Lista över de bästa poddarna/podcasts inom börs och finans

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Podcast inom finans

Det är 2000-talet nu och då ska man lyssna på podcasts. En bra podcast kan vara både underhållande och lärorik. Efter många år på börsen och internet har vi på Aktiekunskap valt ut och gjort en lista över de bästa poddarna inom börs och ekonomi.

Top 7 bästa poddarna inom börs och finans enligt oss

1. Börspodden (mest underhållande)
2. Kvalitetsaktiepodden (bäst aktietips)
3. Börssnack med Hansen och Olavi
4. Market Makers
5. Game of Stocks (bäst genomgående fundamentala analyser av techbolag)
6. Penserpodden
7. Fill or kill
8. Followthemoney
9. All-in podcast (Bästa podden på engelska)

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Lista med svenska & engelska ekonomipoddar/podcasts

Börspodden (Riktigt bra podd och ett av våra toppval)
borspodden.se
Johan och John lär dig allt de kan om börsen och lite till. Denna podd är både rolig och lärorik. I vårt tycke är detta en av de absolut bästa poddarna i alla kategorier. Det förekommer en del ”killgissningar” i denna podd så man skall ta en del av det som sägs i podden med en nypa salt.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 2 av 5

Kapitalet
Kapitalet
En bra podd som fokuserar mer på ekonomi, marknad och intervjuer med intressanta människor snarare än enskilda aktiecase. Här kan man lära sig hur riksbanken och banksystemet fungerar, hur en SEO-byrå arbetar och hur en enskild norrman lyckades sätta hela energimarknaden i gungning.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 1 av 5

Kvalitetsaktiepodden (Riktigt bra podd och ett av våra toppval)
Kvalitetsaktiepodden
Här har vi en riktigt bra podd. Ola & Claes går igenom flera olika aktiecase i varje avsnitt. De fokuserar på fundamental analys av bolag med fina kassaflöden och stabil historik. Om du vill göra bra investeringar på lite längre sikt så är detta den bästa podden för dig. Ola och Claes har uppenbart koll på vad de pratar om och en hel del erfarenhet.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 2 av 5

Penserpodden
Penserpodden
En riktigt bra podd från Penser bank. Tillsammans med gäster diskuterar några av bankens analytiker och investeringsansvariga både makro och enskilda bolag. Man får ta del av bankens egna gedigna research och analyser vilket är väldigt värdefullt. Man får en känsla av att man få information ”inifrån” banken på ett sätt som man inte får i någon annan podd.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 2 av 5

Börssnack med Hansén och Olavi (Riktigt bra podd och ett av våra toppval)
Börssnack 
Bra podd med mycket fokus på teknisk analys men även på fundamental analys av enskilda bolag samt omvärldsanalyser/makro. De bjuder även in intressanta gäster.
Podden drivs av Jonas Olavi som är allokeringschef på Alfred Berg fonder och Erik Hansén är bland annat marknadsanalytiker på IG-markets.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 3 av 5

Fill or Kill-podden
Fillorkill.se
Podden där två unga och duktiga traders snackar börs och ekonomi. Den är mycket underhållande och lärorik.
De är twitterprofilerna Phukettrader, Handelsson och Lonewolf som sköter snacket. En av de tre har hoppat av men vi minns inte vem. Nu är dom alltså två st kvar som driver podden. Även i denna podd ”killgissas” det en del så vissa saker bör tas med en nypa salt.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 2 av 5 

Game of Stocks (Riktigt bra podd & ett av våra toppval)
Game of stocks
Denna podd rattas av två twitterprofiler som kallar sig för Värdeinvesteraren och Investacus. De går igenom enskilda bolag och makro i podden.
De besitter mycket bra kunskaper om ny teknik och IT så de kan analysera IT bolag och tech på ett sätt som ingen annan svensk podd kan göra.
Deras analyser av enskilda bolag är grymt bra! De gräver djupt i bolagens siffror och förutsättningar vilket är guld värt för oss lyssnare.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 3 av 5

Market Makers
Market makers
Unga pratglada killar som pratar om börs och finans. En bra och rolig podd med killar som har bra koll på läget. Podden består av Niklas Aldén, Fabian Franzén och i vissa avsnitt bjuder man in gäster. Denna podd passar bra både för nybörjaren och den som varit med på börsen ett tag.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 1 av 5

FollowTheMoney
FollowtheMoney
Nyhetsbyrån Direkts utrikesredaktör Joakim Rönning och Direkt Studios programledare Martin Nilsson pratar om olika fenomen inom ekonomi och finans. Mycket bra podd!
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 1 av 5

Sparpodden
Sparpodden
Nordnets Alexander ”japp” Gustafsson rattar denna podd och intervjuar olika gäster med kopplingar till börs och finans.
Alexander är grymt duktig på att ställa bra frågor och på att hålla ett bra tempo i intervjun. Bra podd med bra gäster!
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 1 av 5

All-in podcast (engelska)
All-in podcast
En podd med kompisarna och miljardärerna Chamath Palihapitiya, Jason Calacanis, David Sacks & David Friedberg. Detta är 4 st extremt intelligenta och underhållande grabbar. Stark rek på denna podd!

Avanzapodden
Avanzapodden
Johanna Kull och Nicklas Andersson driver denna podd om allt som har med privatekonomi och sparande att göra. Vi på Aktiekunskap har inte lyssnat så mycket på denna podd. Däremot följde vi poddens föregångare som rattades av Thomas Linnala och Lars Frick.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 1 av 5

EFN marknad
EFN marknad
En podd som baseras på webb-tv avsnitten som du hittar via länken. Här intervjuas gäster inom finansbranschen. Du kan alltså välja om du vill lyssna på avsnitten som podd eller se avsnitten i webb-tv där de inkluderar grafer och andra relevanta bilder.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 1 av 5

Antiloop podcast
Antiloop podcast
Denna podd rattas av den före detta hedgefond förvaltaren Micke Syding, ekonomistan Anna Svahn och Martin Sandquist. Alla tre driver hedgefonden Antiloop hedge. Podden är rolig att lyssna på och det diskuteras en hel del ämnen som inte diskuteras lika frekvent i de andra poddarna. Bitcoin, guld och centralbanker är återkommande ämnen i podden. Det ”killgissas” en del i denna podd så man skall ta det som sägs med en nypa salt. Det skall man visserligen alltid göra när det kommer till poddcasts eftersom det är en mix av underhållning och lärdomar.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 3 av 5

Björnfällan (CMC markets)
Björnfällan
Dessa grabbar jobbar på CMC markets och gör även denna podd. De är trevliga att lyssna på, har humor och de besitter mycket kunskap inom trading och börsen generellt. Det snackas ganska mycket teknisk analys i denna podd.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 3 av 5

Breakits podcast
Breakits podcast
En podd som blandar börs, finans, ekonomi och ny teknik. Intressant podd som är värd att följa men som har blandad kvalitet på avsnitten. Vissa avsnitt handlar om ganska ointressant ämnen enligt vår åsikt.

Macro Voices (engelska)
Macro Voices
Erik Townsend, en pensionerad entreprenör som senare bytte karriär och blev hedgefond-förvaltare har huvudrollen i denna podd som pratar om börs och finans (globalt). Det är mycket snack om makro-ekonomi i denna podd. Det är välkända namnkunniga gäster som bjuds in och denna poddcast känns lite mer som att läsa i Wall-Street journal än de andra poddarna som är mer anpassade till kunniga och okunniga privatpersoner.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 3 av 5 (obs engelska)

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

2 svar på ”Lista över de bästa poddarna/podcasts inom börs och finans”

  • Hej Max.

   Tack för tipset!
   Vi har lyssnat på några avsnitt av den men behöver några till innan vi lägger upp den som tips här.

   Mvh admin på aktiekunskap

   Svara

Lämna en kommentar