Avanza eller Nordnet – Vilken är bäst?

Här jämför vi två av marknadens bästa aktörer Avanza och Nordnet med uppdaterade priser. Faktum är att dessa två aktörer är väldigt likvärdiga, det är ytterst lite som skiljer dom åt.

I vissa mobiler kan du behöva scrolla höger i tabellen för att se hela jämförelsen

ErbjuderAvanzaNordnet
Gratis courtage erbjudande
Upp till 50 000 kr på kontot
Upp till 80 000 kr och max 6 mån
Courtage
0 – 99 kr eller 0,0 – 0,25%
0 – 99 kr eller 0,0 – 0,25%
Starta konto
0 kr
0 kr
Social plattform
Nej
Ja, Shareville
Aktielån-program
Avanza tar 40% av intäkterna, du får 60 %

Nordnet tar ca 55% av intäkterna, du får ca 45 %
enligt deras exempel på hemsidan
Vårt betyg på hemsida
 ★★★★★
(5 av 5)
 ★★★★☆
(4 av 5)
Vårt betyg på mobil-app
 ★★★★★
(5 av 5)
 ★★★★☆
(4.5 av 5)
Investerarskydd & insättningsgaranti
ISK och KF
Skickar automatiskt uppgifter till skatteverket
Handel i Mini futures
Handel i terminer och optioner
Handel i fonder & aktier

Tips!
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Så fungerar nätmäklarna Avanza och Nordnet

Både Avanza och Nordnet är specialiserade på att bedriva aktiehandel åt kunder och detta uteslutande via nätet. Bägge företagen är mycket väl anpassade för ändamålet och bägge erbjuder olika courtageklasser så att du ska kunna hitta en kategori som passar dina affärer. Det vi tittar på här är framförallt dessa bägge företags avgifter (bland annat courtage), hur deras sajter fungerar och vilket rykte de just nu har.

Courtage Avanza

🔗 Se Avanzas nuvarande nivåer

Courtage Nordnet

🔗 Se Nordnets nuvarande nivåer

Avanzas avgifter och rykte

Visserligen är jag själv kund hos Avanza så i viss mån är jag partisk i målet. Men eftersom jag är kund (och delvis en kritisk sådan) är jag också väl införstådd hur sajten fungerar. Hos Avanza kan man välja lite olika typer av konton och får då också olika avgifter

Jag använder också själv Avanza och är en mycket nöjd kund. Dessutom är ryktet för Avanza mycket bra och det är faktiskt mest lovord (för tillfället) om denna bank. Om du vill läsa mer kan du själv gå till gå till Avanza.se och undersöka deras konton och prisbild. Vi har också gjort en guide för hur man väljer rätt konto hos Avanza som du kan läsa här.

Courtageavgifterna hos banken är anpassade för att passa olika typer av sparare. Om du investerar under 50 000 kr så är courtaget 0 kr och det kostar inget att skapa ett nytt konto. Detta tycker jag är mycket bra då en nybörjare på detta vis kan komma igång utan att det kostar något mer än själva investeringen.

Om du vill fördjupa dig i de olika courtagenivåerna så rekommenderar vi aktiekunskaps courtagejämförelse. Där får du mer bra information innan du väljer nätmäklare.

Nordnet – Snygg hemsida och bra rykte

Även Nordnet har ett mycket bra rykte i aktievärlden och förtjänar definitivt en rejäl undersökning. Jag har inte själv använt mig av deras tjänster men vet många som är mycket nöjda kunder där.

En väldigt positiv del hos denna bank är det de kallar för sparnätverket Shareville. Där kan du som investerare följa andra investerare och deras affärer. På det viset kan du ta rygg på något som kanske har mer erfarenheter än dig. Det kan också vara ett sätt att hitta bollplank när du funderar över vilka investeringar du själv skall göra.

Courtaget hos denna bank är jämförbart med Avanza. De har i princip samma typer av courtagenivåer. Detta beror förstås på att de är konkurrenter om dig som kund och håller koll på varandras priser.

Läs mer om prisuppgifter hos Nordnet.se .

Några slutsatser om avgifter

Vad det gäller sajter och rykte så tror jag att bägge dessa internetmäklare slår storbankerna med hästlängder. Där behöver man inte oroa sig för vilket val man skall göra. Du behöver heller inte bekymra dig över några större skillnader i priser heller mellan dessa två. I dagsläget ligger Avanza och Nordnet extremt när varandra i priser och hur de kategoriseras. Som vi ser det just nu – oavgjort. Är kund hos Avanza fortfarande och är mycket nöjd med det, så det är pluspoängen som kan få Avanza att sticka näsan över målsnöret aningen före Nordnet.

Varför inga storbanker?

Slutligen till dig som funderar på varför jag inte har med banker som Swedbank, Nordea, Handelsbanken eller SEB. Dessa är inte med i våra jämförelser på detta område då nätbankerna som är specialiserade på aktiehandel är så mycket bättre. De har helt enkelt mycket bättre courtagenivåer och färdiga lösningar för dig som småsparar i aktier.

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

39 Kommentarer

 1. Pernilla skriver:

  Hej,
  Jag undrar om man köpa alla fonder på alla banker?

 2. alex skriver:

  Hej

  Jag vill börjar investerar i aktier och funderar på Avanza, ig eller nordnet.
  Men när jag kolla på trustpilot så har alla väldigt dålig rykte så det känns svårt.

  Ni skriver att Avanza och Nordnet har bra rykte, men inte om man kolla på trustpilot.

  Jag är i tvivel för jag vill gärna börjar att investerar.

  • Andreas Hogmalm skriver:

   Hej Alex.

   Jag har använt Avanza och Nordnet i väldigt många år. Alla mina vänner och bekanta har också använt Avanza och Nordnet.
   Bägge två är grymt bra och i nuläget kan ingen av storbankerna mäta sig med dom.

   Mvh admin på Aktiekunskap

 3. Peter Nolinge skriver:

  Hej

  Jag har börjat tänka lite på att spara i aktier. Det jag är intresserad av är att sätta in en summa pengar och sedan inte göra någonting mer än att ta ut de pengar som företaget delar ut till sina aktieägare någon gång om året.
  Min förhoppning är ju att de skall ge något extra att unna sig varje år.

  Men jag är inte helt säker på om jag räknar och tänker rätt.

  Låt mig ta Castellum som exempel. Jag köper aktier för 10 000 kronor. Det skulle ge ungefär 51 aktier. Enligt senaste uppdateringen gav Castellum ut 6,10 kronor/aktie till sina ägare. Således får jag det till blygsamma 311 kronor på ett år. Kan det vara möjligt?

  Är det så lite det rör sig om?

  • Andreas Hogmalm skriver:

   Hej Peter.

   Du tänker helt rätt.
   I början blir det ganska lite pengar varje år men de fina och välskötta företagen höjer sin utdelning varje år.
   Det gör att summan du får ut varje år blir större och större.
   311 kronor i årlig avkastning på 10 000 kr innebär att du får 3,11% i avkastning varje år. Det är inte särskilt högt men det är betydligt bättre än räntan du får på sparkonton.
   Dessutom finns det ju en drös stora, fina och stabila företag som just nu är lågt värderade och därmed delar ut betydligt mycket mer (högre direktavkastning) till sina aktieägare varje år.
   Vi har till exempel köpt Nordea och Kindred delvis för att de delar ut väldigt bra med pengar till sina aktieägare, runt 10% per år var direktavkastningen när vi köpte dessa.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Anders Olsson skriver:

  Hej, jag undrar om det bara är Nordnet som har omsätningen i grafen eller om jag har missat detta på Avanza. Dessutom undrar jag om dom omfatttas av bankgarantin?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Bägge omfattas definitivt av bankgarantin.
   Lite osäker på vad du menar med omsättning i grafen?

 5. Pekka skriver:

  Hej! Planerat att börja med aktier. Beräknar att jag kan lägga undan ungefär 5000 kronor i månaden till detta och tänkte att det hade varit en bra idé att köpa nya aktier varje kvartal, alltså då ha 15000 att handlar för. Har även läst att 5000 är en bra summa att investera i en aktie. Är intresserad av Avanza men vilket avtal ska jag ha med dem då? Avanza mini? Förlåt om mina frågor är dumma (haha), jag försöker bara förstå mig på detta virrvarr av information.

  • Aktiekunskap skriver:

   Om du skall handla för de summorna så skulle säkert Avanza mini eller Avanza small fungera bra. Då har du väldigt låga avgifter. Om du är nybörjare så är det nog bra att använda dig av ett investeringssparkonto, då slipper du tänka på att deklarera utan kan mer vänja dig vid att handla med aktier.

 6. Nordnet eller Avanza? skriver:

  Jag tycker också att det skulle vara dags för en uppdatering!
  Ser gärna fram emot en ny jämförelse i courtage mellan Avanza och Nordnet.

 7. Maria skriver:

  Hej,
  hög tid för en uppdatering av detta inlägg! 😉

 8. pelle skriver:

  Hej har varit kund hos Nordnet i många år och använt wintrade är inte nöjd med det programmet det blir tillt ibland och går inte att sälja så man får starta om programmet sen har dom nu lagt till att man får skriva ett ord i en ruta som tar bort buggar så att det fungerar igen så det har varit många sälj som inte har gått att göras och förlorat pengar på det. Vad finns hos Avanza för liknade program som pro hos Nordnet betalar jag 59 kr och får göra 3 på samma nota = 19.6666 kr per affär

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, kika in på avanza och deras trading avdelning, där hittar du i alla fall två olika typer av program som du kan använda dig av.

 9. Frågande skriver:

  Hej!

  Jag har idag aktiefonder med väldigt låg risk hos Nordea. Det jag nu funderar på är att byta aktiefond till någon som ger lite högre avkastning och i och med det högre risk.

  Hur fungerar det med aktiefonder hos Avanza resp Nordnet? Tänker på courtage och andra avgifter? Tanken är att ha ett sparande under en längre period. Jag har kollat på fonden: Didner & Gerge Småbolag. Om jag väljer att lägga pengar i denna fond är det avgift på 1,4% per år jag betalar eller tillkommer det mer från Avanza exempelvis?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej,
   Det är väldigt sällan det är courtage på fonder utan det är framförallt för aktier. Fonder har istället en fondavgift på en viss procent. Skulle vilja nämna att denna kan spela ganska stor roll för dig slutgiltiga kostnad för handeln.
   Kan tyvärr inte uttala mig om just den fonden som du nämner.

 10. Kristoffer skriver:

  Hej,

  Jag har flera frågor jag undrar över…

  När man lägger en order på ett antal aktier så kan det ta tid innan ordern tas emot och pengarna överförs osv, hur påverkar detta ned och uppgångar av aktierna man vill köpa? Låt säga att när jag la in orderna på en aktie som låg på 50kr per aktie och så när ordern tagits emot och pengarna överförts så har den hunnit antingen öka eller minska, tjäner/förlorar jag på det då alltså anpassar de ordern till det eller räknar man med from när ordern gjordes?

  Sen är jag lite nyfiken på hur det kan se ut rent hypotetiskt om jag skulle ha låt säga 100 tsek och satsade på långsiktig investering, hur pass mycket kan man gå i vinst med logiskt sett på låt säga en 1-2år? Vi säger såhär, jag skulle vilja minst dubbla summan, är det möjligt, är det möjligt att mer än dubbla summan? Svår fråga att svara på kanske men varför jag undrar är för att det låter/känns som att med mindre summor så som jag så (visst det är mer riskabelt) kan man tjäna större pengar än på långsiktigt? Om man inte nu hade investerat på H&M där på 70 talet fram till idag.

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej

   Du kan ju alltid lägga en sälj/köp order där du sätter vilket pris du minst vill ha. Om man låter marknaden bestämma så brukar ordern gå igenom lättare men du kanske missar några punkter upp eller ner.

   Det är möjligt att dubbla värdet på sitt innehav. Det är oftast mindre tillväxtbolag där detta kan gå snabbt. I större bolag som tex H&M så tar det ofta mycket längre tid.

 11. Frank skriver:

  Avanza mini finns ej – ni måste ha gammal uppgift på denna sida, har precis varit på Avanzas hemsida, de har ej Mini.
  Minimicourtage på Bas är 39 kr!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej,
   Jo det skall finnas kvar men jag tror du får söka efter minikund. Det verkar vara lite svårt att hitta på deras sajt.

 12. Daniel Magnusson skriver:

  Hej!

  Jag har precis satt foten in i aktievärlden då jag har fått diverse tips om att jag bör satsa på ett visst företag nu som kommer ge hög avkastning. Det jag undrar är vilken bank och avgift som passar mig bäst? Kommer att satsa (till en början) på ett företag men vill vidga mina vyer och spara mer pengar på aktier på lång sikt. Just nu är jag student och har lite sparpengar som jag tänkte höja och ev. kunna betala tillbaka studielånen för. Undrar även vad ni menar med att man inte beskattas på reavinsten utan att man beskattas på hela innehavet kvartalsvis?

  Har ni mer tips på vad som skulle kunna vara bra att tänka på nu när jag börjar min färd? Har läst lite om ”Fibonacci koden” och ”Elliott wave – teorin”. Hur väl stämmer dem och varför använder inte fler sig utav dessa teorier isåfall?

  MVH/ Daniel

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej,
   De nätbanker vi nämner här har inga fasta avgifter för att du har ett konto hos dem. Det de tjänar pengar på är det som kallas för courtage och som är avgiften som finns när man köper/säljer aktier. Så det viktiga är att du väljer en bank och ett konto som har låg courtage avgift om det är aktier du skall handla med.
   Vad det gäller din fråga om att beskattas kvartalsvis så handlar alltså detta om du öppnar ett investeringssparkonto. Har du ett värdepapperskonto så är det reavinst som beskattas.
   Tyvärr har jag inte läst de böckerna så jag kan inte uttala mig om dem.

 13. Lisa skriver:

  Jag har testat båda men har sedan en tid tillbaka helt gått över till Nordnet. Tycker att kundservicen på Avanza har tappat den där trevliga tonen som fanns förut. Nordnet däremot är alltid snabba, kunniga och trevliga och vad gäller pris är det ju mer eller mindre samma.

  Jag måste rekommendera Nordnet.

 14. Hanna skriver:

  Hej

  Värt att tillägga är att Nordnet har ett budgetalternativ som heter nordnetdirekt där coutaget ligger på 9 kr. Sedan går det självklart att välja mini-coutage á 39 kr på alla sorters depåer, där inräknat kapitalförsäkring på nordnet.se

 15. Peter skriver:

  Hej!

  Från dina länkar ser det ut som Avanza (men inte Nordnet) kör ett affliateprogram där de betalar dig om man klickar vidare från den här sidan.

  Tycker din information är väldigt bra på sidan och helt ok med länken. Men värt att lägga en disclaimer tycker jag.

  Peter

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Peter och bra att du gillar informationen på sidan. Vi har väldigt sparsmakat med reklam här på sidan och gör bara reklam för sådant vi gillar (och även om det inte finns reklamaffiliate som nordnet exempelvis). Skall fundera på om det går att lägga in någon information på ”om” sidan angående detta så ingen känner sig lurad. Vill även poängtera att jag själv är långvarig kund hos Avanza och är nöjd.

 16. Dennis skriver:

  Hej!

  Jag har planer på att investera i aktier från Disney, men har ingen tidigare erfarenhet av att handla med aktier – och letar därför efter en ny bank som kan hjälpa mig att handla.

  Vad kostar det att öppna upp ett konto hos Avanza eller Nordnet, och vilka övriga avgifter kan jag räkna med kommer att tillkomma, förutom själva aktiekostnaden och courtage?

  Mvh Dennis

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Dennis
   Att öppna kontot hos Avanza, Nordnet eller Aktieinvest kostar inget alls. Det kan dock ta några dagar innan det aktiveras.
   Det som är viktigt att tänka på när man köper utländska aktier är att det är lite mer avgifter än för svenska aktier. Det är framförallt courtaget (dvs kostnaden för köp/sälj) som blir högre. Kolla gärna innan också så att du inom det kontot du väljer verkligen kan köpa internationella aktier.

 17. David Svensson skriver:

  Jag håller inte med dig att AVA/Nordnet slår storbankerna med hästlängder. SEB har exempelvis 69 kr rakt av i Courtage, för övrigt inga kostnader om man väljer ”enkla depån”. Med enkla depån kan du handla aktier i Norden för upp till 76.000 kr, därefter är det 0,09% i courtage av det totala beloppet.

  Har provat AVA mini och var inte speciellt imponerad. Ytterligare minus för AVA är problemet med att skjuta över pengar.. det kan ta flera timmar.

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej David och tack för din kommentar.
   Kan hålla med om att det ibland kan ta tid att föra över pengar mellan olika banker vilket även gäller storbanker som Nordea och Swedbank. Vad jag förstår så är det bland annat en säkerhetsåtgärd från bankens sida samt för att kurser och liknande (vid säljtillfällen) skall bli så korrekta som möjligt.
   Tycker att man kan rekommendera avanza bas till den som är lite mer intresserad av aktiehandel själv eller nordnets motsvarande konto.

 18. Emelie Olofsson skriver:

  Hej!

  En liten fråga… Jag funderar på att öppna en kapitalförsäkring hos Nordnet. Undrar dock vad som gäller om man vill plocka ut eventuella vinster man gör framöver. Hur mycket av sitt kapital får man ta ut? Om jag tex gör en ren vinst på 200.000 och vill ta ut dessa och föra över till min andra bank, kan jag göra detta utan problem, förutsatt att jag fortfarande har kvar kapital i Nordnet? Om inte, vad är det som gäller?

  Med vänlig hälsning,
  Emelie Olofsson

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Emelie

   Det är inga problem att ta ut vinster ur din kapitalförsäkring. Den beskattas inte på reavinsten utan på det ingående kapital som finns varje kvartal (+vid insättningar) så det skall bara vara att ta ut din vinst och föra över till en annan bank.

Copyright Aktiekunskap.nu 2023