Kapitalförsäkring eller VP-konto?

Den här artikeln handlar om hur du som nybörjare kan välja mellan två olika typer av konton nämligen Kapitalförsäkring eller VP-konto. Vi går kortfattat igenom bägge typerna och ger några rekommendationer på vägen.

Kapitalförsäkring – Så fungerar den

En kapitalförsäkring fungerar egentligen som en vanlig försäkring men där “försäkringsobjektet” istället är dina pengar. Inom en kapitalförsäkring kan du handla med precis vilka aktier och fonder du vill så rent praktiskt är det ingen skillnad mot ett värdepapperskonto. Den stora skillnaden är framförallt hur dina tillgångar beskattas. Istället för att du betalar skatt på din vinst vid försäljning (s.k. reavinstskatt) så betalar du skatt på hela kapitalet inom försäkringen. Vanligtvis ligger skatten på cirka 1% av hela beloppet per år, detta bestäms årsvis.

När du äger aktier inom en kapitalförsäkring slipper du också oroa dig för deklarationen och att hålla på och redovisa dina affärer. Istället sköts detta av din internetbank som tar ut avgiften från ditt konto. Vi använder själva uteslutande en kapitalförsäkring för våra aktieaffärer då det i princip alltid är mer lönsamt än ett VP – konto. Viktigt att känna till är du INTE står som ägare till bolaget som du har aktier i. Istället blir det försäkringsbolaget (tex Avanza) som står som ägare. Så är detta viktigt för dig i delar av ditt innehav så skall du överväga ett VP konto istället.

Vill du läsa mer om varför en KF (kapitalförsäkring) hos Avanza är bra så kan du läsa vår guide här.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Så fungerar VP – kontot

Till skillnad från kapitalförsäkringen så fungerar VP kontot på så vis att du faktiskt blir ägare “på riktigt” till de företag som du har aktier i. Här betalar du istället skatt på de vinster som du gör vid försäljning av aktier. Skatten ligger på cirka 25% av årets reavinster. Det du då gör är att du först kvittar vinster mot förluster och räknar ut din sammanlagda vinst. Denna betalar du sedan skatt på. Du redovisar sedan detta på den så kallade K4 blanketten vid deklaration.

Kapitalförsäkring eller VP-konto – Vad skall jag välja?

Det finns egentligen inget rätt svar på frågan om man skall ha en kapitalförsäkring eller ett VP konto när man sätter igång och börjar investera i aktier. Själva gillar vi förstås kapitalförsäkringen då denna i princip alltid blir mer prisvärd i längden. Dessutom slipper man problemen med att redovisa affärerna i deklarationen.

Om det är viktigt för dig att stå som ägare av företaget eller om du vill kunna kvitta vinster mot förluster så skall du istället skaffa dig ett värdepapperskonto (VP konto).

Läs också:

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Kommentera eller Fråga

32 Kommentarer

 1. Pedro Rivera skriver:

  Ifall man nu börjar med aktier, köper aktier lite här och där, o sedan säljer dom. Kan man vilken tid som helst bara stänga ner sitt konto då man inte vill hålla på med aktier längre? Med tanke på den 1% beskattning man får betala när man har kapital försäkring?

  • Aktiekunskap skriver:

   Du kan ju föra ut alla tillgångar ur en kapitalförsäkring och avsluta denna. Kan inte hur detta fungerar hos alla banker men det måste gå att avsluta försäkringarna.

 2. Nils skriver:

  Hej, hur beskattas vinstutdelning när man har ett VP-konto?

 3. Lasse skriver:

  Vore tacksam för en jämförelse mellan ISK o kapitalföräkring Vänliga hälsningar Lasse

 4. Tim skriver:

  Hej, av vad jag har tittat runt här på sidan och har tänkt nu att påbörja lite aktiehandlingar, är helt ny inom detta men av allt jag läst ville jag bara dubbelkolla nu, eftersom jag vill få så hög avkastning/vinst som möjligt av mina aktier, så ska jag skaffa min en KF på Avanza för det känns som de bolaget nämns mest här, och en annan fråga, om man blir riktigt duktig på detta inom aktier osv, hur stor vinst tror ni man kan göra på 12 månader t.ex.

  Tack för svar! 🙂

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej,
   Tyvärr är det väldigt svårt att svara på hur mycket vinst man kan göra under 12 månader. Det är nog tom omöjligt att svara på. Det beror ju på hur mycket startkapital du har, hur bra börsen går som helhet och hur bolagen går som du väljer att investera i.
   Det man kan säga är att börsen i snitt historiskt har gått upp med cirka 11 % per år. Självklart varierar börsen både uppåt och nedåt under dessa perioder och det kan vara viktigt att påbörja sin handel i rätt period när de flesta bolag är lågt värderade.

 5. Eric skriver:

  Hej är grön på de här me kapitalförsäkring, men tycker det verkar kanon med att slippa betala skatt på ev. Vinst samt jobb me deklarationen.
  Det jag undrar över är varför man inte kan göra en “fuling” me skatten på 1%. Den betalas årsvis läste jag i slutet på året. Va e de som hindrar att man inte bara för över likvida medel, utan också en stund innan, säg i november också säljer alla aktier man har och för över det med. Så man kanske bara har någon liten summa säg 2000:- kvar × 1% 20 kr i skatt.
  Dum fråga kanske men är som sagt grön på de här 🙂

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, ja det hade ju varit trevligt om man kunde göra så 🙂 men skatten beräknas på insättningar och det görs avstämningar varje kvartal så det finns inte någon väg runt detta på det som du beskriver. Ta också med i ditt val att det numera finns en sparform som heter investeringssparkonto också som liknar kapitalförsäkringen.

 6. Robin skriver:

  Erbjuder tex Swedbank sånna här kapitalförsäkringar med samma vilkor som avanza?

 7. Daniel skriver:

  Ni skriver att skillnaden är att det kan löna sig med VP konto om man håller kvar aktierna över en mycket lång tid. Vad är “lång tid” enligt er, 10, 20, 30 år eller längre?
  Och hur har ni beräknat den skattefördelen isåfall?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Daniel, ja det rör sig om rätt många år. Det är svårt att göra en exakt beräkning av den brytpunkt som lönsamheten kommer då skatten för ISP och KF varierar över åren samt att även kapitalets storlek kommer att variera. Det går förstås att göra någon slags ungefärlig beräkning på ett statiskt kapital för att se när brytpunkten kommer. Jämför då de totala avgifterna som skapas med din portfölj i ett ISP/KF mot reavinstskatten.

 8. Gustav skriver:

  Kan min aktiehandel innefattas av ett ISK?

 9. Fredrik skriver:

  Nä, nu dök den upp när jag la upp ett nytt inlägg. Ber om ursäkt för föregående inlägg.

  /Fredrik

  • Aktiekunskap skriver:

   Ingen fara, det tar ibland lite tid för oss att hinna svara på alla kommentarer. Det kommer (vilket är roligt) väldigt mycket frågor här.

 10. Fredrik skriver:

  Hej!

  Blev min förra fråga borttagen?

 11. Fredrik skriver:

  Hej!

  Ni har skrivit flera ggr att nackdelen med KF är att man inte själv står som ägare till aktierna. Vad medför det? Vad innebär nackdelen? Man får ändå vinsten (som man slipper deklarera) och man får sin del av utdelningen. Är det rösträtt i företaget man går miste om (om det nu är röststarka aktier)? Något mer?

  /Fredrik

  • Aktiekunskap skriver:

   Nej, det är precis så som du skriver. Det har historiskt varit viktigt för många aktieägare (i alla fall de som gör sin röst hörd) att kunna vara med på dessa möten. Men det handlar ju framförallt att man vill engagera sig i detta och det är det verkligen inte alla som vill.

   • Fredrik skriver:

    ok, tack för svar 🙂 Jag har inget större behov att bestämma så då passar ju KF alldeles utmärkt 😉

    Tack för en bra sida! Den har varit kanon nu när jag försöker sätta mig in i det här med aktiehandel!

    Mvh/Fredrik

 12. Eddie skriver:

  Hej!

  Det står att skatten ligger på ca 1 % av hela beloppet per år, och att skatten dras varje kvartal. Betyder det att man skattar (1 % / 4) => ca 0,25 % per kvartal?

  Anser ni att det finns några nackdelar med att ha en kapitalförsäkring?

  Tack för en bra sida, Mvh Eddie

  • Aktiekunskap skriver:

   Den nackdel som är med kapitalförsäkring är att du inte står som ägare till aktierna som i exempelvis ett vp konto eller ett investeringssparkonto. Det kan också löna sig skattemässigt med ett vp konto om man håller kvar vid aktierna en mycket lång tid.

 13. Dennis skriver:

  Hej!

  Ni beskriver att i kapitalförsäkringen så äger du inte själva aktien, påverkar detta direktavkastningen? Alltså att i ert exempel då Avanza äger din investerade aktie och därmed också den eventuellt årliga direktavkastningen?

  MVH

  Dennis

 14. Per skriver:

  Kan man sälja innehav med vinst för att sedan placera hela beloppet i kapitalförsäkring UTAN att skatta för vinsten?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, nej det kan du inte. Om du gör ett köp/sälj inom ett vp konto så måste du ta upp detta i deklarationen.

 15. barbro bergström skriver:

  Har ni någon rådgivare som man kan besöka.
  Jag har idag en mäklare, men jag skulle vilja jämföra med vad någon anna har för syn på mitt sparande.

  Jag är konsult och tjänar ganska bra med pengar, sparar idag 25.000:- / månad bl annat kapitalfösäkring.
  Jag är 55 år och tänkte jobba till jag är 60år.
  Hälsningar
  Barbro Bergström

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, nej vi har ingen rådgivare utan vi erbjuder endast de faktatexter som vi presenterar här på hemsidan. Det finns förstås massor av företag/banker som erbjuder denna tjänst och det bör inte vara så svårt att finna en sådan rådgivare.

 16. barbro bergström skriver:

  Har ni på Anvanza någon rådgivare som man kan besöka?
  Kostar det något?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, vi företräder inte Avanza eller någon annan nätbank utan är en helt fristående tjänst som framförallt sysslar med att samla information för småsparare om aktier. Om du vill ha kontakt med avanza rekommenderar vi att gå till avanza.se

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Copyright Aktiekunskap.nu 2020