Amortera eller investera

Amortera eller investera

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Skall man amortera på sina bolån eller skall man spara och investera pengarna istället?

Det beror på tre saker:
1. Din skuldkvot
2. Din ränta
3. Din ålder


Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Idag är räntan på bolån extremt låg, den ligger under 2% för de flesta svenskar. Det är alltså väldigt billigt att låna pengar och det innebär att du förmodligen kan få en årlig avkastning på investeringar som överstiger räntekostnaden på bolånet.

På börsen har man till exempel fått ca 8% per år i genomsnittlig avkastning över de senaste 100 åren. Om du betalar 2% i ränta och får 8% i avkastning på dina investeringar så har du ju tjänat 6% varje år.

Tre faktorer som styr ditt beslut

Det är framför allt tre stycken faktorer som styr om du bör amortera eller investera.

1. Din skuldkvot

Om du har en skuldkvot som överstiger 5 gånger så bör du amortera. Din skuldkvot är storleken på dina lån dividerat med din årsinkomst. Du kan använda vår kalkylator nedan för att räkna ut din skuldkvot.

2. Din ränta

Betalar du en hög ränta på dina lån blir det svårt att få en avkastning som överstiger räntan utan att behöva ta för mycket risk. Betalar du 5-6 % eller mer i ränta på dina lån så kan det nog vara klokt att amortera istället för att investera.

3. Din ålder

Detta är en viktig sak att ta hänsyn till. Om du är ung eller medelålders och har en investeringshorisont på 10-30 år så skall du investera så länge du kan få en avkastning som överstiger räntekostnaderna. Ju längre tidshorisont du ha desto större är sannolikheten att dina investeringar levererar en bra avkastning.

Investeringar i till exempel fonder och aktier kan röra sig upp och ner i värde kraftigt men i det långa loppet stiger värdet. Det är därför viktigt att man har en lång investeringshorisont så att man inte tvingas sälja av sina investeringar vid en tidpunkt då värdet har gått ner. Har man gott om tid kan man vänta tills investeringarna har stigit i värde igen innan man säljer.

Närmar du dig pensionen och avser att spendera pengarna inom 10 år så bör du istället ta det säkra alternativet och amortera på dina lån.

I videon förklarar EFN hur du skall tänka kring amortering eller investering

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Savelend.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2022