Vad är Fundamental Analys?

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
En fundamental analys av ett företag och dess aktie innebär att man studerar företagets förutsättningar, produkter, ekonomi, konkurrenter och andra faktorer som påverkar ett företags verksamhet.
När man gjort en fundamental analys av företagets förutsättningar sätter man förutsättningarna i förhållande till företagets nuvarande aktiekurs för att försöka avgöra om företagets aktie är:
- Undervärderad
- Skäligt värderad
- Övervärderad
Vad är ett företag värt?
Grundfrågan som man ställer sig när man gör en fundamental analys är: Vad är det här företaget värt och hur högt eller lågt är det egentliga värdet i förhållande till aktiekursen?
Om man hittar en aktie, vars pris i förhållande till företagets fundamentala värde är lågt så kan man, om man tror på företagets framtid, investera i detta företag och därmed förvänta sig en uppgång i aktiens pris.
Rapporter/årsredovisningar -fundamental analys
Det är framförallt i rapporter och årsredovisningar den fundamentala investeraren hittar de siffror och tecken som hjälper denna att hitta lågt värderade bolag. En årsredovisning eller kvartalsrapport är uppdelad i tre större delar:
- Resultaträkning: Här presenterar företaget sitt resultat för kvartalet eller för året. Resultatet brukar vara det som först fångar ögat (och inte minst tidningarnas rubriker) och man jämför det gärna med tidigare resultat. Resultatet är visserligen viktigt men om man ensidigt endast tittar på detta så ger det en skev bild av hur det går för företaget.
- Balansräkning: I balansräkningen tas företagets tillgångar och skulder (korta och långfristiga) upp. Man brukar här även ange det egna kapitalet vilket är tillgångarna minus skulderna.
- Kassaflödesrapport/Kassaflödesanalys: Den sista delen i rapporten är den så kallade kassaflödesanalysen där företaget redovisar flödet av pengar in i och ut ur företaget.
Läs vår djupgående artikel om: Hur man läser en årsredovisning
Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.
Disclaimer: 77% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.
Jämför dessa siffror med aktiekursen = Nyckeltal
Låt säga att vi nu har relativt bra koll på vad en rapport/årsredovisning innebär. Den fundamentala investeraren vill nu ha möjlighet att kunna jämföra siffrorna från företaget med aktiekursen och oftast gör man det med nyckeltal som är avsedda för detta ändamål.
Direktavkastningen visar exempelvis i procent hur stor del utdelningen är i förhållande till aktiekursen. Många fundamentala investerare vill ha en direktavkastning på mer än 4% för att de skall vilja investera.
Ett närbesläktat nyckeltal är P/E–talet som jämför priset på aktien med vinsten som redovisas i rapporten. P/E talet är ett av de så kallade P talen med P/S-talet och PEG-talet.
Läs våra djupgående artiklar om:
Dessa nyckeltal jämför aktiekursen med resultatet men man vill även titta jämföra siffrorna i balansräkningen med aktiekursen.
Exempel på nyckeltal som jämför balansräkning och aktiekurs är:
Vill man avsluta jämförandet bör man även göra en kassflödesanalys där man tittar på in och utflöde av pengar och vad detta beror på.
Undersök företagets produkter och affärsmodell
Något som är minst lika viktigt som att analysera bolagets siffror är att analysera affärsmodellen, produkterna/tjänsterna och marknaden.
För att göra bra investeringar måste man försöka se in i framtiden. Hur bra är företagets produkt? Hur ser marknaden ut? Har företaget en bra affärsmodell? Finns det konkurrenter? Vilka möjligheter har företaget till att växa?
Det finns massor av frågor du bör ställa dig för att din analys skall bli fulländad. Även om du ställer dig alla dessa frågor så finns det alltid en risk att du missat något i din analys. Dessutom kan företagets förutsättningar ändras väldigt snabbt så var försiktigt, investera inte alla dina pengar i ett och samma bolag, oavsett hur bra analys du gjort.
Slutsatser
Om du nu har orkat läsa så här långt och kanske börjar få en klarare bild av vad fundamental analys är så vill jag ändå knyta ihop säcken och sammanfatta det som du nu läst. I grunden är alltså fundamental analys en metod för att jämföra företagets verkliga värde med dess börsvärde för att på så vis hitta lågt värderade företag med goda framtidsutsikter. För att kunna göra detta behöver du framförallt:
- Kunskaper hur rapporten/årsredovisningen är uppbyggd
- Kunskapar om nyckeltal och hur dessa används för att jämföra siffrorna med börsvärdet
- Det är heller aldrig fel med erfarenhet och strategier kring aktiehandel, men det kommer med tiden!
Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik
Hallå,
Är skuldsättningsgrad samma sak som soliditet? jag skulle tro att det inte är det. Hur som helst… när man klickar på länken till ”skuldsättningsgrad” så kommer man till en förklaring av ”soliditet” istället. Det kanske bara råkat blivit fel, eller är det så att soliditet och skuldsättningsgrad är samma sak trots allt?
Om det är så att det bara råkat blivit ett fel med hänvisandet till ”skuldsättningsgrad”, hur kan jag isf komma åt den länken?
Mvh,
Martin
Hej!
Nej det är inte samma sak. Skuldsättningsgrad = skulder / eget kapital.
Länken skulle inte gå till soliditet. Det är ett annat nyckeltal även om de hänger ihop då bägge på ett eller att vis beskriver bolagets egna kapital och relationen till skulderna. Insåg att vi inte hade någon artikel om skuldsättningsgrad, det måste vi ordna!
Hej!
När man gör en fundamentalanalys och vill räkna på alla nyckeltal ”manuellt”, ska man då (i fallen då bolaget är en koncern) titta på moderbolagets, dotterbolagens eller hela koncernens resultat och siffror? Vilken del är det som ”hänger ihop med” aktien? Hoppas det går att förstå mina nybörjar-funderingar 🙂
Hej
Det finns inget enkelt svar på frågan tyvärr. I de fall du funderar jag på (antar jag) är moderbolaget i princip samma som dotterbolaget. Så titta då på koncernen som helhet. Debattera gärna vidare detta, det är inte helt lätt!
Hej,
Vilken betydelse Försäljning/aktie har? Jag har tittat på avanza och ser att de använder just detta också och kan variera mycket på olika företag.
Mvh
Moazzami
Hej, rekommenderar att kika lite på nyckeltalet P/S. Där skriver vi en del om hur man kan tolka liknande nyckeltal.