Trading program vid teknisk analys

Det finns en uppsjö av trading program i världen men ganska få i Sverige. Vissa kostar pengar och vissa är gratis. De dyraste, till exempel Bloombergs terminal kostar över 20.000 dollar per år.

Vi skall nu gå igenom några olika alternativ som funkar bra för svenskar som vill handla aktier, index, råvaror, valutor osv både på utländska och svenska marknader.

Bästa handels- och analysprogrammen

Nedan följer en lista med bra trading program tillsammans med info, ungefärliga priser och vilka olika applikationer som plattformarna erbjuder.

1. IG-markets

IG handelsplattform trading
Hur IG-markets handels- och analysplattform ser ut

IG känner de flesta till. De är väldigt stora i Sverige men även ute i världen.
IG-Markets.se erbjuder en riktigt bra handelsplattform på PC men deras app är världsklass. Via plattformen och appen kan man följa en väldigt stor del av världens marknader i realtid. Även när börserna är stängda så kan man följa och handla på marknaderna via IG eftersom de via sina CFD instrument kan erbjuda handel på marknader som egentligen är stängda.
Det gör att man kan ta en position innan eller efter stängning (eller när som helst under natten) för att ligga positionerad när marknaden/börsen väl öppnar igen.

En annan bra sak är att man enkelt kan gå kort i aktier, index, råvaror osv som annars kan vara svåra att blanka. Du kan helt enkelt gå kort i det mesta med endast ett knapptryck.

Det är helt gratis att starta och att inneha konto hos IG-Markets.se

ig markets app 3 st bilder
Hur IG-markets app ser ut (3 st bilder)

I appen och på handelsplattformen finns i princip allt. Exempel på saker du kan göra i appen och på plattformen:

 • Köpa/sälja
 • Teknisk analys
 • Kurslarm

ProRealTime – gratis via IG-markets
Som kund hos IG-markets.se får man använda ProRealTime gratis den första månaden. Efter det måste man genomföra minst 4 st transaktioner per månad för att fortsätta använda plattformen gratis. Vill du istället betala för plattformen kostar den 330 kr per månad.

ProRealTime är ett avancerat program där du kan utföra avancerad teknisk analys och du kan testa/backtesta olika strategier och se hur de presterat bakåt i tiden om du hade implementerat dom. Programmet är kopplat till din IG-plattform så du kan handla direkt i ProRealTime.
ProRealTime erbjuder bland annat:

 • Backtesta strategier upp till 30 år bakåt i tiden
 • Bygg egna strategier
 • Bygg egen automatisk algoritm som handlar åt dig
 • Teknisk analys med
 • Screeners
 • Optionskalkylator
 • Skräddarsy egna indikatorer eller ändra befintliga
 • Klicka direkt i grafen för köp/sälj (klicktrader)

Våra synpunkter kring IG:s plattform

Vi använder själva IG-Markets.se och tycker att plattformen erbjuder något som inte de vanliga aktörerna (tex Avanza och Nordnet) erbjuder, nämligen dygnet runt handel och hela världens marknaden i realtid. Detta är något som är ett måste om man är aktiv på börsen. Det är ju helt gratis att starta ett konto och ladda ner appen så den är given. Appen håller världsklass och används flera gånger per dag av oss för att följa marknaden.

Vi har även flertalet gånger använt IG för att kunna korta vissa aktier och kryptovalutor som annars varit i princip omöjliga att korta för oss. På IG kunde vi till exempel korta en kryptovaluta med bara ett knapptryck.

2. Hitta kursvinnare

Hitta kursvinnare analysplattform
Hur Hitta kursvinnare ser ut

Hitta kursvinnare är en svensk analysplattform som tillhandahålls av Aktiespararna. Plattformen laddas ner och ligger på datorn så den är inte webb-baserad. Den är enkel att förstå och fungerar väldigt väl för dig som vill göra tekniska och fundamentala analyser. Den erbjuder massor av statistik och när bolagen släpper nya rapporter så uppdateras programmet för det mesta inom kort med nya siffror.

Plattformen fungerar inte som handelsplattform vilket innebär att du inte kan handla via den, endast analysera. Köp och sälj får du sedan genomföra hos någon nätmäklare eller annan handelsplattform.

Kostnader
För att kunna använda gratisversionen av Hitta kursvinnare så krävs det att man är medlem i aktiespararna och det kostar ca 49 kr per månad.
“Gratisversionen” saknar väldigt många funktioner och visar endast Large cap aktier och OMX index. Om man vill ha utländska index och aktier på de mindre listorna måste man betala.

Priser för Hitta kursvinnare:

 • Bas 595 kr per år
 • Pro 1195 kr per år
 • Pro plus 2795 kr per år

Slutsats och vår kommentar

Hitta kursvinnare är ett väldigt bra program och det lämpar sig extra bra för den som vill göra fundamentala analyser. Det är även väldigt lätt och smidigt att rita i graferna med den tekniska analysen och det är fullproppat med indikatorer och analysmetoder.

Priserna är dock alldeles för höga anser vi. Man kan hitta gratisprogram som gör samma saker, dock inte lika enkelt och smidigt.

3. Börsdata

Börsdata plattform
Hur börsdata ser ut

Börsdata är en analysplattform på nätet där man kan göra teknisk analys men framför allt fundamental analys. Du kan alltså nå den från vilken dator du vill och behöver inte ladda ner något.

Det finns inget som slår Börsdata på fundamental analys. Sajten uppdateras med nya rapporter och siffror väldigt snabbt när de släpps till marknaden och man kan ta fram de flesta nyckeltalen för olika bolag enkelt med något enstaka knapptryck. Börsdata är outstanding för fundamental analys.

Börsdata har ingen bindningstid så du kan aktivera det och säga upp det när du vill.

Kostnader för börsdata:

 • Gratis
 • Premium 89 kr/mån
 • Pro 249 kr/mån

Eftersom man kan välja själva när man vill använda Börsdata så kan man aktivera premium eller Pro i en månad, göra sina analyser och sedan avaktivera om man vill. Detta är superbra då man slipper ligga och betala när man inte använder deras tjänster. Det som skiljer pro, premium och gratis åt är att man får tillgång till fler verktyg desto dyrare medlemskap man väljer.

Slutsats och vår kommentar

Vi själva har använt premium för att gå igenom nyckeltal och siffror i de bolag vi investerat i och måste säga att börsdata håller världsklass.
Om man vill analysera bolag och kika på siffror så kommer börsdata att spara massor av timmar för dig. Du kan lita på att alla siffror är korrekta då de handknackas in av anställda på Börsdata. Du slipper leta efter årsredovisningar osv vilket kommer spara oändligt med tid. Vi vet att de flesta börsintresserade i Sverige ger 5 av 5 i betyg för börsdata.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Läs mer om ämnet

Trading & teknisk analys

  Kommentera eller Fråga

  4 Kommentarer

  1. Torbjörn skriver:

   Jag är ute efter ett program med följande egenskaper: både MAC och PC, bra och snabba grafer med stort utbud tekniska signaler; aktier/fonder/ETFer, snabb scanning av listor med objekt.

   • Andreas Hogmalm skriver:

    Hej Torbjörn.

    Jag skulle säga att IG markets borde fungera bra för dig. Det är ju gratis att använda deras plattform.
    Hur den fungerar på MAC vet jag inte dock.

    Mvh admin på aktiekunskap

  2. Jad skriver:

   Hej. När det kommer till börsdata och hittakursvinnare, har de realtidsuppdatering för både svenska och utländska aktier så som IG-markets?

   • Andreas Hogmalm skriver:

    Hej Jad.

    Hittakursvinnare har det om man har de dyraste abonnemangen men Börsdata är jag osäker på.

    mvh admin på Aktiekunskap

  Diversifiera alltid dina investeringar!

  Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
  Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
  https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

  Senaste på Aktiekunskap

  Copyright Aktiekunskap.nu 2020