Vad är Fundamental Analys?

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Fundamental analys av aktier

En fundamental analys av ett företag och dess aktie innebär att man studerar företagets förutsättningar, produkter, ekonomi, konkurrenter och andra faktorer som påverkar ett företags verksamhet.

När man gjort en fundamental analys av företagets förutsättningar sätter man förutsättningarna i förhållande till företagets nuvarande aktiekurs för att försöka avgöra om företagets aktie är:

 • Undervärderad
 • Skäligt värderad
 • Övervärderad

Vad är ett företag värt?

Grundfrågan som man ställer sig när man gör en fundamental analys är: Vad är det här företaget värt och hur högt eller lågt är det egentliga värdet i förhållande till aktiekursen?

Om man hittar en aktie, vars pris i förhållande till företagets fundamentala värde är lågt så kan man, om man tror på företagets framtid, investera i detta företag och därmed förvänta sig en uppgång i aktiens pris.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Rapporter/årsredovisningar -fundamental analys

Det är framförallt i rapporter och årsredovisningar den fundamentala investeraren hittar de siffror och tecken som hjälper denna att hitta lågt värderade bolag. En årsredovisning eller kvartalsrapport är uppdelad i tre större delar:

 • Resultaträkning: Här presenterar företaget sitt resultat för kvartalet eller för året. Resultatet brukar vara det som först fångar ögat (och inte minst tidningarnas rubriker) och man jämför det gärna med tidigare resultat. Resultatet är visserligen viktigt men om man ensidigt endast tittar på detta så ger det en skev bild av hur det går för företaget.
 • Balansräkning: I balansräkningen tas företagets tillgångar och skulder (korta och långfristiga) upp.  Man brukar här även ange det egna kapitalet vilket är tillgångarna minus skulderna.
 • Kassaflödesrapport/Kassaflödesanalys: Den sista delen i rapporten är den så kallade kassaflödesanalysen där företaget redovisar flödet av pengar in i och ut ur företaget.

Läs vår djupgående artikel om: Hur man läser en årsredovisning

Jämför dessa siffror med aktiekursen = Nyckeltal

Låt säga att vi nu har relativt bra koll på vad en rapport/årsredovisning innebär. Den fundamentala investeraren vill nu ha möjlighet att kunna jämföra siffrorna från företaget med aktiekursen och oftast gör man det med nyckeltal som är avsedda för detta ändamål.

Direktavkastningen visar exempelvis i procent hur stor del utdelningen är i förhållande till aktiekursen. Många fundamentala investerare vill ha en direktavkastning på mer än 4% för att de skall vilja investera.

Ett närbesläktat nyckeltal är P/E–talet som jämför priset på aktien med vinsten som redovisas i rapporten. P/E talet är ett av de så kallade P talen med P/S-talet och PEG-talet.

Läs våra djupgående artiklar om:

Dessa nyckeltal jämför aktiekursen med resultatet men man vill även titta jämföra siffrorna i balansräkningen med aktiekursen.

Exempel på nyckeltal som jämför balansräkning och aktiekurs är:

Vill man avsluta jämförandet bör man även göra en kassflödesanalys där man tittar på in och utflöde av pengar och vad detta beror på.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor

Undersök företagets produkter och affärsmodell

Något som är minst lika viktigt som att analysera bolagets siffror är att analysera affärsmodellen, produkterna/tjänsterna och marknaden.

För att göra bra investeringar måste man försöka se in i framtiden. Hur bra är företagets produkt? Hur ser marknaden ut? Har företaget en bra affärsmodell? Finns det konkurrenter? Vilka möjligheter har företaget till att växa?

Det finns massor av frågor du bör ställa dig för att din analys skall bli fulländad. Även om du ställer dig alla dessa frågor så finns det alltid en risk att du missat något i din analys. Dessutom kan företagets förutsättningar ändras väldigt snabbt så var försiktigt, investera inte alla dina pengar i ett och samma bolag, oavsett hur bra analys du gjort.

Slutsatser

Om du nu har orkat läsa så här långt och kanske börjar få en klarare bild av vad fundamental analys är så vill jag ändå knyta ihop säcken och sammanfatta det som du nu läst. I grunden är alltså fundamental analys en metod för att jämföra företagets verkliga värde med dess börsvärde för att på så vis hitta lågt värderade företag med goda framtidsutsikter. För att kunna göra detta behöver du framförallt:

 • Kunskaper hur rapporten/årsredovisningen är uppbyggd
 • Kunskapar om nyckeltal och hur dessa används för att jämföra siffrorna med börsvärdet
 • Det är heller aldrig fel med erfarenhet och strategier kring aktiehandel, men det kommer med tiden!

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

6 svar på ”Vad är Fundamental Analys?”

 1. Hej,
  Vilken betydelse Försäljning/aktie har? Jag har tittat på avanza och ser att de använder just detta också och kan variera mycket på olika företag.
  Mvh
  Moazzami

  Svara
 2. Hej!
  När man gör en fundamentalanalys och vill räkna på alla nyckeltal ”manuellt”, ska man då (i fallen då bolaget är en koncern) titta på moderbolagets, dotterbolagens eller hela koncernens resultat och siffror? Vilken del är det som ”hänger ihop med” aktien? Hoppas det går att förstå mina nybörjar-funderingar 🙂

  Svara
  • Hej
   Det finns inget enkelt svar på frågan tyvärr. I de fall du funderar jag på (antar jag) är moderbolaget i princip samma som dotterbolaget. Så titta då på koncernen som helhet. Debattera gärna vidare detta, det är inte helt lätt!

   Svara
 3. Hallå,

  Är skuldsättningsgrad samma sak som soliditet? jag skulle tro att det inte är det. Hur som helst… när man klickar på länken till ”skuldsättningsgrad” så kommer man till en förklaring av ”soliditet” istället. Det kanske bara råkat blivit fel, eller är det så att soliditet och skuldsättningsgrad är samma sak trots allt?

  Om det är så att det bara råkat blivit ett fel med hänvisandet till ”skuldsättningsgrad”, hur kan jag isf komma åt den länken?

  Mvh,
  Martin

  Svara
  • Hej!
   Nej det är inte samma sak. Skuldsättningsgrad = skulder / eget kapital.
   Länken skulle inte gå till soliditet. Det är ett annat nyckeltal även om de hänger ihop då bägge på ett eller att vis beskriver bolagets egna kapital och relationen till skulderna. Insåg att vi inte hade någon artikel om skuldsättningsgrad, det måste vi ordna!

   Svara

Lämna en kommentar