Fungerar teknisk analys på börsen

Teknisk analys - fungerar det.

Teknisk analys innebär att man studerar utseendet och rörelserna i en prisgraf. Med hjälp av grafens utseende försöker man att skapa sig en bild av kursens framtida rörelser.

När man analyserar aktier kan man göra antingen teknisk analys (TA) eller fundamental analys (FA). Den fundamentala analysen innebär istället att man kikar på företagets siffror, omgivning osv. Den tekniska analysen kikar enbart på priset och prisets rörelser.

För kortsiktig handel (trading) och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/se. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, valutor osv på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys.
Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Fungerar teknisk analys?

Ja, teknisk analys är ett bra verktyg för att få skapa sig en edge i marknaden, dvs för att oftare få rätt än fel i sina framtidsprognoser för kursen. De allra flesta banker, fonder och finansiella institut använder idag delvis tekniska analyser som underlag för sina köp och säljbeslut.

Ett vanligt misstag är att förlita sig på enskilda indikatorer inom teknisk analys och tro att det räcker. Man måste använda sig av flera olika verktyg inom teknisk analys för att sätta ihop en bra komplett strategi. Har man en bra strategi så har man kommit en bra bit på vägen men man är långt ifrån i mål. Man måste även ha ett riktigt bra ”money management” för att tjäna pengar via sin handel. Man måste alltså lägga mycket tid för att bli duktig och för att bli en lönsam handlare.

Många kombinerar fundamental analys med teknisk analys för att skapa sig en edge. Ett bra sätt är att göra fundamentala analyser för att välja ut bolag med en bra och stabil underliggande verksamhet. Sedan kan man använda teknisk analys för att tajma sina köp- och säljbeslut.

Indikatorer och tekniker inom teknisk analys

Det finns en uppsjö av indikatorer och tekniker som används vid teknisk analys. Alla är både bra och dåliga på sitt sätt. Det gäller därför att hitta en bra kombination av olika indikatorer och tekniker för att skapa sig en bra och långsiktigt lönsam strategi. Förr i tiden ritade man manuellt i prisgraferna med linjal och penna. Nuförtiden finns det program på datorn och på nätet som sköter allt åt dig på ett enkelt sätt.

Exempel på klassiska tekniska analystekniker:
Trendlinjer
Formationer

Exempel på indikatorer inom teknisk analys som finns i de flesta trading och analys-plattformar:
RSI
MACD
Glidande medelvärde (MA)
Candlesticks

Exempel på tekniker som är mer omdiskuterade:
Elliots vågteori
Gann
Fibonacci

Att tänka på innan man börjar handla med hjälp av TA

Räkna alltid med att du kommer förlora pengar de första åren som du handlar. Om du har den inställningen så kommer du att spara massor med pengar. Ju duktigare du blir och ju mer du läser desto mer kommer du att inse att du knappt har skrapat på ytan av allt som finns att lära. Om du inte beredd att satsa 100% på att lära dig om teknisk analys och trading så är det bättre att låta bli. Det kommer helt enkelt bli billigare för dig. Satsa istället då på att köpa och äga aktier och fonder långsiktigt.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Trading & teknisk analys

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2020