Börja investera i kryptovalutor – Nybörjarguide

Börja investera i kryptovalutor - nybörjarguide

Börja investera i kryptovalutor med hjälp av vår nybörjarguide. Med bilder, video och en tydlig steg-för-steg-guide kan du göra dina första investeringar inom 5 – 10 minuter. 

 • Börja handla kryptovalutor – Guide i 6 enkla steg
 • Lär dig alla viktiga begrepp
 • Varför investera i kryptovalutor?

Börja handla med kryptovalutor – Steg för steg

Med hjälp av vår steg för steg guide kan du enkelt börja investera i kryptovalutor. Guiden vänder sig till nybörjare och förklarar utförligt de olika stegen. 

Vi rekommenderar att du klickar här för att öppna Etoro i en ny flik i webbläsaren. Då kan du lätt växla mellan guiden och handelsplattformens hemsida och på detta sätt följa med i guiden. 

1. Skapa ett gratis konto

Det är möjligt att investera i kryptovalutor via ett flertal kryptobörser, handelsplattformar och aktiemäklare. Detta antingen genom att antingen köpa kryptovalutan eller värdepapper (CFD:s) som följer en kryptovalutans värdeförändring. 

Vi rekommenderar:

För nybörjare rekommenderar vi handel via Etoro. Detta utifrån att:

 • Mycket användarvänlig plattform – Finns på svenska.
 • Stort utbud – Handel erbjuds i ett stort antal kryptovalutor.
 • Välj mellan att handla direkt i själva kryptovalutan – eller CFD:s som följer kryptovalutans pris
 • Gå kort eller lång – Investera i uppgång eller nedgång i kursen.
 • Valbar hävstång – Välj om du vill handla med eller utan hävstång.
 • All handel sker i euro – Underlättar uträkning av vinst.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 78% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Eftersom vi rekommenderar Etoro kommer även denna guide visa på hur handel sker på denna plattform. 

Så gör du:

 1. Gå till Etoro och skapa gratis konto
 2. Välj användarnamn och lösenord
 3. Testa att du kan logga in

Handel på Etoro sker både i CFD.s och i riktig kryptovaluta, du väljer själv. CFD:s är kontrakt som procentuellt följer värdet på en underliggande tillgång. Om bitcoin går upp 1% kommer CFD:s i bitcoin öka 1% i värde. CFD-handel sker exempelvis med underliggande tillgångar så som råvaror, kryptovalutor och valutor. Tillgångar som är enklare att investera i via kontrakt än via direkthandel. 

🔗Lär dig mer om hur CFD-handel fungerar

2. KYC – (Know your customer)

KYC (Know your customer) måste genomföras av samtliga handelsplattformar för att de ska vara säkra på vem som skapar konto hos dem. Hur detta sker varierar mellan olika plattformar. Det kan i vissa fall ske med BankID och ibland sker det genom att kopia på ID-kort eller körkort laddas upp. Du bör ha en godkänd KYC innan pengar sätts in – för att vara säker på att pengarna ska kunna tas ut. 

Vi rekommenderar:

Skapa ett konto via dator eller mobil och ladda sedan ner Etoro appen och logga in med dina uppgifter. Via appen kan sedan foto tas på exempelvis pass eller körkort och direkt laddas upp till Etoro för verifiering. Det är det enklaste sättet att verifiera sin identitet. Handel med kryptovalutor rekommenderas sedan ske via dator eller surfplatta då bredare skärm ger större överblick. 

Så gör du:

Ladda upp dokument via appen eller vid registrering på hemsidan. För att verifiera ett Etoro-konto krävs foto/printscreen på:

 • ID-handling – pass, körkort, ID-kort. Använd pass för snabbast verifiering
 • Adressbevis – Ett dokument där din adress är angiven, exempelvis bankkontoutdrag, brev från Skatteverket, brev från kommunen, interneträkning eller telefonräkning. 

Verifiering tar ett par dagar och när det är klart skickas ett mail som bekräftar att kontot är verifierat. 

Etoro erbjuder även virtuell handel med olika tillgångar. Det är ett demokonto med 100 000 USD som används på exakt samma sätt som om handel hade genomförts med egna pengar. Skillnaden är bara att detta är ”låtsaspengar”. Det går därmed att testa plattformens funktioner, och hur handel med kryptovalutor sker, bara genom att skapa ett konto med mailadress och lösenord. Någon KYC behövs inte för att handla virtuellt. Växling mellan virtuellt och verklig portfölj sker längst ner till vänster (i datorvy). 

3. Sätt in pengar

Med demokonto kan handel ske ”på prov”. Det blir därmed ett sätt att lära känna plattformen. När du känner dig trygg med grundfunktionerna kan pengar sättas in och handel ske i ”verkligt” läge. 

Vi rekommenderar:

Vi rekommenderar att första överföringen är på 500 kronor, dvs lägst belopp att sätta in. Använd sedan plattformen med denna summa till du känner dig helt bekväm och säker på de olika funktionerna. Genom att ha en låg summa från början risker du inget om felaktig investering skulle råka ske. 

Så gör du:

Hos Etoro kan insättning ske via banköverföring, Trustly direktöverföring samt via flera digitala plånböcker som exempelvis PayPal och Neteller. Välj betalningsmetod och följ instruktionerna. Genom att välja Trustly eller digital plånbok kommer pengarna att finnas på kontot inom en minut. 

De flesta insättningsalternativ är avgiftsfria och all handel sker utan courtage. Vid uttag från plattformen tar de däremot en avgift på 5 Euro. Planera därför dina uttag och ta ut större belopp per gång. 

4. Välj kryptovaluta att handla

Det finns flera tusen olika kryptovalutor i världen. Många är seriösa projekt medan andra snarast kan ses som pyramidspel eller bedrägerier. Flera av de kryptovalutor som fanns 2018 finns exempelvis inte ens kvar idag…

Vilken valuta som investering bör ske i beror självklart både på önskad risknivå, intresse och långsiktighet. Oavsett bör du vara medveten om att risknivån är hög. De som enbart vill skapa en ”basportfölj” har generellt bitcoin och ether som basinvesteringar och kompletterar med mindre innehav i andra valutor. 

Kryptovalutor hos Etoro
Printscreen från Etoros plattform(Fyra exempel på kryptovalutor som kan handlas hos Etoro) 

Vi rekommenderar:

Någon rekommendation kring vilka kryptovalutor som investering bör ske i kan/får vi inte ge. Däremot rekommenderas alltid en riskspridning. Att köpa valutor som är bland de tio största i världen innebär även mindre risk än om köp sker av de som har betydligt lägre totalt marknadsvärde. 

Så gör du:

Se exempelvis Coingecko.com/sv för att se totala börsvärdet på olika valutor, dess historiska kurs och utveckling. Det finns även faktaartiklar om de olika kryptovalutorna på Etoro och för dig som vill fördjupa dig finns flera amerikanska nyhetstidningar så som Cointelegraph och Coindesk.

Bitcoin är världens största kryptovaluta och dess totala marknadsvärde brukar vara kring 40 – 60 % av hela kryptomarknaden. Bitcoin väger alltså extremt tungt och dess kurs påverkar generellt hela kryptomarknaden. Går Bitcoin uppåt är sannolikheten för att andra kryptovalutor (Alt-coins) också går upp. Under en uppåtgående trend går ofta dessa mindre valutor upp mer än Bitcoin. I en nedåtgående trend går de generellt ner mer än Bitcoin. 

5. Öppna en position – i uppgång eller nedgång

Att investera i kryptovalutor innebär generellt att dessa köps med förhoppningen att de kommer öka i värde över tid. Men det går även att investera i kursnedgång. Det kallas för att ta en köp- eller säljposition. 

Köpposition – Värdet på din position kommer gå upp lika många procent som kryptovalutan ökar i värde. Går valutan ner i värde kommer positionen även gå ner i värde.  

Säljposition – Värdet på din position kommer gå upp lika många procent som kryptovalutan går ner i värde. Går valutan upp i värde kommer din position gå ner. Detta är alltså ett sätt att försöka tjäna pengar på en nedgång i kryptovalutans pris. 

Vi rekommenderar:

Vi rekommenderar att nybörjare investerar i kryptovalutor via köppositioner. Det är enklast att förstå då värdeutvecklingen blir exakt som värdeutvecklingen på kryptovalutan. Dessutom sker teknisk utveckling i de flesta kryptovalutor med målet att antalet användare ska öka. Att ta säljposition är därmed delvis att ”gå emot den långa trenden”. 

Så gör du:

 1. Klicka på ”Upptäck” i menyn
 2. Klicka på Kryptovalutor
 3. Klicka på Mynt
 1. Välj valuta och klicka på Sälj eller Köp
 2. Välj belopp

I detta exempel sker handel i kryptovalutan Ada (se bild nedan). Efter att ha klickat på KÖP kommer följande bild upp. Här väljer du hur stort belopp som önskas investeras. På bilden köps Ada för 50 USD. Klicka på ”Öppna affär” och köpet går igenom direkt till gällande kurs. 

Köpa och sälja kryptovaluta hos Etoro
Printscreen från Etoros plattform

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 78% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Denna guide handlar om att investera i kryptovalutor, dvs. köpa och sälja enstaka valutor. På Etoro finns däremot fler sätt att investera med kryptovalutor som underliggande tillgång. 

 • Råvarupar – Exempelvis Guld/Bitcoin, investera i om priset på guld kommer gå upp eller ner i förhållande till Bitcoin. 
 • Kryptopar – Exempelvis ETH/BTC, investera i om priset på Ether kommer gå upp eller ner i förhållande till Bitcoin. 
 • Valutapar – Exempelvis EOS/GBP, investera i om priset på EOS kommer gå upp eller ner i förhållande till brittiska pundet. 

Att köpa ett ”par” innebär att du tror att första tillgången i paret kommer att få en procentuell större värdeutveckling än den andra tillgången. Det är därmed skillnaden i procentuell värdeutveckling som avgör om din position ökar eller minskar i värde. 

6. Se innehav / Sälja

Oavsett investering är det bra att ha en tydlig strategi att hålla sig till. Ska handel ske kortsiktigt eller långsiktigt? Ska det ske med månadssparande eller enstaka insättningar? Genom att ha ett tydligt mål kommer handeln inte att påverkas lika mycket av dagskänsla. Nedan visas hur du ser ditt innehav samt säljer dina positioner på Etoro.

Vi rekommenderar:

Nästan all statistik visar att långsiktig handel är mest lönsamt. Innehaven hålls därmed över flera år även om det uppstår kraftiga nedgångar eller uppgångar. Detta förutsatt att du tror på kryptovalutor som en växande digitala tillgång. 

Kom ihåg att volatiliteten i kryptovalutor är extremt hög. Det kan ofta vara förändringar på 5 – 10 % och med några års mellanrum nedgångar på 70 – 80 % på några veckor. Trots detta har bitcoin varit den överlägset bästa tillgången, gällande värdeutveckling, under flera perioder. Om kursen rasar – zooma ut och se det historiskt. 

Under våren 2022 föll kursen från ca 60 000 USD till 20 000 USD. En nedgång med ca 65 %! Trots detta var kursen ändå 100 % upp sedan september 2020, dvs. bara 1,5 år tidigare. 

Exempel på Bitcoins kurs mellan 2014 och 2022

Så gör du:

Logga in på Etoro och klicka på ”Portfölj” för att se ditt innehav. I portföljen nedan finns Ada, Trx, Zec och Btc. Lägg märke till att det står ”säljer” vid Trx vilket betyder att det är en säljposition. Värdet på denna position kommer alltså öka förutsatt att Trx går ner i värde. 

Portfölj med krypto hos Etoro
Printscreen från Etoros plattform

Klicka sedan på den valuta som du vill sälja/stänga position på. I detta fall väljs Bitcoin. Har du köpt/öppnat positioner vid flera tillfällen kommer dessa att presenteras separat. På bilden nedan har alltså köp i Bitcoin skett vid två olika tillfällen. 

Köpa och sälja kryptovalutor hos etoro
Printscreen från Etoros plattform

Klicka på det röda krysset (längst till höger), kryssa i rutan ”Stäng del av affären” och klicka på ”Stäng affär”. Försäljning sker direkt till gällande kurs och pengarna kommer att synas på kontot. 

Med kryptovinter menas en längre period då kursen antingen går ner eller står still. Intresset för att investera i kryptovalutor brukar minska och även dess mediala uppmärksamhet. Med en kryptosommar är det precis tvärtom. Uppmärksamheten, intresset och kursen ökar kraftigt.  Detta till den grad att det kan liknas med mindre ”bubblor” – vilket kan vara orsaken till de kraftiga fall som sedan kommer. Men kom ihåg – historisk utveckling är inte en garanti för framtida liknande händelse.

Exempel på bitcoins kurs mellan 2014 och 2022

Nästa steg – ta dina kryptoinvesteringar till nästa nivå

Har du investerat i kryptovaluta, exempelvis via Etoro, och vill ta nästa steg? Det kan exempelvis innebära:

 • Använda kryptovaluta

Etoro är en mycket bra plattform för att investera i kryptovalutor. Det är däremot betydligt svårare att använda tillgången till dess praktiska syfte – dvs. på dess blockkedja.  

Att handla kryptovaluta på Etoro är som att köpa certifikat på olja hos Avanza. Du tar del av värdeförändringen men kan inte använda tillgången till dess primära användningsområden. Nästa steg kan därmed vara att investera på mer renodlade kryptoplattformar, exempelvis Coinbase och Binance. För nybörjare kan svenska Trijo vara ett bra första steg. På samtliga dess sker handel i riktig kryptovaluta som därmed även kan skickas vidare till en egen kryptoplånbok. 

 • Säljpositioner

Hos Etoro går det både att ta köp- och säljposition. Ett steg kan därmed vara att prova på säljpositioner under kortare perioder. Tänk på att en kryptovaluta bara kan gå ner med 100% i värde men den kan gå upp oändligt så dina förluster kan bli väldigt stora om du hamnar snett när du ”gått kort”, dvs spekulerat i nedgång.

 • Månadssparande

Hos Etoro går det att ställa in automatisk insättning av pengar. Själva köpet av kryptovalutor behöver däremot ske manuellt. Önskas ett helt automatiserat månadssparande kan detta ske via svenska kryptobörsen Trijo. Men där finns däremot enbart ett par olika valutor att investera i. 

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 78% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Investera i kryptovaluta

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2022