Leva på trading / daytrading

Går det att leva på trading? Ja, men det krävs både ett stort kapital och djupgående kunskap för att lyckas. De flesta börjar vid sidan om ett ordinarie arbete för att därmed bygga upp kapitalet samt testa om de har den kunskap som krävs.

Vilket startkapital krävs?

Vilket startkapital som krävs beror främst på två faktorer:

 • Ska uttag ske varje månad eller ska vinsten återinvesteras?

Har du som mål att leva på daytrading bör första steget vara att börja med swingtrading på fritiden. Därmed är du inte behov av samma avkastning på kapitalet som om det är din enda inkomst. Dessutom kan alla vinster återinvesteras till att det blir möjligt att leva på kapital och avkastning.

 • Vilken risknivå accepteras?

För att få ut 25 000 kr per månad krävs en avkastning på 5 % i månaden förutsatt att du har 500 000 kr att investera. (se fler uträkningar vid rubriken ”Vilken avkastning krävs”). För de som inte har denna summa finns möjligheten att använda sig av hävstångsprodukter. Det innebär att samma avkastning kan nås men med mindre kapital. Det resulterar självklart även i en betydligt större risk.

Att leva på: Avkastning:  Hävstång Kapital som krävs:
25 000 kr/mån   5 % per/månad1X500 000 kr
25 000 kr/mån   5 % per/månad
5X100 000 kr
25 000 kr/mån   5 % per/månad10X50 000 kr

I exemplen ovan används hävstång 5 respektive 10. Det betyder att om kursen går upp 1% kommer kapitalet öka i värde med 5 % respektive 10 % – men även motsatt. Om kursen går ner 1% minskar värdet med 5% respektive 10 %.

100 000 – 300 000 kr som startkapital

En av Sveriges mest kända daytraders, Ekka Lundin, skriver i sin blogg att en summa på 100 000 kr – 250 000 kr räcker för att börja med och att han själv hade ett startkapital ”i den lägre regionen av det spannet” när han började. I samma blogginlägg påpekar han just att det finns bra lösningar med belåning m.m. så att det inte krävs flera miljoner för att kunna få en bra avkastning.

“Jag skulle säga att 100 000 – 250 000 kr räcker alldeles utmärkt för att få en bra start inom trading” / Ekka Lundin

Även den anonyma tradern @_Jokern_  (Twitternamn) anger ungefär samma spann. Han hade visserligen 800 000 kr när han övergick till att bli heltidstrader men i en intervju säger han att 200 – 300 000 räcker ”förutsatt att vinsten återinvesteras så att kapitalet ökar med tid”

Samtidigt påpekar han att du bör vara beredd att förlora hela beloppet i början. Att det snarare ska ses som en investering du blir rik på kunskap på – inte ekonomiskt rik.

I början handlar det inte om att tjäna pengar utan att få pengarna att räcka så länge som möjligt tills man skaffar sig erfarenhet, se det som en utbildning. / @_Jokern_

(Ekka Lundin – Livet som Daytrader. Intervju med Nordnet)

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Vilken avkastning krävs?

Det är en fundamental skillnad på att investera för att få god avkastning och att investera för att leva på sin avkastning.

Att leva på: Avkastning:  Kapital som krävs:
25 000 kr/mån   5 % per/månad500 000 kr
25 000 kr/mån   10 % per/månad
250 000 kr

Vid daytrading anges ofta avkastning per månad. Detta till skillnad mot långsiktig investering där avkastning anges per år. För att det ska vara värt med daytrading behöver avkastningen vara avsevärt högre än vid långsiktig investering. Detta då risknivån är betydligt högre.

Dessutom behöver du ta hänsyn till att inkomst av kapital inte är inkomstgrundande för bidrag från Försäkringskassan eller A-kassan. Det sker inte heller någon avsättning till pension.   

Pension

För att kompensera utebliven pensionsavsättning bör, vid denna lönenivå, drygt 5 000 kr sparas till kommande pension per månad. Det är den summa som arbetsgivaren annars hade betalat in till pensionssystemet.

Semester

Förväntar du dig kunna ta ut 4 veckors semester behöver ytterligare ca 2000 kr sparas undan per månad (25 000 /12). Som anställd hade du även haft rätt till semesterersättning på 0,8 % av bruttolönen multiplicerat på antalet semesterdagar. Även detta behöver läggas till om inkomsten ska spegla en vanlig anställning.  

Sjukskrivning

Skulle du bli sjukskriven, ta föräldradag eller anmäla dig som arbetslös kommer ersättningen grundas på inkomst av tjänst. Du bör därmed själv sätta undan en summa per månad till de månader du inte klarar av att jobba.

Riskpremie

Som trader bör du även räkna med en ”riskpremie”. Om du har en fast anställning har du en trygg och stabil inkomst. Med trading kan inkomsten variera över tid och vid felaktiga beslut bli riktigt låg en månad. Ju mer ekonomiskt riskfyllt något är desto högre avkastning bör ges. Som vid alla investeringar ska risken speglas i avkastningen. Även detta bör alltså räknas in i avkastningskrav.

Avkastning per månad = Lön + Pensionsavsättning + Semester + Sjukersättning + Riskpremie

Vilken tid och kunskap krävs?

Daytrading framställs ibland som ett glamoröst sätt att tjäna pengar utan större tidsinvestering. Men intervjuer med de som lever på daytrading säger något helt annat.

I intervjun nedan berättar Ekka Lundin att hans arbetsdagen löper mellan ca 8 – 16, i likhet med många andra yrken. Samtidigt är det inte enkelt att släppa arbetet efter arbetstid då det alltid kan ske saker som påverkar börsens utveckling.

I en intervju till Avanza säger den anonyma daytradern _Jokern_ att dagen börjar 8:00 och avslutas en stund efter att börsen stängt. Därefter bevakar han börserna i USA och Kanade via mobilen. En fördel, som han nämner, är däremot att han är sin egen chef och kan planera dagarna själv. Därmed en likhet med många egenföretagare inom en rad olika branscher.

”Jag har tagit lärdom av mina misstag, haft en låg riskprofil i min trading men framförallt lagt ner tusentals timmar framför skärmarna” @_Jokern_ (Twitter) – Anonym daytrader

Hur ser rutinerna ut en vanlig dag? Hur viktigt är det med tydliga rutiner? Se intervjun med Ekka Lundin av Alexander Gustafsson (Nordnet)

För kortsiktig handel (trading) och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG-markets.se. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, valutor osv på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys.
Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Ekkas tre råd till dig som vill leva på trading

1. Välj en marknad efter intresse

Genom att fokusera på den marknad, eller bransch, som du har intresse för skapas förutsättningar för bättre affärer. Det är lättare att få en fördjupad bild av marknaden och förstå hur olika händelser sitter ihop.

2. Var noga med ditt risktagande

Räkna ut hur mycket du är villig att förlora. Daytrading innebär både vinster och förluster – kan du hantera dess förluster?

3. Handla på riktigt

Då lär dig bäst genom att handla på riktigt. Visserligen kan demokonton användas för att lära sig olika tekniker men det är när handel sker med egna pengar som det blir ”på riktigt”. Det gäller inte minst den psykologiska aspekten.

Längre intervju med Ekka

Lyssna gärna på den längre intervjun med Ekka Lundin i Börssnack som drivs av Jonas Olavi & Erik Hansén från IG-market.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

En dag som daytrader med Ekka

(A day in the life of a daytrader – Intervju med Ekka Lundin)

Sprid alltid dina risker och investeringar

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Läs mer om ämnet

Trading & teknisk analys

  Kommentera eller Fråga

  Diversifiera alltid dina investeringar!

  Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
  Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
  https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

  Senaste på Aktiekunskap

  Copyright Aktiekunskap.nu 2020