Amortera eller investera

Amortera eller investera

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Skall man amortera på sina bolån eller skall man spara och investera pengarna istället? Det beror enligt oss på tre saker: din skuldkvot, din ränta och din ålder.

Tre faktorer som styr ditt beslut

Det är framför allt tre stycken faktorer som styr om du bör amortera eller investera.

1. Din skuldkvot

Om du har en skuldkvot som överstiger 5 gånger så bör du amortera. Din skuldkvot är storleken på dina lån dividerat med din årsinkomst. Du kan använda vår kalkylator nedan för att räkna ut din skuldkvot.

2. Din ränta

Betalar du en hög ränta på dina lån blir det svårt att få en avkastning som överstiger räntan utan att behöva ta för mycket risk. Betalar du 5-6 % eller mer i ränta på dina lån så kan det nog vara klokt att amortera istället för att investera.

3. Din ålder

Detta är en viktig sak att ta hänsyn till. Om du är ung eller medelålders och har en investeringshorisont på 10-30 år så skall du investera så länge du kan få en avkastning som överstiger räntekostnaderna. Ju längre tidshorisont du ha desto större är sannolikheten att dina investeringar levererar en bra avkastning.

Investeringar i till exempel fonder och aktier kan röra sig upp och ner i värde kraftigt men i det långa loppet stiger värdet. Det är därför viktigt att man har en lång investeringshorisont så att man inte tvingas sälja av sina investeringar vid en tidpunkt då värdet har gått ner. Har man gott om tid kan man vänta tills investeringarna har stigit i värde igen innan man säljer.

Närmar du dig pensionen och avser att spendera pengarna inom 10 år så bör du istället ta det säkra alternativet och amortera på dina lån.

I videon förklarar EFN hur du skall tänka kring amortering eller investering

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023