish.

Just användarvänligheten och snabbheten är Safellos absoluta styrka. Att även kunna få svensk support även positivt.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar