Leva på trading / daytrading

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Leva på trading

Går det att leva på trading? Ja, men det krävs både ett stort kapital och djupgående kunskap för att lyckas. De flesta börjar vid sidan om ett ordinarie arbete för att därmed bygga upp kapitalet samt testa om de har den kunskap som krävs.

Längre ner i artikeln finner du intervjuer med en daytrader i videoformat

Vilket startkapital krävs?

Vilket startkapital som krävs beror främst på två faktorer:

  • Ska uttag ske varje månad eller ska vinsten återinvesteras?

Har du som mål att leva på daytrading bör första steget vara att börja med swingtrading på fritiden. Därmed är du inte behov av samma avkastning på kapitalet som om det är din enda inkomst. Dessutom kan alla vinster återinvesteras till att det blir möjligt att leva på kapital och avkastning.

  • Vilken risknivå accepteras?

För att få ut 25 000 kr per månad krävs en avkastning på 5 % i månaden förutsatt att du har 500 000 kr att investera. (se fler uträkningar vid rubriken ”Vilken avkastning krävs”). För de som inte har denna summa finns möjligheten att använda sig av hävstångsprodukter. Det innebär att samma avkastning kan nås men med mindre kapital. Det resulterar självklart även i en betydligt större risk.

Att leva på: Avkastning:  Hävstång Kapital som krävs:
25 000 kr/mån   5 % per/månad1X500 000 kr
25 000 kr/mån   5 % per/månad5X100 000 kr
25 000 kr/mån   5 % per/månad10X50 000 kr

I exemplen ovan används hävstång 5 respektive 10. Det betyder att om kursen går upp 1% kommer kapitalet öka i värde med 5 % respektive 10 % – men även motsatt. Om kursen går ner 1% minskar värdet med 5% respektive 10 %.

Använd plattformen & appen som IG.com/sv erbjuder för teknisk analys & trading. Deras verktyg är helt gratis att använda och håller världsklass. Där kan du även följa & handla på världens marknader i realtid dygnet runt, även när börsen är stängd.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

100 000 – 300 000 kr som startkapital

En av Sveriges mest kända daytraders, Ekka Lundin, skriver i sin blogg att en summa på 100 000 kr – 250 000 kr räcker för att börja med och att han själv hade ett startkapital ”i den lägre regionen av det spannet” när han började. I samma blogginlägg påpekar han just att det finns bra lösningar med belåning m.m. så att det inte krävs flera miljoner för att kunna få en bra avkastning.

”Jag skulle säga att 100 000 – 250 000 kr räcker alldeles utmärkt för att få en bra start inom trading” / Ekka Lundin

Även den anonyma tradern @_Jokern_  (Twitternamn) anger ungefär samma spann. Han hade visserligen 800 000 kr när han övergick till att bli heltidstrader men i en intervju säger han att 200 – 300 000 räcker ”förutsatt att vinsten återinvesteras så att kapitalet ökar med tid”

Samtidigt påpekar han att du bör vara beredd att förlora hela beloppet i början. Att det snarare ska ses som en investering du blir rik på kunskap på – inte ekonomiskt rik.

I början handlar det inte om att tjäna pengar utan att få pengarna att räcka så länge som möjligt tills man skaffar sig erfarenhet, se det som en utbildning. / @_Jokern_

(Ekka Lundin – Livet som Daytrader. Intervju med Nordnet)

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

  • Råvaror
  • Index
  • Aktier (både vanligt och via CFD)
  • Alla olika sorters Valutor

Vilken avkastning krävs?

Det är en fundamental skillnad på att investera för att få god avkastning och att investera för att leva på sin avkastning.

Att leva på: Avkastning:  Kapital som krävs:
25 000 kr/mån   5 % per/månad500 000 kr
25 000 kr/mån   10 % per/månad250 000 kr

Vid daytrading anges ofta avkastning per månad. Detta till skillnad mot långsiktig investering där avkastning anges per år. För att det ska vara värt med daytrading behöver avkastningen vara avsevärt högre än vid långsiktig investering. Detta då risknivån är betydligt högre.

Dessutom behöver du ta hänsyn till att inkomst av kapital inte är inkomstgrundande för bidrag från Försäkringskassan eller A-kassan. Det sker inte heller någon avsättning till pension.   

Pension

För att kompensera utebliven pensionsavsättning bör, vid denna lönenivå, drygt 5 000 kr sparas till kommande pension per månad. Det är den summa som arbetsgivaren annars hade betalat in till pensionssystemet.

Semester

Förväntar du dig kunna ta ut 4 veckors semester behöver ytterligare ca 2000 kr sparas undan per månad (25 000 /12). Som anställd hade du även haft rätt till semesterersättning på 0,8 % av bruttolönen multiplicerat på antalet semesterdagar. Även detta behöver läggas till om inkomsten ska spegla en vanlig anställning.  

Sjukskrivning

Skulle du bli sjukskriven, ta föräldradag eller anmäla dig som arbetslös kommer ersättningen grundas på inkomst av tjänst. Du bör därmed själv sätta undan en summa per månad till de månader du inte klarar av att jobba.

Riskpremie

Som trader bör du även räkna med en ”riskpremie”. Om du har en fast anställning har du en trygg och stabil inkomst. Med trading kan inkomsten variera över tid och vid felaktiga beslut bli riktigt låg en månad. Ju mer ekonomiskt riskfyllt något är desto högre avkastning bör ges. Som vid alla investeringar ska risken speglas i avkastningen. Även detta bör alltså räknas in i avkastningskrav.

Avkastning per månad = Lön + Pensionsavsättning + Semester + Sjukersättning + Riskpremie

Vilken tid och kunskap krävs?

Daytrading framställs ibland som ett glamoröst sätt att tjäna pengar utan större tidsinvestering. Men intervjuer med de som lever på daytrading säger något helt annat.

I intervjun nedan berättar Ekka Lundin att hans arbetsdagen löper mellan ca 8 – 16, i likhet med många andra yrken. Samtidigt är det inte enkelt att släppa arbetet efter arbetstid då det alltid kan ske saker som påverkar börsens utveckling.

I en intervju till Avanza säger den anonyma daytradern _Jokern_ att dagen börjar 8:00 och avslutas en stund efter att börsen stängt. Därefter bevakar han börserna i USA och Kanade via mobilen. En fördel, som han nämner, är däremot att han är sin egen chef och kan planera dagarna själv. Därmed en likhet med många egenföretagare inom en rad olika branscher.

”Jag har tagit lärdom av mina misstag, haft en låg riskprofil i min trading men framförallt lagt ner tusentals timmar framför skärmarna” @_Jokern_ (Twitter) – Anonym daytrader

Hur ser rutinerna ut en vanlig dag? Hur viktigt är det med tydliga rutiner? Se intervjun med Ekka Lundin av Alexander Gustafsson (Nordnet)

Använd plattformen & appen som IG.com/sv erbjuder för teknisk analys & trading. Deras verktyg är helt gratis att använda och håller världsklass. Där kan du även följa & handla på världens marknader i realtid dygnet runt, även när börsen är stängd.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Ekkas tre råd till dig som vill leva på trading

1. Välj en marknad efter intresse

Genom att fokusera på den marknad, eller bransch, som du har intresse för skapas förutsättningar för bättre affärer. Det är lättare att få en fördjupad bild av marknaden och förstå hur olika händelser sitter ihop.

2. Var noga med ditt risktagande

Räkna ut hur mycket du är villig att förlora. Daytrading innebär både vinster och förluster – kan du hantera dess förluster?

3. Handla på riktigt

Då lär dig bäst genom att handla på riktigt. Visserligen kan demokonton användas för att lära sig olika tekniker men det är när handel sker med egna pengar som det blir ”på riktigt”. Det gäller inte minst den psykologiska aspekten.

Längre intervju med Ekka

Lyssna gärna på den längre intervjun med Ekka Lundin i Börssnack som drivs av Jonas Olavi & Erik Hansén från IG-market.

En dag som daytrader med Ekka

(A day in the life of a daytrader – Intervju med Ekka Lundin)

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar