Trading – kortsiktig handel på börsen

trading, traders och kortsiktig handel

Trading innebär att man köper värdepapper eller finansiella produkter med avsikt att sälja dessa inom en viss tid, vid ett visst pris eller vid någon annan (vanligtvis) förutbestämd händelse. Motsatsen till trading är investeringar.

Exempel på underliggande tillgångar som lämpar sig väl för trading:

 • Aktier
 • Index
 • Råvaror
 • Valutor

Vad en trader gör

En trader försöker tjäna pengar på prisrörelser i den underliggande tillgången. Om en trader tror att priset/kursen på en tillgång skall stiga så tar han en “lång” position. Det betyder att han tjänar pengar om kursen går upp. Om han tror att kursen skall gå ner så tar han en “kort” position. Då tjänar han pengar om kursen går ner. Ju duktigare tradern är på att pricka rätt desto mer pengar tjänar han.

För kortsiktig handel (trading) och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG-markets.se. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, valutor osv på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys.
Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

De vanligaste finansiella instrumenten och värdepappren för trading är:

 1. CFD:s
 2. Mini-futures
 3. Terminer
 4. Optioner
 5. Warranter
 6. Bull & bear certifikat

Strategi

För att tjäna pengar på trading måste du ha en tydlig och bra strategi. Du måste veta när du skall köpa och när du skall sälja. Du måste även har ett bra “money management”, dvs du måste veta hur mycket du skall satsa i varje position som du tar och du måste hantera riskerna på rätt sätt så att du inte tar för stora positioner och blir bank rutt om dina positioner går åt fel håll. De duktigaste kortsiktiga handlarna har lagt tusentals timmar framför skärmen så de kan kombinera en bra strategi tillsammans med massvis av rutin. Rutinen är extremt viktig. Nästan alla som lyckas med trading investerar i princip varenda vaken timme för att lära sig allt som finns att lära sig om trading.

Teknisk och fundamental analys inom trading

De flesta som trade:ar kombinerar dessa två metoder till viss del. Teknisk analys innebär att man studerar prisets rörelser för att försöka skapa sig en bild av vart priset är på väg. Fundamental analys innebär att man kikar på företagets siffror och försöker skapa sig en bild av om företaget är över eller undervärderat.

För kortsiktig handel (trading) och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG-markets.se. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, valutor osv på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys.
Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Läs mer om ämnet

Trading & teknisk analys

  Kommentera eller Fråga

  Diversifiera alltid dina investeringar!

  Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
  Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
  https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

  Senaste på Aktiekunskap

  Copyright Aktiekunskap.nu 2020