Börja investera i kryptovalutor – Nybörjarguide

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Investera i kryptovalutor - nybörjarguide
Börja investera i kryptovalutor - nybörjarguide

Börja investera i kryptovalutor med hjälp av vår nybörjarguide. Med bilder, video och en tydlig steg-för-steg-guide kan du göra dina första investeringar inom 5 – 10 minuter. 

 • Börja handla kryptovalutor – Guide i 6 enkla steg
 • Lär dig alla viktiga begrepp
 • Varför investera i kryptovalutor?

Börja handla med kryptovalutor – Steg för steg

Med hjälp av vår steg för steg guide kan du enkelt börja investera i kryptovalutor. Guiden vänder sig till nybörjare och förklarar utförligt de olika stegen. 

Vi rekommenderar att du klickar här för att öppna IG i en ny flik i webbläsaren. Då kan du lätt växla mellan guiden och handelsplattformens hemsida och på detta sätt följa med i guiden. 

1. Skapa ett konto

Det är möjligt att investera i kryptovalutor via ett flertal kryptobörser, handelsplattformar och aktiemäklare. Detta antingen genom att antingen köpa kryptovalutan eller värdepapper (CFD:s) som följer en kryptovalutans värdeförändring. 

Vi rekommenderar:

För nybörjare rekommenderar vi att du handlar kryptovalutor via IG.com/sv eller Coinbase.com. Välj IG om du vill handla via CFD:s, välj Coinbase om du vill handla direkt med själva kryptovalutan.

Vi föredrar att handla kryptovalutor vid CFD:s hos IG utifrån att:

 • Mycket användarvänlig plattform – Finns på svenska.
 • Stort utbud – Handel erbjuds i ett stort antal kryptovalutor.
 • Gå kort eller lång – Investera både i uppgång eller nedgång i kursen.
 • Valbar hävstång – Välj om du vill handla med eller utan hävstång.
 • Affärerna kommer uträknade och förtryckta i deklarationen – du slipper alltså allt jobb med deklarationen.

Eftersom vi rekommenderar IG kommer även denna guide visa på hur handel sker på denna plattform. 

Handel på IG sker via CFD:s. CFD:s är kontrakt som procentuellt följer värdet på en underliggande tillgång. Om Bitcoin går upp 1 % kommer CFD:s i bitcoin öka 1 % i värde. CFD-handel sker exempelvis med underliggande tillgångar så som råvaror, kryptovalutor och valutor. Tillgångar som är enklare att investera i via CFD:s än via direkthandel. 

🔗Lär dig mer om hur CFD-handel fungerar

Så gör du:

 1. Gå till IG och skapa konto
 2. Välj användarnamn och lösenord samt fyll i dina personuppgifter

2. KYC – (Know your customer)

KYC (Know your customer) måste genomföras av samtliga handelsplattformar för att de ska vara säkra på vem som skapar konto hos dem. Hur detta sker varierar mellan olika plattformar. Det kan i vissa fall ske med BankID och ibland sker det genom att kopia på ID-kort eller körkort laddas upp. Du bör ha en godkänd KYC innan pengar sätts in – för att vara säker på att pengarna ska kunna tas ut. 

Vi rekommenderar:

Skapa ett konto via dator eller mobil och ladda sedan ner appen och logga in med dina uppgifter. Via appen kan sedan foto tas på exempelvis pass eller körkort och direkt laddas upp för verifiering. Det är det enklaste sättet att verifiera sin identitet. Handel med kryptovalutor rekommenderas sedan ske via dator eller surfplatta då bredare skärm ger större överblick. 

Så gör du:

Ladda upp dokument via appen eller vid registrering på hemsidan. För att verifiera ett konto krävs ofta foto/printscreen på:

 • ID-handling – pass, körkort, ID-kort. Använd pass för snabbast verifiering
 • Adressbevis – Ett dokument där din adress är angiven, exempelvis bankkontoutdrag, brev från Skatteverket, brev från kommunen, interneträkning eller telefonräkning. 

Verifiering tar ett par dagar och när det är klart skickas ett mail som bekräftar att kontot är verifierat. 

IG erbjuder även virtuell handel med olika tillgångar. Det är ett demokonto med 100 000 SEK som används på exakt samma sätt som om handel hade genomförts med egna pengar. Skillnaden är bara att detta är ”låtsaspengar”. Det går därmed att testa plattformens funktioner, och hur handel med kryptovalutor sker, bara genom att skapa ett demokonto. Växling mellan virtuellt och verklig portfölj sker längst upp på skärmen (i datorvy). 

3. Sätt in pengar

Med demokonto kan handel ske ”på prov”. Det blir därmed ett sätt att lära känna plattformen. När du känner dig trygg med grundfunktionerna kan pengar sättas in och handel ske i ”verkligt” läge. 

Vi rekommenderar:

Det finns inget minsta insättningsbelopp om du använder banköverföring för att sätta in pengar. Använder du ditt betal- eller kreditkort är minsta insättning 3000 kr. Börja med en summa du känner dig bekväm med tills du lärt dig plattformen och de olika funktionerna.

Så gör du:

Hos IG kan insättning ske via banköverföring, kortbetalning och via paypal. Pengarna kommer in på kontot direkt om du använder kort eller Paypal.

Både insättningar och uttag är avgiftsfria hos IG.

4. Välj kryptovaluta att handla

Det finns flera tusen olika kryptovalutor i världen. Många är seriösa projekt medan andra snarast kan ses som pyramidspel eller bedrägerier. Flera av de kryptovalutor som fanns 2018 finns exempelvis inte ens kvar idag…

Vilken valuta som investering bör ske i beror självklart både på önskad risknivå, intresse och långsiktighet. Oavsett bör du vara medveten om att risknivån är hög. De som enbart vill skapa en ”basportfölj” har generellt bitcoin och ether som basinvesteringar och kompletterar med mindre innehav i andra valutor. 

Kryptovaluta hos IG
Printscreen från IG:s plattform

Vi rekommenderar:

Någon rekommendation kring vilka kryptovalutor som investering bör ske i kan/får vi inte ge. Däremot rekommenderas alltid en riskspridning. Att köpa valutor som är bland de tio största i världen innebär även mindre risk än om köp sker av de som har betydligt lägre totalt marknadsvärde. 

Så gör du:

Se exempelvis Coingecko.com/sv för att se totala börsvärdet på olika valutor, dess historiska kurs och utveckling. För dig som vill fördjupa dig finns flera amerikanska nyhetstidningar så som Cointelegraph och Coindesk.

Bitcoin är världens största kryptovaluta och dess totala marknadsvärde brukar vara kring 40 – 60 % av hela kryptomarknaden. Bitcoin väger alltså extremt tungt och dess kurs påverkar generellt hela kryptomarknaden. Går Bitcoin uppåt är sannolikheten för att andra kryptovalutor (Alt-coins) också går upp. Under en uppåtgående trend går ofta dessa mindre valutor upp mer än Bitcoin. I en nedåtgående trend går de generellt ner mer än Bitcoin. 

5. Öppna en position – i uppgång eller nedgång

Att investera i kryptovalutor innebär generellt att dessa köps med förhoppningen att de kommer öka i värde över tid. Men det går även att investera i kursnedgång. Det kallas för att ta en köp- eller säljposition. 

Köpposition – Värdet på din position kommer gå upp lika många procent som kryptovalutan ökar i värde. Går valutan ner i värde kommer positionen även gå ner i värde.  

Säljposition – Värdet på din position kommer gå upp lika många procent som kryptovalutan går ner i värde. Går valutan upp i värde kommer din position gå ner. Detta är alltså ett sätt att försöka tjäna pengar på en nedgång i kryptovalutans pris. 

Vi rekommenderar:

Vi rekommenderar att nybörjare investerar i kryptovalutor via köppositioner. Det är enklast att förstå då värdeutvecklingen blir exakt som värdeutvecklingen på kryptovalutan. Dessutom sker teknisk utveckling i de flesta kryptovalutor med målet att antalet användare ska öka. Att ta säljposition är därmed delvis att ”gå emot den långa trenden”. 

Så gör du:

 1. Klicka på ”Kryptovaluta” i menyn
 2. Välj valuta och klicka på Sälja eller Köpa
 3. Välj antal kontrakt du vill köpa – nedanför visas då säkerhetskravet, dvs hur mycket pengar du behöver ha på ditt konto för att kunna öppna positionen.

I detta exempel sker handel i kryptovalutan Ada (se bild nedan). Efter att ha klickat på KÖPA kommer följande bild upp. Här väljer du hur många CFD-kontrakt du vill köpa. På bilden köps 1 st CFD-kontrakt i Ada. För att kunna öppna denna position krävs det att man har minst 212,98 kr på kontot för att täcka säkerhetskravet.

Klicka på ”Lägg order” och köpet går igenom direkt till gällande kurs. 

Printscreen från IG:s plattform

6. Se innehav / Sälja

Oavsett investering är det bra att ha en tydlig strategi att hålla sig till. Ska handel ske kortsiktigt eller långsiktigt? Ska det ske med månadssparande eller enstaka insättningar? Genom att ha ett tydligt mål kommer handeln inte att påverkas lika mycket av dagskänsla. Nedan visas hur du ser ditt innehav samt säljer dina positioner.

Vi rekommenderar:

Nästan all statistik visar att långsiktig handel är mest lönsamt. Innehaven hålls därmed över flera år även om det uppstår kraftiga nedgångar eller uppgångar. Detta förutsatt att du tror på kryptovalutor som en växande digitala tillgång. 

Kom ihåg att volatiliteten i kryptovalutor är extremt hög. Det kan ofta vara förändringar på 5 – 10 % och med några års mellanrum nedgångar på 70 – 80 % på några veckor.

Under våren 2022 föll Bitcoin-kursen från ca 60 000 USD till 20 000 USD. En nedgång med ca 65 %! Trots detta var kursen ändå 100 % upp sedan september 2020, dvs. bara 1,5 år tidigare. 

Exempel på Bitcoins kurs mellan 2014 och 2022

Så gör du:

Logga in på IG och klicka på ”Positioner” för att se dina öppna positioner. Där kan du se både dina köp- och dina säljpositioner.

Med kryptovinter menas en längre period då kursen antingen går ner eller står still. Intresset för att investera i kryptovalutor brukar minska och även dess mediala uppmärksamhet. Med en kryptosommar är det precis tvärtom. Uppmärksamheten, intresset och kursen ökar kraftigt.  Detta till den grad att det kan liknas med mindre ”bubblor” – vilket kan vara orsaken till de kraftiga fall som sedan kommer. Men kom ihåg – historisk utveckling är inte en garanti för framtida liknande händelse.

Exempel på bitcoins kurs mellan 2014 och 2022

Nästa steg – ta dina kryptoinvesteringar till nästa nivå

Har du investerat i kryptovaluta, exempelvis via IG, och vill ta nästa steg? Det kan exempelvis innebära:

 • Använda kryptovaluta

IG är en mycket bra plattform för att investera i kryptovalutor. När man handlar via CFD kan man däremot inte använda tillgången till dess praktiska syfte – dvs. på dess blockkedja.  

Att handla kryptovaluta på IG är som att köpa certifikat på olja hos Avanza. Du tar del av värdeförändringen men kan inte använda tillgången till dess primära användningsområden. Nästa steg kan därmed vara att investera på mer renodlade kryptoplattformar, exempelvis Coinbase och Binance. På samtliga dess sker handel i riktig kryptovaluta som därmed även kan skickas vidare till en egen kryptoplånbok. 

 • Säljpositioner

Hos IG går det både att ta köp- och säljposition. Ett steg kan därmed vara att prova på säljpositioner under kortare perioder. Tänk på att en kryptovaluta bara kan gå ner med 100% i värde men den kan gå upp oändligt så dina förluster kan bli väldigt stora om du hamnar snett när du ”gått kort”, dvs spekulerat i nedgång.

Lämna en kommentar