Skatt på Aktier – Så fungerar det

I den här artikeln går vi igenom hur skatt på aktier fungerar får dig som vill börja att investera i dina första innehav. Vi tittar på hur skatten fungerar för en kapitalförsäkringoch hur den fungerar för ett aktie- och fondkonto (vp – konto).

Beräkna skatt för en Kapitalförsäkring

Så här såg meddelandet från banken ut när de i januari drar skatten för kapitalförsäkringen (klicka för större bild)

Idag kan det vara mycket enkelt att hantera skattefrågorna kring aktier. Om du väljer att lägga ditt innehav i en så kallad kapitalförsäkring behöver du nämligen inte oroa dig alls för när och hur din skatt skall betalas. Då betalar du nämligen inte skatt på vinsten utan på hela ditt innehav och detta ombesörjs även hos din nätmäklare. För år 2010 var tex skatten på en kapitalförsäkring så låg som 0,84%.

Viktigt att tänka på är att man alltid för ut likvida medel (ej investerade pengar i försäkringen) från kapitalförsäkringen innan årskiftet. Skatten beräknas nämligen runt årskiftet och det är därmed lönsamt att ta ut de pengarna innan. Om du vill läsa mer om kapitalförsäkringen så kan du läsa följande artikel. Är du fundersam vilken aktiemäklare som är bäst skall du läsa vår guide om detta här.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Beräkna skatt på aktier i ett VP konto

aktieskatt
Ett exempel på hur K4 – Blanketten kan se ut (klicka för större bild)

Lite annorlunda fungerar det när man betalar skatt för sina vinster (reavinst) när dessa ligger på ett aktiekonto/VP-konto. Alla dina affärer, både vinster och förluster måste nämligen redovisas på den så kallade K4 – blanketten i deklarationen. Denna skickar du med i deklarationen eller fyller i digitalt om du deklarerar via nätet. Så hur fungerar K4 blanketten egentligen?

I K4 blanketten fyller du endast i dina genomförda försäljningar under året. Du behöver alltså inte redovisa vad du köpt, bara det du säljer. På varje rad fyller du i följande:

 • Antal aktier du sålt vid tillfället
 • Beteckningen på aktien, dvs aktienamnet
 • Den totala summan du sålt för. Detta kan du självklart hitta i din transaktionshistorik hos din aktiemäklare.
 • Omkostnadsbeloppet: Detta brukar orsaka en del förvirring så det kan vara bra att förklara. Det finns nämligen olika metoder för att beräkna detta belopp. Dels finns den så kallade genomsnittsmetoden men också schablonmetoden. Vi tar räkneexempel på bägge dessa längre ner på sidan. Om man ändå enkelt skulle uttrycka begreppet så skriver man här i det belopp som du betalade för att köpa aktierna. Viktigt är alltså att det inte behöver vara det belopp som står på ditt konto utan det belopp som du får fram genom genomsnittsmetoden* alternativt schablonmetoden**. Läs mer om omkostnadsbeloppet hos skatteverket.
 • Slutligen fyller du i vinsten alternativt förlusten och summerar vinster samt förluster på den sista raden.

Allt detta redovisar du sedan i samband med din deklaration och betalar reavinstskatt på som ligger på cirka 28%. Om du inte har tid eller kunskapen själv kan du låta en redovisningsbyrå ta hand om om din deklaration av aktieförsäljningen.

Jag har sålt och köpt massor av aktier – Finns några hjälpmedel?

Svaret på den frågan är självklart att det finns massor av hjälp att få, bara man är villig att betala för detta. En sak som kan vara mycket smidig är att använda sig av nätbankens tjänster för att beräkna skatt och fylla i K4 blanketten. Själva har vi använt Avanzas K4 tjänst och det har fungerat bra.

Om du tycker att något ovan verkar felaktigt eller har frågor så är du välkommen att använda kommentarsfältet nedan för att påpeka detta eller ställa frågor!

Läs också:

Sprid alltid dina risker och investeringar

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Kommentera eller Fråga

48 Kommentarer

 1. Gunilla skriver:

  Hej,
  Jag arbetar på ett företag som har ett aktieprogram. Om jag köper aktier varje månad för 3% av min lön så matchar företaget med lika mycket. På det matchade beloppet dras varje månad förmånsskatt. Priset för aktierna jag köper är marknadsvärdet så inget förmånligt pris på aktien. Aktierna ligger sedan låsta för mig i 5 år så jag kan bara sälja av det antal aktier som har sparats i 5 år eller mer.
  När min anställning upphör avslutas programmet och då kan jag sälja av alla aktier.
  Min fråga är nu; Kan jag till omkostnadsbeloppet räkna in den skatt jag har betalat varje månad för förmånen?

  • Andreas Hogmalm skriver:

   Hej Gunilla.

   Jag vet tyvärr inte svaret på din fråga så du får ringa skatteverket med den frågan.

   Mvh admin

 2. Mohammad skriver:

  Hej
  Jag köpt aktier på Vp kontot nu vet ej hur beskatta jag på mina aktier o visa av aktier köpts vid flera tillfällen samma aktier men nu vet ej hur ska jag göra behöver verkligen hjälp med det).

  • Aktiekunskap skriver:

   Det är då viktigt att du listar alla dina köp och sälj under det gångna året. Vissa banker kan hjälpa dig med det, säkrast kan vara att du ringer och kollar med din bank vad de har för verktyg för detta.

 3. Hans Häglund skriver:

  En länk från er sida till Skatteverket om omkostnadsberäkning pekar fel.

 4. William skriver:

  Hej, jag är nybörjare när det kommer till aktier men är väldigt intresserad.

  För några månader sedan så såldes ett företag jag hade aktier i. Detta betydde att företaget köpte mina pengar. För dom pengarna köpte jag nya aktier. Jag undrar om jag kommer behöva skatta för detta? Och isåfall när och hur många procent ungefär? Skulle verkligen uppskatta ett svar!

  Tack!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Jag antar att du menar att företaget köpte dina aktier. Så om du gjorde en vinst på detta så kommer du att behöva betala skatt. Det hänger också ihop med vilket typ av konto du har. Det är ju framförallt om du har ett värdepapperskonto som du betalar vinstskatt.

 5. Michael Holm skriver:

  Tjena .
  Fick aktier av min mor som gåva för 2 år sedan . Vill nu sälja dessa för att investera dom i andra aktier .
  Ser inget anskaffningsvärde i mitt VP konto . Hur skall jag beräkna skatten på dessa ?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Tyvärr är det ganska krångligt att ibland hitta anskaffningsvärdet. Lite detektivarbete kan krävas. Några förslag för att komma framåt kan var:
   – Kolla den bank som aktierna ligger hos om de kan ta fram detta värde. Hos digitala aktiemäklare är detta något du kan göra själv men ofta ligger liknande aktier som denna hos någon storbank.
   – Finns det någon information i bouppteckningen?
   – Kanske vet du är aktierna köptes? Då kan du göra en uppskattning av värdet vid tidpunkten genom historiska börsdata.

   Om inget av ovanstående fungerar så blir det till att gå till schablonmetoden och använda sig av denna vid deklaration.

 6. tomas skriver:

  Tjena. Undrar om man som privatperson får göra hur många köp/sälj transaktioner man vill varje dag via nått aktiebolag.

  • Aktiekunskap skriver:

   Mig veterligen finns det ingen gräns för hur många affärer du kan göra. Om du vill använda dig av tradingstrategier är det dock viktigt att du har ett tradingkonto. Annars kommer kostnaderna (courtaget) att bli mycket högt.

 7. Ivar skriver:

  Hej!
  Tack för en bra sida, dock är jag lite osäker om jag har förstått er helt rätt..

  Om man har ett Aktie- & fondkonto och man säljer sina aktier, dras då skatten för vinsten automatisk och sedan redovisar man detta i en K4 blankett när man ska deklarera?
  Stämmer det eller är jag helt ute o cyklar?

  tacksam för svar!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, det dras inte automatiskt utan du deklarerar det i K4 blanketten. Vissa nätbanker gör en K4 blankett till dig som du kan använda vid deklarationen och sedan bakas skatten ihop med dina andra skatter.

 8. Lars skriver:

  Hej
  Fråga:
  Om jag redan har ett vp-konto, kan jag öppna ett isk och flytta över innehållet från vp-kontot till detta?
  Måste jag skatta för det?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, du kan absolut flytta över innehållet. Tyvärr innebär det att du behöver deklarera och betala eventuell vinstskatt samt att du får skatt på isk:et.

 9. Ben skriver:

  Hej!

  Jag har nyligen sålt ett antal aktier och gjorde en rejäl vinst. Hela vinsten användes sen för att amortera en stor del av mitt bolån. Nu är det dags att deklarera och jag kommer ha en tydlig fördel av att använda schablonmetoden.

  Frågan är om faktumet att reavinsten användes för att avbetala en del av ett bolån på något sätt kan leda till en skattesänkning på reavinsten?

  Mvh,

  //Ben

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, detta kan vi tyvärr inte svara på utan det blir det lite tråkiga svaret att hänvisa till skatteverket för att svara på det.

 10. Niklas skriver:

  Hej!

  Jag har flyttat mitt aktie och fondkonto från Swedbank till Avanza.
  Vinsten jag gjort på aktierna hos Swedbank är ca 40%

  Nu har jag öppnat ett investeringssparkonto hos Avanza.

  När ska jag sälja mina aktier som jag har i aktie och fondkonto hos Avanza?
  Spelar tidpunkten någon roll?
  Innan årskiftet – Efter årskiftet?

  Sist undrar jag, kommer Swedbank att kunna hjälpa mej med anskaffningsvärde och dylikt nu, när jag bytt bank…
  Vad är brukligt?
  Tänker på den kommande deklarationen.

  Tack på förhand

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, det finns lite olika metoder för att beräkna skatt på äldre aktier, kika på schablonmetoden och genomsnittsmetoden för att få lite koll på detta.
   Vad det gäller tidpunkten för köp eller sälj så är ju det ständigt den stora frågan 😉 Om vi visste exakt vilken tidpunkt som passar bäst så hade aktiehandel varit mycket enkelt. Själva använder vi analys av konjunkturen och fundamental analys i den specifika aktien för att motivera våra köp och sälj beslut.

 11. Jan Gustafsson skriver:

  varför får jag inget svar på ovanstående fråga?

 12. Jan Gustafsson skriver:

  Hej!
  Jag gjorde 2000-03-06 en “strålande” affär. Framtidsfabriken, (Framfab)ett företag som det skulle storma en hel om.

  2000-03-06 köp 100 aktier á 320kr+courtage 210kr sum: 32510kr.
  sen följde det stora raset på börsen. nyemissioner, omvänd split och överlåtande till LBI International,åren gick och
  2012-12-21 kom ett uppköpserbjudande. Publicis Groupe lämnade ett offentligt erbjudande till mig, som aktieägare i
  LBI International, överlåta mina aktier till Publicis Groupe-
  Likviddag preliminärt 2013-01-25. Detta skedde 2013-01-11.
  Mina innehav hade nu förvandlats till:
  53 aktier á 2,85 eur= 1306 kr
  En förlust på 32510kr-1306kr= 31204 kr.

  NU FRÅGAN: kan jag kvitta den förlusten mot en aktievinst på 35000 kr under år 2013?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Jan,
   Vi svarar så fort vi kan här men ibland tar det lite tid att hinna svara på alla frågor.
   Ja, du skall kunna kvitta vinster mot förluster så länge som försäljningen av aktierna görs under samma år. Det brukar ibland vara lite svårt att räkna ut exakt hur mycket som går att kvitta eller hur mycket som skall skattas då värdet på aktier och liknande förändras (inflation och valutaförändingar osv).
   Man kan även tänka på att man inte behöver skatta för eventuella anskaffningsavgifter som courtage och liknande.Man kan även välja (om det är äldre aktier) om man vill använda shablonmetoden eller genomsnittsmetoden.

 13. nybörjare skriver:

  hej!
  om man gör vinst år ett och beatalr skatt för det och sedan gör man förlust nästa år.kan man kvitta det mot året innan så att man får skatten tillbaka? eller måste kvittning vara inom ett och samma år?

 14. filip skriver:

  Hej,jag är helt nybörjare när de kommer till aktier, och skulle behöva lite hjälp. Jag är hemma ganska så mycket så tänkte lära mig aktier som en kul grej. jag hade inte tänk mig nå långsiktiga aktier utan sälja och köpa rätt så ofta. jag hade inte tänkt mig nå stora summor pengar utan mest för att lära mig till en början.

  vad skulle du föredra vp konto eller investeringssparkonto?
  är de svårt när det kommer till skatten om man köper och säljer ofta?
  blir de mer eller mindre skatt?
  Vart skulle du rekomendera att köpa och sälja sina aktier?

  Finns det något annat man bör tänka på som nybörjare?

  Tackar för svar!
  Mvh filip

  • Aktiekunskap skriver:

   Skulle rekommendera investeringssparkonto till en början om du inte har tänkt att sitta väldigt länge på samma aktier. Då slipper du även tänka på skatten och detta sköts automatiskt.
   Jag tycker att nätbanker specialiserade på området är bäst. Läs gärna denna artikel.

 15. Filip skriver:

  Hej,

  Om jag tex skulle sätta in 10000 kr i tex HM. Om deras aktier skulle öka i värdet och jag då har 15000 kr när jag ska sälja. Skattar jag då på 15000 sek eller bara 5000 sek?

  MVH,

 16. Gröngöling skriver:

  Hej hej, har en fråga. Finns det något land där man inte betalar skatt på sina aktier? Bor för tillfället på Irland, hur gör jag då? Om jag står skriven här, betalar jag då Irländsk skatt? Finns det länder där man inte betalar skatt på aktier? Skulle man på något sett kunna gå via en utländsk bank i ett land som har andra skatte regler och därmed betala mindre eller helt skippa skatter? Finns det någon bra sida som pratar om olika skattestatser som man betalar på aktier för olika länder?

  Hoppas någon kan svara på detta, endast seriösa svar tack.

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej,
   Tycker själv att det är relativt fördelaktigt att investera i aktier för tillfället med de nya sparformerna KF och ISK och har aldrig undersökt möjligheterna till att investera via utländska banker. Så tyvärr kan vi inte svara på denna fråga för tillfället.

 17. Tommy skriver:

  Tjenare!

  Kan man göra avdrag för förluster som inte har med försäljningen av aktier att göra om man har ett VP-konto? Tex om man lånar pengar med sina aktier som säkerhet för att köpa flera aktier. Kan man göra avdrag för räntekostnaderna på det lånet eller inte? Går det kanske rentav att göra avdrag för denna typ av utgifter även i en kapitalförsäkring? Avanza erbjuder ju ett intressant “superlån” med 2% ränta upp till 30% av det sammanlagda värdet av aktieportföljen. De erbjuder vanliga lån ända upp till 80% men för en ganska mycket högre ränta. I en kapitalförsäkring blir man ju tvungen att skatta på hela beloppet både sina egna pengar och krediten man använt sig av.

  En annan fråga, aktier som man får via direktavkastningen räknas dom till ett inköpspris av 0 kr (eftersom man fick dom) eller räknas dom efter den kurs som aktien stod i vid utdelningen? Man behöver väl inte skatta för dom förrän man säljer? Om man tar ut direktavkastningen i pengar vad händer då? Räknas det som en försäljning? (VP-konto)

  Har ni några smarta råd eller tips på hemsidor som tillhandahåller tips och råd om hur man kan skatteplanera med ett vp-konto?

  Själv äger jag inte en enda aktie men jag är extremt sugen på att ge mig ut i djungeln. Verkar mer lukrativt än att låta degen ligga å ruttna på banken. Måste man välja mellan kapitalförsäkring och vp-konto? Man kan väl ha både och (på samma bank) om man vill använda sig av olika Extremt långa/långa/kortsiktiga sparstrategier?

  Jag antar att man bör börja med en kapitalförsäkring som nybörjare och inte låna pengar för att köpa aktier förrän man är lite varmare i kläderna.

  • Aktiekunskap skriver:

   Tycker att det låter klokt att inte belåna sig i början utan istället kanske satsa lite mindre och lära sig under ett tag.

   Det verkar en aning riskabelt att göra avdrag för sina affärer mer än kvittning mellan vinst och förlust. Om du planerar att göra avdrag för andra utgifter bör du nog kontakta skatteverket för att kolla upp vad som gäller.

 18. JA skriver:

  ** Sorry, missuppfattning av mig…
  Jag tänkte på när man ska räkna ut summan av det totala av det man ska beskatta.
  Givetvis förstår jag att det är 0,745% , alltså inte ens 1% som man skattar av den totala summan.
  JA

 19. JA skriver:

  Hejsan!

  I bilden där ni visar hur kapitalförsäkringen beskattas står det att det är 0,745%
  Det är väl inte så att man betalar 74,5% i skatt årligen av hela summan som man har på sitt konto.
  Då blir man ju bankrutt på engång?
  JA

 20. tea Johansson skriver:

  ja vet ju inget om vad han betalt för dem, förresten han hade ärvt tro jag 5 st av sin far för längesen, å sen låtit dem växa på nåt sätt, förstod inte riktigt det där med omkostnadsbelopp, om 80% räknas som vinst låter det ju jättemycket och negativt för mig tänker jag??? vore väldigt tacksam för svar! verkar vara en bra sida detta, men som sagt gröngöling.

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Tea,

   Tyvärr är det inte lätt att med säkerhet säga vilken skatt du kommer att ha på dina aktier när de har köpts vid flera tillfällen och till olika pris. Om man har koll på exakta priser så går det förstås att räkna ut men det vanliga är att man hanterar liknande fall med den så kallade schablonmetoden (istället för genomsnittsmetoden) där man schablonmässigt räknar ut vinsten istället. Så om du då säljer aktierna för 10 000kr räknas 80% som vinst och är den summa du betalar skatt på. Du skall alltså betala skatt på 8000kr.

   • Josefina skriver:

    Hej detta stämmer väll inte. 80 procent är vinst och skatten 28 procent. Så inte 8000 i skatt utan
    2240kr i skatt. Eller hur?

 21. tea johansson skriver:

  hej, kan inget om aktier, har fått aktier av pappa vid tre tillfällen så mycket som han fick ge utan att det blev skatt på, nu vill jag sälja dem för jag behöver pengar. de har varit värda mellan 30 000 och 50 000 tror jag, det är handelsbanken a-aktier. vad händer om jag säljer dem, får jag betala skatt då eller är det för små summor? om man har skulder går det att pyttsa in pengarna direkt och liksom slippa skatta då på något vis?

 22. Zara skriver:

  Hej!

  Jag är nybörjare inom aktieområdet så det finns en del grundläggande saker som jag fortfarande har kvar att lära mig. När man väl köpt en aktie som man vill spara långsiktigt, vad behöver man tänka på? Behöver man hålla sig uppdaterad rätt ofta om hur det går för företaget, eller kan man “bara ha ” sin aktie och låta den växa till sig innan man väljer att sälja den (precis som när man sparar pengar på banken, att man ej behöver oro sig och “titta till dem”)?

  Det som ni skrev i detta inlägg: “Viktigt att tänka på är att man alltid för ut likvida medel (ej investerade pengar i försäkringen) från kapitalförsäkringen innan årskiftet. Skatten beräknas nämligen runt årskiftet och det är därmed lönsamt att ta ut de pengarna innan.”
  Vad exakt menar ni med detta, ska man sälja sina aktier runt årsskiftet, lr se till att ha tillräckligt med pengar för att kunna betala skatten?
  Tack i förhand

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Zara
   Det finns alltid mer att lära sig inom området aktier 😉
   Det finns förstås lika många strategier som det finns investerare på marknaden men den här sajten står framförallt för en långsiktig strategi där vi tittar på den historiska tillväxten och att företaget över lång tid har bra lönsamhet och delar ut bra till sina ägare. Det kan enligt vår mening vara bra att kolla av marknaden som helhet minst en gång i månaden och det bolag man investerar i minst vid varje kvartal (vi gör det lite oftare).

   Inlägget behöver uppdateras vad gäller skatten. Idag beräknas inte skatten årsvis utan kvartalsvis och det går alltså inte att skatteplanera på samma sätt längre. Läs gärna det här inlägget angående detta som visserligen handlar om investeringssparkontot men idag fungerar skatten på kapitalförsäkringen likartat.

 23. Martin skriver:

  Hej.

  Måste jag skatta på en aktie vinst om jag investerar hela summan i andra aktier direkt, precis som man gör vid hus köp?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Martin,
   Om du har dina aktier på ett aktie och fondkonto (VP konto) så kommer du att få skatta för varje vinst du gör vid deklarationen. Om du har dina värdepapper inom en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto fungerar det lite annorlunda idag då du istället blir beskattad för hela innehavet istället för vinsten.

 24. Juri Lutz skriver:

  Hej!
  Jag har haft ett aktiebolag under c:a 7 år.
  Har sålt samtliga aktier och gått ur bolaget.
  Hur kommer min försäljning att beskattas?
  mvh
  Juri Lutz

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Juri

   Vi har tyvärr ingen erfarenhet av försäljning av hela aktiebolag och dess beskattning. När det gäller bokföring så finns det ju så många andra parametrar som måste beaktas när den slutgiltiga skatten beräknas. I inlägget ovan beskriver vi framförallt vad som gäller för den som bara är aktieägare och inte majoritetsägare i skattebiten. Hoppas att du hittar svar på dina frågor!

 25. Arne Hansson skriver:

  Hej!

  Vad måste jag göa med aktierna i en kapitalförsäkring?

  Mvh
  Arne

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Arne, du måste egentligen inte göra någonting med aktierna i en kapitalförsäkring eller i ett investeringssparkonto. Det enda man kan tänka på är att det finns likvida medel på den/de dagar som nätbanken drar skatten för försäkringen eller investeringssparkontot. I jämförelse med VP konto så är det alltså rejält mycket smidigare.

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Copyright Aktiekunskap.nu 2020