Hävstång

Som vi har skrivit om i andra inlägg om valutahandel så rör sig valutakurser väldigt lite. Så pass lite att man faktiskt brukar räkna 4 decimaler för dessa valutor där den minsta kallas för en pips. Så hur kan man då egentligen tjäna (eller förlora) några pengar på valutahandel?

Svaret är förstås det som kallas för hävstång.

Hävstången och hur denna fungerar

Hävstång

Det krävs alltså mycket stora summor pengar för att kunna göra vinster i valutahandel. För att lösa detta kapitalproblem så erbjuder nätmäklare även mindre valutahandlare möjligheten att belåna sin investering.

Så om du skulle gå in i en valutaposition med 5000kr och välja en hävstång på 10 gånger värdet så satsas alltså 50 000kr. Detta möjliggör alltså vinster även om du inte är så kapitalstark. En vanlig rekommendation är också att aldrig ha en hävstång på mer än 20 gånger värdet (vissa rekommenderar t.o.m. max 10 gånger värdet). Det här hänger även ihop med de säkerhetsmarginaler som du själv bör ha och vissa fall valutahandlaren kräver (vilket är bra).

Om Säkerhetsmarginaler och storleken på hävstången

Hävstången kan alltså vara något väldigt positivt och som kan ge vinster. Men självklart medför den också en risk då man även kan förlora sina pengar. Det är därför viktigt att hålla koll på sina marginaler eller säkerhetsmarginaler. Detta är också något som seriösa valuthandlare också gör åt dig. Så hur kopplas då marginalerna ihop med möjligheten att belåna sig?

Låt säga att du har 2000kr som du vill investera i valutaparet EUR/USD för 20 000. Då har du alltså en hävstång på 10:1 och din säkerhetsmarginal kommer att bli:

$ \frac{2000}{20 000} = 0,1 = 10 $%

Många nätmäklare kommer då att automatiskt sälja av din position om du når din säkerhetsmarginal. Detta för att du inte skall bli skyldig mer pengar än vad du satte in. Detta är också något du för säkerhets skull bör förvissa dig om att det finns innan då bestämmer dig för vilken nätmäklare som du använder dig av.

Kommentera eller Fråga

7 Kommentarer

 1. Von Libanien skriver:

  Okey, om jag nu har förstått det hela så betyder det att med en satsning av 3000kr med en hävstång av 20 så är ligger min säkerhetsmarginal på 5%.. så tekniskt sett så kan jag inte förlora mer än 5% av min satsning på 3000kr vilket då blir en eventuell maxförlust på 150kr?

  rätta mig gärna om jag har fel!
  tack på förhand!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, det är viktigt att man tradar hos en aktör där du inte råkar ut för skulder. Det finns begränsningar för sådant så att detta inte skall hända. Dvs att din position säljs av om säkerhetsmarginalen nås.

  • Daniel skriver:

   Nej. HELA din insats på 3000kr går förlorad. Du har ju satsat 60000kr pga hävstången (3000×20) och dessa 5% gäller alltså denna summan. I gengäld har du ju dock chans att tjäna så mycket mer än vad dina 3000kr skulle kunna åstadkomma i vinst utan hävstång, dvs 20 ggr mer.

 2. doq skriver:

  Ett enklare sätt att beräkna marginalen är givetvis:
  Hävstång 1:20 -> 1/20=0,05
  Varför röra till det med belopp helt i onödan?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, Bra synpunkt! Vi lägger till denna beräkning som alternativ i svaret så kan man välja själv hur man vill förstå begreppet hävstång.

 3. MH skriver:

  Uhm, är inte exemplet ovan (2000 kr investerade i valutaparet EUR/USD för 20.000 kr) fel? Hävstången är rimligtvis 10:1 om marginalen vore 10%, och omvänt borde marginalen vara 5% om hävstången vore 20:1 med 2000 kr investerade för 20.000 kr?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, helt rätt, det står fel i beräkningarna i texten, har uppdaterat så att det förhoppningsvis stämmer där.

Investera, diversifiera bli rik

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Copyright Aktiekunskap.nu 2019