Huvud-skuldra formation

Huvud-skuldra formation

Huvud-skuldra formationen är en vändningsformation inom teknisk analys. Den används för att identifiera en vändning/ett omslag i en uppåtgående trend/bulltrend. En omvänd huvud-skuldra fungerar på samma sätt men är omvänd och den identifierar istället en vändning i en nedåtgående trend/beartrend.

Traders vill gärna kunna se när en lång bear-trend är på väg att vända och bli en bulltrend eller tvärt om. Det finns mycket pengar att tjäna om man kan lyckas pricka in ett omslag i trenden på ett bra sätt. Många använder då omslagsformationer/vändningsformationer för detta. Ett exempel på en vändningsformation är huvud-skuldran.

Bilden visar en huvud-skuldra formation i det svenska indexet OMXs30 under finanskrisen 2007-2008.

Psykologin bakom huvud-skuldra formationen

En huvud-skuldra består av två skuldror/axlar och ett huvud i mitten.
Priset stiger i en uppåtgående trend, gör en mindre körare nedåt för att skapa den första skuldran. Den första skuldra är en ”mindre skakning” i grafen. Investerare som är försiktiga vill säkra hem sina vinster. I grafen ovan skapas den första skuldran i samband med att styrräntan börjar höjas.

Sedan skapas huvudet. I grafen ovan skapas huvudet under eufori-fasen som var under 2006-2007 då ekonomin och tillväxten var extremt stark. Alla trodde att börsen skulle gå upp och ingen ville stå utanför.

När priset sedan börjar falla så blir det en rekyl i ungefär samma höjd som den förra skuldran, den andra skuldran skapas. Denna skuldra skapas eftersom optimister kliver in och börjar köpa. De tror helt enkelt inte att börsen skall gå ner mer och tror att detta är ett köpläge.

Formationen bekräftas och trenden anses ha vänt när nacklinjen bryts.

Omvänd huvudskuldra

En omvänd huvudskuldra fungerar på exakt samma sätt men den är vänd upp-och-ner-på. Den identifierar när en nedåtgående/fallande trend är på väg att vända om och bli till en uppåtgående/stigande trend istället.

Hur handlar man med hjälp av denna formation?

De allra flesta tar en position när nacklinjen bryts. I bilden ovan går man alltså kort när nacklinjen bryts. I en omvänd huvud-skuldra tar man en lång position när nacklinjen bryts.

Målkurs HS formation

Målkursen brukar man räkna fram genom att beräkna höjden mellan huvudets spets och nacklinjen. Denna höjd man räknat fram tar man sedan och lägger under nacklinjen för att se hur långt ner under nacklinjen som man sätter sin målkurs. Man kan säga att formeln är huvudets höjd multiplicerat med 2. Lika mycket som priset steg när huvudet skapades ovanför nacklinjen skall det alltså falla under nacklinjen.

För kortsiktig handel (trading) och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, valutor osv på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Trading & teknisk analys

Kommentera eller Fråga

2 Kommentarer

  1. Linus skriver:

    Tack för allt du lägger upp!
    Väldigt hjälpsamt

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021