Vad är en CFD – Contract for Difference

I den här artikeln kommer du lära dig vad en CFD (Contract for difference) är för något och hur du kan handla med dessa verktyg.

CFD – Spekulera i underliggande värde

En CFD kan sägas vara ett så kallat verktyg för att spekulera i prisförändringar av värdet för valutor, aktier, råvaror eller hela aktieindex. Med ett gemensamt namn kallas de värden man spekulerar i för derivatinstrument. Man brukar kalla detta för ett underliggande värde av tex aktien.

cfd handel

Du behöver alltså aldrig själv äga det du spekulerar i. Istället satsar du på att värdet av en aktie eller valuta skall öka eller minska. Till skillnad från när du köper en vanlig aktie i ett börsbolag så har du i en CFD inte något ägarskap.

Vid CFD handel så används hävstång för att ge möjlighet att tjäna mer pengar. Detta innebär också att det generellt sätt är större risker med CFD handel en med vanlig aktiehandel. Du kan mångdubbla ditt värde men du kan också mångdubbla din förlust och förlora mer pengar än vad du kanske har. 

CFD:s handlar du bäst och billigast på eToro.com. Kika in deras hemsida och se om deras plattform är något för dig.

Varför ska du handla i en CFD?

Man kan verkligen fråga sig varför man vill handla med ett underliggande värde istället för aktien eller valutan direkt? 

Eftersom CFD handel kan sägas vara ett samling för att kunna handla med väldigt många olika underliggande värden så finns det mycket att välja på. Du behöver inte begränsa dig till valutor eller aktier utan du kan handla (CFD trading) med det som passar dig bäst.

En annan anledning till att handla med CFDer är att det är ett av alla finansverktyg där du kan handla med hävstång. Det gör att man även med lite mindre pengar kan belåna sig på ett sätt så att man möjliggör större vinster. Baksidan av det är att risken också är högre att förlora pengar. Men visst skapar detta även en möjlighet att tjäna mera pengar än vad du kan göra med “vanlig” aktiehandel.

Med hävstången kommer också fördelen att du kan ha ett större tillgängligt kapital kvar hos dig. Om du investerar i vanliga aktier för 100 000 kr så kommer dessa pengar att vara uppbundna i aktierna. Handlar du med hävstång så har du exempelvis möjlighet att sätta in en säkerhet (det så kallade säkerhetskravet) på 10 %, dvs 10 000 kr, och ändå kunna handla för 100 000 kr. Återigen så innebär det här förstås också en risk. Du har möjlighet att själv avgöra hur stort ditt säkerhetskrav skall vara. 

När du handlar med vanliga aktier så är det framförallt på uppgångar och utdelningar som du tjänar pengar. När du handlar med ett sådant här instrument ökar din möjlighet att tjäna pengar genom att du även kan tjäna pengar på nedgångar. 

CFD-Handel och skatt

CFD handel beskattas på samma sätt som vanlig aktiehandel, dvs med 30 % vinstskatt. Du har även på samma sätt som med vanliga aktier möjlighet att kvitta vinster mot förluster för att på det viset inte behöva betala skatt mer än på det som du totalt sett har tjänat. 

Skatteverket har förstås koll på de vanligaste CFD plattformarna som CMC markets och IG Markets även om de företagen är stationerade utomlands. Så det går inte att komma undan någon beskattning bara för att företaget man använder sig befinner sig utomlands. CMC Markets ser exempelvis till så att dina affärer rapporteras skatteverket och därmed kommer förifyllda i din inkomstdeklaration (K4 blanketten).

Risker att tänka på

Något du alltid bör tänka igenom är att du inte tar för stora risker när du spekulerar i CFDer. Du kan i denna handel förlora mer pengar än vad du äger så det är viktigt att göra en noggrann analys över dina risker. Se alltid till att hålla noggrann koll på det verktyg du använder så att du vet att du inte överskrider en gräns för vad du klarar av.  

CFD:s handlar du bäst och billigast på eToro.com. Kika in deras hemsida och se om deras plattform är något för dig.

Kommentera eller Fråga

Investera, diversifiera bli rik

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Copyright Aktiekunskap.nu 2019