Vad är en aktie

I den här artikeln beskrivs grundläggande vad en aktie är för något. Vi tittar både på den juridiska delen av ägandet av ett företag samt vad det innebär för dig som småsparare att börja köpa aktier.

Aktie – ägarandel i företag

En aktie är enkelt uttryckt en ägarandel i ett företag som är registrerad i form av ett aktiebolag. När du äger en aktie är du alltså delägare i detta företag. Så länge man äger en hel aktiepost och det är rätt typ av aktie har man också rätt att gå på bolagsstämman och vara med och påverka även om det i realiteten är svårt om man inte är en av de största ägarna. Däremot har du förstås rätt att lyssna till och ställa frågor till bolagsledningen. Det är inte ovanligt att man även blir bjuden på en kopp kaffe vilket kan vara trevligt.

Aktiebolaget har en styrelse som väljs vid bolagsstämman och styrelsen utser i sin tur VD (Eng. CEO). VD ansvarar sedan för den löpande skötseln av företaget även om styrelsen är ytterst ansvarig för organisationen av företaget.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Olika typer av aktier  – A, B och C aktier

Ett större företag kan ofta dela upp sina aktier i olika slag. Exempel på sådana är preferensaktier, A-aktier, B-aktier, C-aktier osv. Skillnaderna mellan de olika aktierna brukar var rätt att förvärva vissa aktier eller rätten att rösta på bolagsstämman. Vanligt är tex att A-aktier ger rätt att rösta på bolagsstämman vilket då kanske B-aktien inte gör. Det brukar aldrig vara någon skillnad till rätt på utdelning (läs om mer om direktavkastning) mellan A och B aktier.

Vilken typ av aktie skall man då köpa? Svaret för en småsparare på denna fråga är egentligen ganska enkelt. Det spelar nämligen mindre roll om du köper en B eller A aktie. Du kommer ha samma rätt att få utdelning och de bägge kurserna följs åt. Om det är viktigt för dig att få gå på bolagsstämma och rösta så skall du förstås se till att köpa den typ av aktie där du har rätt till detta.

Aktieskolan erbjuder kostnadsfria guider för dig som vill lära dig att investera i aktier.

Idéen och nöjet att äga aktier – Avkastning

Visst är det bra att känna till grunderna till innebörden av en aktie, men framförallt så äger man som småsparare aktier för tjäna pengar eller att få avkastning som det heter på ekonomispråk. Du kan få avkastning genom framförallt tre olika sätt:

 • Kursen går upp och du säljer: Det första sättet man kan få avkastning på är att aktiekursen stiger och att du säljer eller “tar hem vinsten”. Även om aktiekursen stiger och dina pengar ökar så har du förstås inte fått reell avkastning ännu då kursen kan gå ner redan imorgon.
 • Utdelning:  Nästa sätt att få avkastning på sin investering är att företaget delar ut en del av vinsten till sina aktieägare. Då kan man antingen välja att ta ut de pengarna eller att återinvestera dem i nya aktier.
 • Företaget köps upp: Det sista sättet att få avkastning på sin investering är att företaget köps upp och du väljer att sälja dina aktier eller tvingas till tvångsinlösen (dvs du måste sälja). Detta liknar förstås sättet då kursen går upp. Oftast säljs företaget till en högre kurs och aktien går därmed upp till det priset

Detta är grunderna för att först vad en aktie är. Om du är intresserad av läsa mer rekommenderar vi att du läser följande artiklar:

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Kommentera eller Fråga

15 Kommentarer

 1. Bertil Nilsson skriver:

  Har några aktier där det nu står cc efter aktien.Vad innebär det?

 2. Viktor skriver:

  Hej
  Jag undrar om jag som en nybörjare borde investera i stora företag för att minska mina risker på förlust.
  Tack i förväg// Viktor

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej!
   Ja generellt sett så kan man nog säga att större bolag som funnits länge och som haft en stabil historia innebär mindre risk. Små bolag svänger ju mer då det finns större inbyggda förhoppningar inför framtiden i dem.

 3. Alban skriver:

  Hej!

  Är det ränta inblandad i alla aktier? Kan man ha aktier utan ränta?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Inga räntor är kopplade till just aktier utan det är till lån eller räntefonder som räntan är kopplad.

 4. Christina skriver:

  Hej,

  Jag undrar var jag kan få bevis på B-aktier som jag äger? Jag vet att jag äger aktier i ett bolag sedan flera år tillbaka, men är dessvärre så slarvig (okunnig) att jag inte vet hur jag får tag i bevis eller annat för dessa. Vad behöver jag för att kunna sälja dem?

  • Aktiekunskap skriver:

   Om dessa aktier inte registreras via en bank eller liknande så är det nog enklast att kontakta företaget som måste föra en aktiebok över sina aktieägare. Är det ett väldigt stort aktiebolag så är jag osäker på hur de hanterar detta så de ofta har extremt många aktieägare.

 5. Ninni skriver:

  Vad med att köpa aktier som kostar 1000 kr per styck? Kan man köpa bara 5-6 sådana aktier? Eller är detta för lite?

  • Aktiekunskap skriver:

   Du kan köpa väldigt få aktier. Det du kan tänka på är att du betalar courtage när du köper och säljer aktier så om du köper för små summor så blir den procentuella delan avgifter högre.

   • Ninni skriver:

    Tack för svar. ☺
    Jag undrar hur vanligt det är att att handla med aktier där varje innehav ligger på ca 5000 kr . Finns det någon mening i att handla med aktier i denna beloppstorleken?

 6. Eva skriver:

  Hej, ny på detta och undrar hur många aktier man bör köpa i ett bolag, läste nånstans att man inte bör köpa färre än 100 aktier stämmer det och isf varför?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, det beror lite på hur mycket varje aktie kostar och hur hög courtage (kurtage) det är där du handlar. Om aktien kostar 50 öre så kommer de 100 aktierna att kosta 50 kr vilket snabbt gör att det är en orimligt liten order. Kostar aktierna 450 kr per aktie så kan det vara rimligt med köp av 100 aktier.

 7. Emil skriver:

  Om jag äger aktier i ett företag som köps upp och de inte tvingar att sälja. fortsätter då mitt ägande i företaget, och hur stora risker är det i att vara kvar?

  • Aktiekunskap skriver:

   Om du inte blir tvingad att sälja ditt innehav kommer du förstås att ha kvar detta. Det handlar framförallt att veta vilka intentioner de nya ägarna har för sitt köp. Skall de avnotera? Sälja vidare? osv… Beror väldigt mycket på helt enkelt.

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Copyright Aktiekunskap.nu 2020