Aktiehandel

Här kan du lära dig mer om hur du kommer igång med aktiehandel. Det finns även artiklar för dig som hållit igång ett tag och vill utvecklas och lära dig mer om att handla aktier på nätet.

Vad betyder bull och bear

Läs artikeln

Jämför courtage och avgifter för aktiehandel

Läs artikeln

Kapitalförsäkring eller isk

Läs artikeln

Låna pengar till aktier eller fonder

Läs artikeln

Alla artiklar om Aktiehandel

Artiklar listas i bokstavsordning

Anomalier på börsen

0 kommentarer

Avnotering av aktier

0 kommentarer

Börsnotering

0 kommentarer

ETF

0 kommentarer

Index

0 kommentarer

Long / Short Squeeze

0 kommentarer

Månadsspara i Aktier

0 kommentarer

Market maker

0 kommentarer

Minitermin

0 kommentarer

Nyemission

0 kommentarer

Öppettider börsen

0 kommentarer

Pump and Dump

0 kommentarer

Riktkurs aktier

0 kommentarer

Sharpekvot

0 kommentarer

SPAC

0 kommentarer

Trackers

0 kommentarer

Aktiehandel är väldigt enkelt idag. Med några knapptryck på datorn eller mobilen har man öppnat en aktiedepå, ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Det är gratis att öppna och att inneha alla dessa tre kontotyper hos nätmäklarna Avanza och Nordnet exempelvis. De flesta konton går att öppna med hjälp av Bank-ID.

När du har öppnat ett konto sätter du in pengar med kortet, via Swish eller med en banköverföring. När pengarna trillar in på kontot så är det bara att sätta igång och investera i aktier och fonder.

De olika kontotyperna

Vanlig aktiedepå

I en vanlig aktiedepå betalar du bara skatt när du säljer aktier med vinst. Du betalar då 30% av vinsten i skatt. Du kan även kvitta förluster mot vinster för att minska din skatt.

I en vanlig aktiedepå måste du deklarera dina försäljningar av aktier varje år. Avanza och Nordnet skickar dock in uppgifterna till skatteverket så att de är förtryckta i din deklaration så det är i princip bara att godkänna.

Kapitalförsäkring (KF) och Investeringssparkonto (ISK) 

I en KF eller ett ISK betalar du ingen vinstskatt, du betalar istället en schablonskatt på hela ditt konto en gång per år. Skatten är ca 0,375 % år 2021. Det innebär att du betalar ca 375 kr per år i skatt om du har 100 000 kr på ditt konto, oavsett om du gjort vinst eller förlust under året.

I en kapitalförsäkring eller ett ISK-konto behöver du inte deklarera dina köp och försäljningar.

Vilken typ av konto vi rekommenderar

Så länge du har en årlig avkastning som överstiger ca 1,25 % så är kapitalförsäkring eller ISK-konto att föredra eftersom de blir billigare än en vanlig aktiedepå.

Vi tycker att KF och ISK är bäst eftersom vi anser att man bör utgå ifrån att man kommer få mer än 1,25 % i avkastning på sina investeringar. Annars bör man se över sin investeringsstrategi.

Två bra svenska nätmäklare för aktiehandel

Det finns två aktörer som sticker ut som de bästa:

Nordnet.se
Avanza.se

Både Avanza och Nordnet har erbjudanden om gratis courtage för nya kunder. Courtage är kostnaden för att handla aktier så gratis courtage innebär att du handlar aktier utan avgift. För att du skall få handla aktier utan att behöva betala avgifter/courtage så krävs det att du har under 50 000 kr på ditt konto hos Avanza och under 80 000 kr på kontot hos Nordnet.

Knepet är då att öppna ett konto hos bägge aktörerna. Då handlar du utan courtage för totalt 130 000 kr om du delar upp pengarna mellan de två aktörerna.

Om du når över dessa gränser kommer du att behöva betala courtage när du köper och säljer aktier. Courtaget hos dessa aktörer är dock extremt lågt så du kommer knappt att märka av det om du inte köper och säljer extremt mycket aktier.

Övriga aktörer för aktiehandel

Det finns fler aktörer att välja på, några exempel är:

Svenska storbanker (Nordea, SEB , Swedbank osv)
Aktieinvest
Degiro
Etoro

Av dessa aktörer kan vi rekommendera Etoro.com/sv som är en av världens största handelsplattformar för handel i aktier och andra finansiella instrument. Där handlar du aktier helt utan courtage, oavsett hur mycket pengar du har på kontot. Dock finns inte alla svenska aktier där men de har ett väldigt stor utbud på amerikanska aktier

Aktier överavkastar mot andra tillgångar

Att investera i aktier eller aktiefonder är det överlägset bästa sättet att investera pengar om man har en lång tidshorisont. Den avkastning som du får via investeringar i aktier är högre än den du får om du investerar i fastigheter, råvaror, ädelmetaller, valutor osv. Det är statistiskt bevisat.

Börsen har givit i snitt ca 8-10 % per år i avkastning över tid.

Du kan använda vår enkla ränta-på-ränta-kalkylator för att räkna på hur dina pengar växer om du investerar dom.

Kortsiktig handel

Ett annat sätt att handla aktier på är genom spekulation eller trading.
Man köper då aktier med avsikten att sälja dom igenom inom en viss tidsgräns eller vid ett visst pris. Det kan även finnas andra parametrar som avgör köp/sälj vid trading.

Daytrading är ett tredje sätt att handla. En daytrader gör massor av mindre affärer där han/hon köper och säljer aktier under en och samma dag. En daytrader behåller endast sina positioner i några sekunder, minuter eller timmar sedan gör man sig av positionen, förhoppningsvis med en liten vinst.

Om du är nybörjare bör du vara försiktig när du handlar aktier. Undvik småbolag och undvik att köpa och sälja för mycket. Det enklaste och bästa sättet för nybörjare att tjäna pengar är att köpa och behålla aktierna över lång tid. Få inte panik om aktierna går ner i värde, de brukar komma tillbaka om du håller dig till stabila bolag.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
På Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

 Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer och fakturaköp. Du får en fin avkastning & en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

         

Copyright Aktiekunskap.nu 2021