CAGR kalkylator – Genomsnittlig årlig tillväxt / avkastning –

Den genomsnittliga årliga tillväxten eller avkastningen används vanligtvis när man vill beräkna hur mycket mycket en investering har vuxit i snitt per år i procent (%). Denna beräkning kallas på engelska för CAGR.

Nedan finner du två st olika kalkylatorer. Den övre kalkylerar CAGR utifrån en startsumma och en slutsumma medan den nedre kalkylerar utifrån en total avkastning i procent. Välj själv vilken som passar ditt ändamål bäst.

Genomsnittling avkastning per år - kalkylator

Kalkylatorn ovan:
Fyll i start- och slutsumma samt antal år som det tagit för startsumman att utvecklas till slutsumman.

Kalkylatorn nedan:
Fyll i din totala avkastning i procent (%) samt fyll i antal år som det tagit att uppnå den totala avkastningen.

Räkna ut årlig snittavkastning från totalavkastning (%)

%
år
Årlig snittavkastning =

CAGR = Compound Annual Growth Rate

Exempel:
Du börjar med 1000 kr som du investerar i aktier eller fonder.
10 år senare har dina pengar vuxit till 8000 kr.
Hur mycket har då dina pengar vuxit per år i snitt?
Svaret: 23.11%

Pengarna har alltså vuxit med totalt 800 % på 10 år. Varför blir det då inte 80 % per år i tillväxt/utveckling i snitt? Det beror på ränta ränta effekten. Ränta på ränta effekten innebär att du inte bara får ränta på dina sparade pengar, du får även ränta på den ränta som genererats under föregående år.

Om man istället räknar med 80 % i tillväxt varje år i 10 år så hade dina 1000 kr förvandlats till 357 052 kr. Det hade alltså blivit en gigantisk skillnad.
Om du vill räkna på detta sätt, dvs räkna med ränta på ränta så erbjuder vi en riktigt bra kalkylator för det här på Aktiekunskap. Här hittar du vår Ränta-på-ränta-kalkylator.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Hur beräknas genomsnittlig årlig avkastning/utveckling/tillväxt?

Formeln för CAGR är ganska avancerad som du kan se i bilden. För att räkna ut CAGR:

  1. Dividerar man slutvärdet på en investering med startvärdet, det vill säga slutsumman divideras med startsumman.
  2. Sedan tar man detta resultat upphöjt till 1 dividerat med antal år.
  3. Slutligen tar man det resultatet minus ett.
Genomsnittlig årlig avkastning CAGR formel

CAGR kallas ofta även för utjämnad avkastningsgrad.Det beror på att CAGR mäter investeringens tillväxt på årlig bas och man antar att tillväxtens takt är konstant.

Om du saknar ditt slutvärde men du vet hur många procent (%) som din investering har vuxit totalt under hela investeringstiden så kan du räkna fram ditt slutvärde med denna kalkylator. Det värde du får fram kan du sedan använda i CAGR-kalkylatorn längre upp på denna sida.

Vilken nytta har man av CAGR och ränta på ränta?

Det är bra att känna till ränta på ränta och CAGR för att förstå sig på utvecklingen av investeringar. Om du till exempel investerat pengar som vuxit med 100% på 12 år så kan det låta bra men om man beräknar det med CAGR-beräkningen så ser inte resultatet lika imponerande ut längre.

Om du istället hör att någon har lyckats få sin aktieportfölj att växa med 20 % per år i 10 år så förstår du vilken extrem utveckling det faktiskt ger totalt även om 20 % per år kanske inte låter så extremt vid en första anblick.

Hur snabbt investerat kapital dubblas

Om du har 10 % avkastning så dubblas din investering efter 7,3 år. Tabellen nedan visar hur snabbt dina investerade pengar dubblas baserat på vilken årlig avkastning du har.

Årlig avkastning i %Antal år till dubblat kapital
169,7
235
323,5
417,7
514,2
611,9
710,3
89
98
107,3
116,6
126,1
135,7
145,3
155

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Copyright Aktiekunskap.nu 2020