Amortera eller investera

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Amortera eller investera

Skall man amortera på sina bolån eller skall man spara och investera pengarna istället? Det beror enligt oss på tre saker: din skuldkvot, din ränta och din ålder.

Tre faktorer som styr ditt beslut

Det är framför allt tre stycken faktorer som styr om du bör amortera eller investera.

1. Din skuldkvot

Om du har en skuldkvot som överstiger 5 gånger så bör du amortera. Din skuldkvot är storleken på dina lån dividerat med din årsinkomst. Du kan använda vår kalkylator nedan för att räkna ut din skuldkvot.

2. Din ränta

Betalar du en hög ränta på dina lån blir det svårt att få en avkastning som överstiger räntan utan att behöva ta för mycket risk. Betalar du 5-6 % eller mer i ränta på dina lån så kan det nog vara klokt att amortera istället för att investera.

3. Din ålder

Detta är en viktig sak att ta hänsyn till. Om du är ung eller medelålders och har en investeringshorisont på 10-30 år så skall du investera så länge du kan få en avkastning som överstiger räntekostnaderna. Ju längre tidshorisont du ha desto större är sannolikheten att dina investeringar levererar en bra avkastning.

Investeringar i till exempel fonder och aktier kan röra sig upp och ner i värde kraftigt men i det långa loppet stiger värdet. Det är därför viktigt att man har en lång investeringshorisont så att man inte tvingas sälja av sina investeringar vid en tidpunkt då värdet har gått ner. Har man gott om tid kan man vänta tills investeringarna har stigit i värde igen innan man säljer.

Närmar du dig pensionen och avser att spendera pengarna inom 10 år så bör du istället ta det säkra alternativet och amortera på dina lån.

I videon förklarar EFN hur du skall tänka kring amortering eller investering

Tips!
Både Nordnet.se och Avanza.se erbjuder 0 kr i courtage vid aktiehandel samt 0 kr i fondavgifter för alla som har upp till 50 000 kr på kontot. Delar du upp dina pengar mellan Nordnet & Avanza kan du alltså utnyttja bägge deras erbjudanden. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

✅ 0 kr i courtage vid aktiehandel
✅ 0 kr i fondavgifter

Erbjudandet gäller för alla som har ett samlat sparande på max 50 000 kr hos Avanza. Samlat sparande = kassa plus investeringar.

✅ 0 kr i courtage vid aktiehandel
✅ 0 kr i fondavgifter

Erbjudandet gäller för alla som har ett samlat sparande på max 50 000 kr hos Nordnet. Samlat sparande = kassa plus investeringar.

Öppna konto hos båda💡
genom att öppna konto hos både Nordnet och Avanza kan du dela upp dina pengar och utnyttja deras erbjudanden till max. Om du exempelvis har 90 000 kr så sätter du in 45 000 kr hos Nordnet och 45 000 kr hos Avanza. Då kan du handla aktier och fonder helt utan avgifter för totalt 90 000 kr.

Vad är courtage?
Courtage är kostnaden för att köpa och sälja aktier. Nordnet och Avanza bjuder på denna kostnader så länge du har under 50 000 kr på kontot.

Vad är fondavgift?
Fonder tar ut en avgift för att de förvaltar dina pengar. Nordnet och Avanza bjuder på dessa avgifter så länge du har under 50 000 kr på kontot.

Lämna en kommentar