Tjäna pengar på ränta – ränteplaceringar

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Tjäna pengar på ränta

Som privatperson finns det många olika sätt att investera sina pengar på. Alla sätt är bra förutom de dåliga. I denna artikel skall vi fokusera på just räntebärande investeringar. Det vill säga investeringar där du får en årlig ränta på de pengar du har investerat. Ränta räknar man alltid årsvis så alla ränte-siffror i artikeln är alltså årsränta.

Några exempel på ränte-investeringar:
1. Savelend (investera i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp)
2. Räntefonder
3. Sparkonto
4. Obligationer

Klicka för att gå direkt ner till investeringsalternativ

Investera & tjäna ränteinkomster på bästa sätt

När man skall investera pengar och tjäna ränteinkomster får man välja hur mycket risk man vill ta samt hur länge man är beredd att binda sina pengar. Ju längre tid man är beredd att binda sina pengar och ju högre risk man är beredd att ta desto högre ränta kommer man att få.

Savelend

På Savelend.se får du avkastning genom att investera i lån till företag, privatpersoner, fakturaköp och inkassoportföljer. Du får en hög avkastning och en bra riskspridning.
Minsta insättning är 500 kr.

Ränta: Hög
Bindningstid: Variera beroende på vad du väljer
Risk: Medel

Räntefonder

Räntefonder är ett tryggt alternativ som tyvärr inte levererar särskilt hög avkastning.
Räntefonder investerar dina pengar i obligationer och andra räntebärande instrument/tillgångar. Man väljer mellan korta och långa räntefonder. Det finns även fonder som blandar korta och långa räntor.

Korta räntefonder innebär lägre risk och lägre avkastning. Långa räntefonder ger en lite högre risk och lite högre avkastning. Räkna med 1-5 % i årlig avkastning. Nu när räntorna är så låga så kan du räkna med extra låg avkastning. Fonder köper du enklast via nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se. Du kan köpa och sälja dina fonder vilket gör att du inte binder upp dina pengar på någon lång tidshorisont. Räntefonder kan stiga och sjunka i värde under tiden du äger dem.

Ränta: Låg
Bindningstid: Ingen 
Risk: Låg

Sparkonto

De flesta vet vad ett sparkonto är. Det finns vanliga räntekonton med insättningsgaranti och det finns högräntekonton, där man inte omfattas man av insättningsgarantin och därför kan man få högre ränta. Om banken/företaget som har högräntekonton skulle gå i konkurs så täcker inte den statliga insättningsgarantin upp för förlorade pengar.

Ränta: Låg – medel
Bindningstid: Välj själv 
Risk: Låg

Obligationer

Obligationer är ett gammalt klassiskt sätt att investera i räntebärande tillgångar.
När man köper en obligation så lånar man ut pengar. Antingen till ett företag eller till staten. Därav namnen företagsobligation och statsobligation. Här kan man få både höga räntor och låga räntor. En statsobligation ger låg ränta i dagens läge. Köper du istället en företagsobligation så varierar räntan kraftigt beroende på hur företagets ekonomi ser ut. Om företaget har en stabil ekonomi får du låg ränta och vice versa.
När en obligations löptid löper ut så får du tillbaka dina investerade pengar (om företaget eller staten faktiskt har pengar för att betala skulden till dig)

Obligationer kan stiga och sjunka i pris/värde under tiden du äger den och du kan sälja och köpa den under din ägartid.

Ränta: Låg – hög 
Bindningstid: Välj själv 
Risk: Låg – hög 

Läs även våra artiklar

Lämna en kommentar