Hävstång

Hävstång i finansiella produkter är idag väldigt vanligt. Det finns en inbyggd hävstång i optioner, terminer, minifutures, warranter osv.
Dessa produkter finns för att du skall kunna ta en större position i aktier, index, råvaror, valutor osv men inte vill binda upp för mycket kapital i positionen.

Hävstången och hur denna fungerar

Hävstång

Om du går in i en position med (satsar) 5000 kr och väljer en hävstång på 10 gånger så blir positionens storlek totalt 50 000 kr. Du satsar alltså själv 5000 kr och 45 000 kr är lånade pengar. Oftast finns det en inbyggd säkerhetsmekanism som gör att du endast kan förlora dina 5000 kronor men i vissa produkter kan du förlora mer än dina 5000 kr.

Detta möjliggör alltså stora vinster även om du inte är så kapitalstark men även stora och snabba förluster om din position går åt fel håll.
En vanlig rekommendation är också att aldrig ha en hävstång på mer än 20 gånger värdet (vissa rekommenderar t.o.m. max 10 gånger värdet). Det här hänger även ihop med de säkerhetsmarginaler som du själv bör ha och vissa fall mäklaren/banken kräver (vilket är bra).

Hävstång vid handel med aktier
Aktier kan röra sig kraftigt. Handlar du i aktier via hävstångsprodukter så förstärks rörelsen med x gånger beroende på vilken hävstång du har.
Var försiktig och se till att ha stora säkerhetsmarginaler om du handlar aktier med hävstång. Exempel på hävstångsprodukter i aktier:

 • Optioner
 • Terminer
 • Warranter
 • Mini-futures
 • CFD:s

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Hävstång vid handel med valutor
Som vi har skrivit om i andra inlägg om valutahandel så rör sig valutakurser väldigt lite. Så pass lite att man faktiskt brukar räkna 4 decimaler för dessa valutor där den minsta kallas för en pips. Så hur kan man då egentligen tjäna (eller förlora) några pengar på valutahandel?

Det krävs alltså mycket stora summor pengar för att kunna göra vinster i valutahandel. För att lösa detta kapitalproblem så erbjuder nätmäklare även mindre valutahandlare möjligheten att belåna sin investering.

Om Säkerhetsmarginaler och storleken på hävstången

Hävstången kan alltså vara något väldigt positivt och som kan ge vinster. Men självklart medför den också en risk då man även kan förlora sina pengar. Det är därför viktigt att hålla koll på sina marginaler eller säkerhetsmarginaler. Detta är också något som seriösa valuthandlare också gör åt dig. Så hur kopplas då marginalerna ihop med möjligheten att belåna sig?

Låt säga att du har 2000 kr som du vill investera i valutaparet EUR/USD med en hävstång på 10. Din position blir då på 20 000 kr. Då har du alltså en hävstång på 10:1 och din säkerhetsmarginal kommer att bli:

$ \frac{2000}{20 000} = 0,1 = 10 $%

Många nätmäklare kommer då att automatiskt sälja av din position om den går åt fel håll och du når din säkerhetsmarginal. Detta för att du inte skall förlora dina satsade pengar och dessutom bli skyldig pengar utöver det. Detta är också något du för säkerhets skull bör förvissa dig om att det finns innan då bestämmer dig för vilken nätmäklare som du använder dig av.

För kortsiktig handel (trading) och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG-markets.se. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, valutor osv på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys.
Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Läs mer om ämnet

Trading & teknisk analys

  Kommentera eller Fråga

  7 Kommentarer

  1. Von Libanien skriver:

   Okey, om jag nu har förstått det hela så betyder det att med en satsning av 3000kr med en hävstång av 20 så är ligger min säkerhetsmarginal på 5%.. så tekniskt sett så kan jag inte förlora mer än 5% av min satsning på 3000kr vilket då blir en eventuell maxförlust på 150kr?

   rätta mig gärna om jag har fel!
   tack på förhand!

   • Aktiekunskap skriver:

    Hej, det är viktigt att man tradar hos en aktör där du inte råkar ut för skulder. Det finns begränsningar för sådant så att detta inte skall hända. Dvs att din position säljs av om säkerhetsmarginalen nås.

   • Daniel skriver:

    Nej. HELA din insats på 3000kr går förlorad. Du har ju satsat 60000kr pga hävstången (3000×20) och dessa 5% gäller alltså denna summan. I gengäld har du ju dock chans att tjäna så mycket mer än vad dina 3000kr skulle kunna åstadkomma i vinst utan hävstång, dvs 20 ggr mer.

  2. doq skriver:

   Ett enklare sätt att beräkna marginalen är givetvis:
   Hävstång 1:20 -> 1/20=0,05
   Varför röra till det med belopp helt i onödan?

   • Aktiekunskap skriver:

    Hej, Bra synpunkt! Vi lägger till denna beräkning som alternativ i svaret så kan man välja själv hur man vill förstå begreppet hävstång.

  3. MH skriver:

   Uhm, är inte exemplet ovan (2000 kr investerade i valutaparet EUR/USD för 20.000 kr) fel? Hävstången är rimligtvis 10:1 om marginalen vore 10%, och omvänt borde marginalen vara 5% om hävstången vore 20:1 med 2000 kr investerade för 20.000 kr?

   • Aktiekunskap skriver:

    Hej, helt rätt, det står fel i beräkningarna i texten, har uppdaterat så att det förhoppningsvis stämmer där.

  Diversifiera alltid dina investeringar!

  Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
  Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
  https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

  Senaste på Aktiekunskap

  Copyright Aktiekunskap.nu 2020