Trading & teknisk analys

Olika typer av formationer
Hur fungerar indikatorer
Grundläggande om teknisk analys

Trading

Trading innebär att man handlar aktier eller andra finansiella instrument med avsikt att sälja dom inom en specifik tidsperiod, till ett visst pris eller på grund av någon annan förutbestämd parameter.

Det finns massor av olika sätt att trade:a på. Alla sätt är bra förutom de dåliga. Så länge man tjänar pengar på sin trading så gör man ett fantastiskt jobb. De allra flesta (ca 90-95%) förlorar nämligen pengar när de försöker sig på trading. För att lyckas så är det många olika parametrar som skall stämma.

Den viktigaste är dock att du har rätt personlighet. Trading handlar nämligen väldigt mycket om psykologi. Om din personlighet inte matchar sättet du trade:ar på så kommer du att misslyckas. Det krävs att du har en fungerande strategi och ett riktigt bra money management för att lyckas. De flesta kan ta fram en bra strategi men få klarar av att följa strategin till punkt och pricka.

Mänskliga faktorer förstör för de flesta traders. Girighet och rädsla är de två känslorna som förstör för de flesta som ger sig in på trading. Man klarar inte av att sälja när man skall sälja och man har inte tillräckligt med is i magen när det behövs.

Lyckas man med trading så är det extremt lönsamt. Man agerar på världens mest konkurrensutsatta marknad så det är förståeligt att det vanligtvis tar många många år innan man blir en framgångsrik trader.

Innehåll på sidan

Här nedanför hittar du information om de viktigaste delarna inom teknisk analys.

Formationer

Indikatorer

Stöd & motstånd

Volatilitet

Candlesticks

Trend

Plattformar för TA

Övriga tekniker

Teknisk analys

Teknisk analys innebär att man studerar kurs/prisgrafer för att försöka skapa sig en bild av vart kursen/priset skall ta vägen i framtiden. Man letar efter mönster och beteenden som ger signaler kring om priset skall gå upp, ner eller sidledes.

Priset i en prisgraf speglar psykologin i marknaden. Om priset går kraftigt uppåt så innebär det vanligtvis att investerarna är positiva på marknaden. Alla vill köpa och ingen vill sälja. Då går priset spikrakt upp, och vice versa. Det svår är att förutspå hur länge priset skall fortsätta uppåt eller nedåt.

Teknisk analys är lätt att lära sig men extremt svårt att tjäna pengar på. Oftast krävs en kombination av teknisk analys, fundamental analys och massor med rutin för att man skall lyckas tjäna pengar på att handla med hjälp av teknisk analys. Det är dock en fantastiskt verktyg som används av de allra flesta banker och institut som handlar med aktier och andra värdepapper.

Teknisk analys - fungerar det.

Analysprogram vid teknisk analys och trading

När man gör tekniska och fundamentala analyser av aktier, råvaror, index osv så finns det många riktigt bra analysprogram/plattformar som gör jobbet enkelt. I lista ovan hittar du en länk till vår genomgång av olika plattformar som är bra på olika typer av analyser och handel. Gör det inte komplicerat för dig, använd de smidiga hjälpmedel som finns så slipper du lägga all din lediga tid på att hitta årsredovisningar, siffror osv.

Alla artiklar om Trading & teknisk analys