Hushållsbudget – smart kalkyl / mall

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Hushållsbudget

Det är en skön känsla att ha koll på sina inkomster och utgifter. Det är en skön känsla att känna sig trygg med sin ekonomi och att ha en buffert inför framtiden. Det första steget mot en sådan känsla är att ta kontroll över och reda ut sin hushållsbudget. Med en hushållsbudget kan också dina drömmål komma ett eller flera steg närmre att bli uppfyllda.

En hushållsbudget är en ekonomisk plan för en person, familj eller hushåll. Målet med denna budget är att inkomsterna skall motsvara eller överstiga utgifterna. Ett annat mål brukar också vara att få kontroll över en familjs ekonomi. Det är inte roligt att känna att pengarna är slut innan lönen kommer in nästa gång. Med en planerad och långsiktig budget går detta att undvika.

Så i den här artikeln går jag steg för steg igenom hur du kan göra för att planera en smart budget. Du hittar både listor och färdiga dokument som du kan utgå från när du gör din budget. Jag går också igenom olika typer av utgifter och utgiftsposter och vilka strategier du kan ha för att hantera dessa.

Kalkyl / mall

Det finns flera olika appar och program som hjälper dig att göra det. Själv föredrar jag att ha kontroll på det i ett kalkylark. Du kan ladda ner det här.

Hushållsbudget i excel

Sätt upp ett mål och en plan för din budget

Det första steget är att lägga upp en plan tycker jag är att sätta ett mål. Varför vill du göra en hushållsbudget och vad vill du uppnå? Du kommer att bli mycket mer motiverad att slutföra budgeten om du tydligt definierar ditt mål. Vill du bli ekonomiskt oberoende, ha råd till en kontantinsats till ett hus eller kanske köpa en ny TV? Det viktiga är att du blir motiverad av målet.

Det kan också vara bra att tänka långsiktigt och gärna lägga upp en årsbudget så att du har koll över hela årets utgifter och inkomster. Du hittar en sådan budgetmall som kalkylark nedan.

När du har ett mål så är det dags att samla information om dina inkomster och utgifter.

Inkomster

Inkomsterna brukar vara ganska enkla att sammanfatta. Dessa brukar vanligtvis vara följande:

  • Löner
  • Inkomst av kapital (t ex utdelningar eller försäljning av värdepapper)
  • Övriga inkomster (t ex arv, gåvor osv som du förväntar dig).

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Utgifter

Tyvärr är utgifterna oftast desto fler att hålla koll på. Man brukar därför dela upp dessa i fasta och övriga utgifter (inklusive oförutsedda).

Med fasta utgifter så menas de kostnader som är regelbundna och återkommande på obestämd tid framåt. Du kan oftast ganska exakt beräkna dessa på förhand. Några exempel på dessa är:

  • Lån (Bostad, CSN och övriga lån)
  • Hyra
  • Matkostnader
  • El
  • Barnutgifter, t ex dagisavgift.
  • Regelbundet sparande för buffert och kommande investeringar.
  • Försäkringar
  • Föreningsavgifter och engagemangsutgifter (t ex kurser)
  • Telefoni (fast och/eller mobil)
  • TV-avgifter och streamingtjänster (t ex spotify och netflix)

Övriga utgifter är lite svårare att definiera. De kan också vara helt oförutsedda och omöjliga att förutspå. Det kan vara en diskmaskin som går sönder eller en punka på ett av bilens däck. För inte så längesedan gick min egen bils AC-generator sönder och det var en ganska stor kostnad för att laga denna. Du känner säkerligen igen någon liknande händelse i ditt eget liv. Det är irriterande och svårt att förutspå. Men det finns ett botemedel som stavas buffert. Bufferten tycker jag personligen skall ingår i de fast utgifterna.

Det kan ändå vara bra att se en lista med exempel på vanliga övriga utgifter. Ju fler du själv kan lista desto enklare blir det att skapa en stabil hushållsbudget.

  • Kläder
  • Resor
  • Nya vitvaror (kyl, frys, mikro) och Mediautrustning (TV, Stereo).
  • Hobbyartiklar. Det kan vara alltifrån akvarieprylar och målarutrustning till träningsutrustning.
  • Restaurangbesök och biobesök.
  • Mediciner
  • Reparationer av hem, bil och cyklar.
  • Alkohol
  • Nikotinvaror som snus och cigaretter.

Ju mer du får med av dessa övriga utgifter desto mer exakt kan du göra din budget. Jag skulle också vilja slå ett slag för att under några månader samla kvitton eller saldon via internetbanken. På det viset kan du få en alldeles utmärkt överblick av hur din ekonomi fungerar. I början kan det vara lite jobbigt att inse hur mycket onödigt som man spenderar pengar på. Men i slutändan leder det nästan oundvikligt till att du blir bättre på att hushålla med dina pengar.

Tänk på att den här filen är ganska allmän. Det är därför alldeles säkert så att du behöver redigera den för att den skall passa dig. Förhoppningsvis är kalkylarket byggt så bra att du förstår hur du gör detta. Du kan oftast öppna denna fil i ett annat program också, t ex Google Spreadsheets och Numbers (Mac).

Smarta tips för att sänka kostnader

En viktig aktivitet när du jobbar med din hushållsbudget är att sänka dina utgifter. Nedan har jag samlat några av de bästa tipsen som jag har.

  1. Det första tipset är att göra sin hushållsbudget så noggrant som det bara går. För att kunna minska sina utgifter så är det viktigt att veta vart dina pengar tar vägen. Jag vill också rekommendera att du samlar kvitton och saldon på banken under lite mer än ett kvartal. Då får du en mer övergripande bild.
  2. En utgift som är relativt lätt att påverka är matutgifterna. Se till att veckohandla alternativt storhandla. Det blir en en större utgift vid tillfället men sänker kostnaderna totalt sett. Det finns idag också möjlighet att köpa mat online vilket kan minska dina transportkostnader.
  3. Om du har bil så kan du minska dina utgifter genom att välja bort att åka till och istället ta cykeln eller åka kollektivt. Du sparar lite på vår gemensamma miljö då också.
  4. Gå igenom dina automatiska prenumerationer och ta bort de som du inte använder tillräckligt mycket. Dessa avgifter är små varje månad men kostar mycket under en längre tid.
  5. Det kan vara bra att skaffa sig en vana att spara pengar i början av varje månad. T ex till en buffert. Om man väntar med att sätta in pengar till sparande till slutet av månaden så är det lätt hänt att pengarna tar slut under månaden. På detta sätt så vänjer du dig också vid att ha mindre pengar under månaden.
  6. Om du har flera lån, exempelvis olika lån utan säkerhet, så kan du sänka dina totala lånekostnader genom att samla lånen med hjälp av exempelvis Lendo.se. Det gör att du får en lägre total ränta. Har du redan en god ekonomi så ökar också dina möjligheter att banken går med på detta.
  7. En lite mer tidskrävande aktivitet kan vara att gå igenom alla dina avtal för el och försäkringar. Genom att jämföra olika företags erbjudanden till dig kan du på sikt sänka dina utgifter rejält.

Om du har fler bra spartips för att få sin hushållsbudget att gå ihop så är du välkommen att kommentera här nedan!

Utvärdera, lös problemen och lyckas

När du väl har kommit igång och jobbar aktivt med din ekonomi så är det viktigt att du inte slutar. Försök att hela tiden hitta nya vägar att förbättra din ekonomi.

Utvärdera gärna vad som har gått bra och vad som inte har gått bra. Du kommer självklart att stöta på oväntade och tråkiga utgifter på vägen. Men ju mer koll du får på din ekonomi desto enklare blir det att planera för dessa. Ju mer kontroll du får desto mer pengar kommer du också att få över som kan användas till att generera mer pengar, tex genom aktiehandel och öka intäkter genom ränta på ränta effekten.

Om du har frågor eller tips till mig så går det bra att kommentera här nedan. Det är alltid intressant med en diskussion. Om du har bra tips till andra som läser här så är det alltid kul om du delar med dig av dessa!

Lämna en kommentar