Hushållsbudget – Gör en smart kalkyl

Det är en skön känsla att ha koll på sina inkomster och utgifter. Det är en skön känsla att känna sig trygg med sin ekonomi och att ha en buffert inför framtiden. Det första steget mot en sådan känsla är att ta kontroll över och reda ut sin hushållsbudget. Med en hushållsbudget kan också dina drömmål komma ett eller flera steg närmre att bli uppfyllda.

Hushållsbudget

En hushållsbudget är en ekonomisk plan för en person, familj eller hushåll. Målet med denna budget är att inkomsterna skall motsvara eller överstiga utgifterna. Ett annat mål brukar också vara att få kontroll över en familjs ekonomi. Det är inte roligt att känna att pengarna är slut innan lönen kommer in nästa gång. Med en planerad och långsiktig budget går detta att undvika.

Så i den här artikeln går jag steg för steg igenom hur du kan göra för att planera en smart budget. Du hittar både listor och färdiga dokument som du kan utgå från när du gör din budget. Jag går också igenom olika typer av utgifter och utgiftsposter och vilka strategier du kan ha för att hantera dessa.

Sätt upp ett mål och en plan för din budget

Det första steget är att lägga upp en plan tycker jag är att sätta ett mål. Varför vill du göra en hushållsbudget och vad vill du uppnå? Du kommer att bli mycket mer motiverad att slutföra budgeten om du tydligt definierar ditt mål. Vill du bli ekonomiskt oberoende, ha råd till en kontantinsats till ett hus eller kanske köpa en ny TV? Det viktiga är att du blir motiverad av målet.

Det kan också vara bra att tänka långsiktigt och gärna lägga upp en årsbudget så att du har koll över hela årets utgifter och inkomster. Du hittar en sådan budgetmall som kalkylark nedan.

När du har ett mål så är det dags att samla information om dina inkomster och utgifter.

Inkomster

Inkomsterna brukar vara ganska enkla att sammanfatta. Dessa brukar vanligtvis vara följande:

 • Löner
 • Inkomst av kapital (t ex utdelningar eller försäljning av värdepapper)
 • Övriga inkomster (t ex arv, gåvor osv som du förväntar dig).

Utgifter

Tyvärr är utgifterna oftast desto fler att hålla koll på. Man brukar därför dela upp dessa i fasta och övriga utgifter (inklusive oförutsedda).

Med fasta utgifter så menas de kostnader som är regelbundna och återkommande på obestämd tid framåt. Du kan oftast ganska exakt beräkna dessa på förhand. Några exempel på dessa är:

 • Lån (Bostad, CSN och övriga lån)
 • Hyra
 • Matkostnader
 • El
 • Barnutgifter, t ex dagisavgift.
 • Regelbundet sparande för buffert och kommande investeringar.
 • Försäkringar
 • Föreningsavgifter och engagemangsutgifter (t ex kurser)
 • Telefoni (fast och/eller mobil)
 • TV-avgifter och streamingtjänster (t ex spotify och netflix)

Övriga utgifter är lite svårare att definiera. De kan också vara helt oförutsedda och omöjliga att förutspå. Det kan vara en diskmaskin som går sönder eller en punka på ett av bilens däck. För inte så längesedan gick min egen bils AC-generator sönder och det var en ganska stor kostnad för att laga denna. Du känner säkerligen igen någon liknande händelse i ditt eget liv. Det är irriterande och svårt att förutspå. Men det finns ett botemedel som stavas buffert. Bufferten tycker jag personligen skall ingår i de fast utgifterna.

Det kan ändå vara bra att se en lista med exempel på vanliga övriga utgifter. Ju fler du själv kan lista desto enklare blir det att skapa en stabil hushållsbudget.

 • Kläder
 • Resor
 • Nya vitvaror (kyl, frys, mikro) och Mediautrustning (TV, Stereo).
 • Hobbyartiklar. Det kan vara alltifrån akvarieprylar och målarutrustning till träningsutrustning.
 • Restaurangbesök och biobesök.
 • Mediciner
 • Reparationer av hem, bil och cyklar.
 • Alkohol
 • Nikotinvaror som snus och cigaretter.

Ju mer du får med av dessa övriga utgifter desto mer exakt kan du göra din budget. Jag skulle också vilja slå ett slag för att under några månader samla kvitton eller saldon via internetbanken. På det viset kan du få en alldeles utmärkt överblick av hur din ekonomi fungerar. I början kan det vara lite jobbigt att inse hur mycket onödigt som man spenderar pengar på. Men i slutändan leder det nästan oundvikligt till att du blir bättre på att hushålla med dina pengar.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Kalkylarksmallar och appar (excel, spreadsheet)

Nu kanske du börjar få en överblick av vilka typer av utgifter som det kan finnas. Nästa steg blir då att samla dessa på ett smart sätt. Det finns flera olika appar och program som hjälper dig att göra det. Själv föredrar jag att ha kontroll på det i ett kalkylark. Du kan ladda ner det här nere.

Tänk på att den här filen är ganska allmän. Det är därför alldeles säkert så att du behöver redigera den för att den skall passa dig. Förhoppningsvis är kalkylarket byggt så bra att du förstår hur du gör detta. Du kan oftast öppna denna fil i ett annat program också, t ex Google Spreadsheets och Numbers (Mac).

Smarta tips för att sänka kostnader

En viktig aktivitet när du jobbar med din hushållsbudget är att sänka dina utgifter. Nedan har jag samlat några av de bästa tipsen som jag har.

 1. Det första tipset är att göra sin hushållsbudget så noggrant som det bara går. För att kunna minska sina utgifter så är det viktigt att veta vart dina pengar tar vägen. Jag vill också rekommendera att du samlar kvitton och saldon på banken under lite mer än ett kvartal. Då får du en mer övergripande bild.
 2. En utgift som är relativt lätt att påverka är matutgifterna. Se till att veckohandla alternativt storhandla. Det blir en en större utgift vid tillfället men sänker kostnaderna totalt sett. Det finns idag också möjlighet att köpa mat online vilket kan minska dina transportkostnader.
 3. Om du har bil så kan du minska dina utgifter genom att välja bort att åka till och istället ta cykeln eller åka kollektivt. Du sparar lite på vår gemensamma miljö då också.
 4. Gå igenom dina automatiska prenumerationer och ta bort de som du inte använder tillräckligt mycket. Dessa avgifter är små varje månad men kostar mycket under en längre tid.
 5. Det kan vara bra att skaffa sig en vana att spara pengar i början av varje månad. T ex till en buffert. Om man väntar med att sätta in pengar till sparande till slutet av månaden så är det lätt hänt att pengarna tar slut under månaden. På detta sätt så vänjer du dig också vid att ha mindre pengar under månaden.
 6. Om du har flera lån, exempelvis olika lån utan säkerhet, så kan du sänka dina totala lånekostnader genom att samla lånen. Det gör att du får en lägre total ränta. Har du redan en god ekonomi så ökar också dina möjligheter att banken går med på detta.
 7. En lite mer tidskrävande aktivitet kan vara att gå igenom alla dina avtal för el och försäkringar. Genom att jämföra olika företags erbjudanden till dig kan du på sikt sänka dina utgifter rejält.

Om du har fler bra spartips för att få sin hushållsbudget att gå ihop så är du välkommen att kommentera här nedan!

Utvärdera, lös problemen och lyckas

När du väl har kommit igång och jobbar aktivt med din ekonomi så är det viktigt att du inte slutar. Försök att hela tiden hitta nya vägar att förbättra din ekonomi.

Utvärdera gärna vad som har gått bra och vad som inte har gått bra. Du kommer självklart att stöta på oväntade och tråkiga utgifter på vägen. Men ju mer koll du får på din ekonomi desto enklare blir det att planera för dessa. Ju mer kontroll du får desto mer pengar kommer du också att få över som kan användas till att generera mer pengar, tex genom att spara i akter och öka intäkter genom ränta på ränta effekten.

Om du har frågor eller tips till mig så går det bra att kommentera här nedan. Det är alltid intressant med en diskussion. Om du har bra tips till andra som läser här så är det alltid kul om du delar med dig av dessa!

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Copyright Aktiekunskap.nu 2020