Aktiehandel

+ 60 stycken artiklar
Hur du lyckas med aktie
Vart man ska öppna konto

Aktiehandel är väldigt enkelt idag. Med några knapptryck på datorn eller mobilen har man öppnat en aktiedepå, ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Det är gratis att öppna och att inneha alla dessa tre kontotyper hos nätmäklarna Avanza och Nordnet exempelvis. De flesta konton går att öppna med hjälp av Bank-ID.

När du har öppnat ett konto sätter du in pengar med kortet, via Swish eller med en banköverföring. När pengarna finns tillgängligt på kontot är det bara att sätta igång och investera i aktier och fonder.

Olika typer av konton

Här nedanför kan du läsa mer om vilka olika typer av konton det finns ifall du vill börja investera. Läs om vilka fördelar och nackdelar det finns med de olika typerna.

Aktie- och fondkonto

I en vanlig aktiedepå betalar du bara skatt när du säljer aktier med vinst. Du betalar då 30% i vinstskatt. Du kan även kvitta dina förluster mot vinster för att minska din skatt.

I en vanlig aktiedepå måste du deklarera dina försäljningar av aktier varje år. Avanza och Nordnet skickar dock in uppgifterna till skatteverket och de ligger förtryckta i din deklaration och det är i princip bara att godkänna.

Kapitalförsäkring och investeringssparkonto

I en KF eller ett ISK betalar du ingen vinstskatt, du betalar istället en schablonskatt på hela ditt konto en gång per år.

I en kapitalförsäkring eller ett ISK-konto behöver du inte deklarera dina köp och försäljningar.

Vilken typ av konto passar dig?

KF och ISK är enklast eftersom man slipper krångel med deklaration av sina affärer.

Två bra nätmäklare vi använder

Det finns två aktörer som sticker ut som de bästa;

Nordnet.se
Avanza.se

Både Avanza och Nordnet har erbjudanden om gratis courtage för nya kunder. Courtage är kostnaden för att köpa och sälja aktier. Gratis courtage innebär att du handlar aktier utan avgift. För att du skall få handla aktier utan att behöva betala avgift/courtage krävs det att du har under 50 000 kr på ditt konto.

Ett förslag är att öppna ett konto hos båda aktörerna. Du handlar isåfall utan courtage för totalt 100 000 kr om du delar upp pengarna mellan de två nätmäklarna.

Om du når över dessa gränser kommer du att behöva betala courtage när du köper och säljer aktier. Courtaget hos dessa aktörer är dock extremt lågt och du kommer knappt att märka av det om du inte köper och säljer extremt mycket aktier.

Läs även vår artikel om att: Jämföra courtage hos nätmäklarna

Övriga aktörer för aktiehandel

Det finns fler aktörer att välja på, några exempel är:

  • Svenska storbanker (Nordea, SEB , Swedbank osv)
  • Aktieinvest
  • Degiro
  • Etoro

Av dessa aktörer kan vi rekommendera Etoro.com/sv som är en av världens största handelsplattformar för handel i aktier och andra finansiella instrument. Där handlar du aktier helt utan courtage, oavsett hur mycket pengar du har på ditt konto. Dock finns inte alla svenska aktier där, men de har ett väldigt stor utbud på amerikanska aktier

Varför aktier är bästa alternativet

Att investera i aktier eller aktiefonder är det överlägset bästa sättet att investera pengar om man har en lång tidshorisont. Den avkastning som du får via investeringar i aktier är högre än den du får i fastigheter, råvaror, ädelmetaller, valutor osv. Det är statistiskt bevisat.

Investeringar på den svenska börsen har historiskt givit en snittavkastning på ca 7-8 % över tid (lite förenklat)

Du kan använda vår enkla ränta-på-ränta-kalkylator för att räkna på hur dina pengar växer om du investerar dom.

Kortsiktig handel

Ett annat sätt att handla aktier på är genom spekulation eller trading.
Man köper då aktier med avsikten att sälja dom igenom inom en viss tidsgräns eller vid ett visst pris. Det kan även finnas andra parametrar som avgör köp/sälj vid trading.

Daytrading är ett tredje sätt att handla. En daytrader gör massor av mindre affärer där han/hon köper och säljer aktier under en och samma dag. En daytrader behåller endast sina positioner i några sekunder, minuter eller timmar, sedan gör man sig av positionen med förhoppningen att göra en vinst.

Om du är nybörjare bör du vara försiktig när du handlar aktier. Undvik småbolag och undvik att köpa och sälja för mycket. Det enklaste och bästa sättet för nybörjare att tjäna pengar är att köpa och behålla aktierna över lång tid. Få inte panik om aktierna går ner i värde, de brukar komma tillbaka om du håller dig till lönsamma stabila bolag.

Alla artiklar om Aktiehandel