Trading – kortsiktig handel på börsen

kortsiktig handel på börsen

Trading innebär att man köper värdepapper eller finansiella produkter med avsikt att sälja dessa inom en viss tid, vid ett visst pris eller vid någon annan (vanligtvis) förutbestämd händelse. Motsatsen till trading är investeringar.

Exempel på underliggande tillgångar som lämpar sig väl för trading:

 • Aktier
 • Index
 • Råvaror
 • Valutor

Vad en trader gör

En trader försöker tjäna pengar på prisrörelser i den underliggande tillgången. Om en trader tror att priset/kursen på en tillgång skall stiga så tar han en ”lång” position. Det betyder att han tjänar pengar om kursen går upp. Om han tror att kursen skall gå ner så tar han en ”kort” position. Då tjänar han pengar om kursen går ner. Ju duktigare tradern är på att pricka rätt desto mer pengar tjänar han.

De vanligaste finansiella instrumenten och värdepappren för trading är:

 1. CFD:s
 2. Mini-futures
 3. Terminer
 4. Optioner
 5. Warranter
 6. Bull & bear certifikat
 7. Aktier

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, valutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Strategi

För att tjäna pengar på trading måste du ha en tydlig och bra strategi. Du måste veta när du skall köpa och när du skall sälja. Du måste även har ett bra ”money management”, dvs du måste veta hur mycket du skall satsa i varje position som du tar och du måste hantera riskerna på rätt sätt så att du inte tar för stora positioner och blir bank rutt om dina positioner går åt fel håll.

De duktigaste kortsiktiga handlarna har lagt tusentals timmar framför skärmen så de kan kombinera en bra strategi tillsammans med massvis av rutin. Rutinen är extremt viktig. Nästan alla som lyckas med trading investerar i princip varenda vaken timme för att lära sig allt som finns att lära sig om trading.

Teknisk och fundamental analys inom trading

De flesta som trade:ar kombinerar dessa två metoder till viss del. Teknisk analys innebär att man studerar prisets rörelser för att försöka skapa sig en bild av vart priset är på väg. Fundamental analys innebär att man kikar på företagets siffror och försöker skapa sig en bild av om företaget är över eller undervärderat.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Avanza.se & Etoro.com/sv, där handlar du aktier och fonder utan courtage. (hos Avanza får du max ha 50 000 kr på kontot för att handla utan courtage, hos Etoro är det obegränsat).

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Sigmastocks.se erbjuder en aktierobot som via algoritmer väljer ut aktier åt dig & sköter förvaltningen av aktieportföljen löpande. Du öppnar ett ISK-konto och svarar på några snabba frågor om hur du vill investera så sköter roboten resten.
Minsta insättning = 1 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Trading & teknisk analys

  Kommentera eller Fråga

  Tips:


  Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

  Investera i aktier och fonder
  Öppna konton helt kostnadsfritt hos Etoro.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder utan courtage.

  För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

  Tips på alternativa investeringar
  Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
  Minsta insättning = 500 kr.

  Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
  Minsta insättning = 500 kr.

  Copyright Aktiekunskap.nu 2021