Aktier eller Fonder – Vad passar dig bäst?

En av de allra första frågorna som många ställer sig när man skall börja att investera pengar är om dessa hårt förtjänade slantar skall placeras i aktier eller fonder? Detta är definitivt en viktig fråga att ställa sig. I den här artikeln kommer vi att hjälpa dig några steg på vägen i dessa funderingar.

Aktier eller fonder

Skillnaden på aktier och fonder?

Låt oss börja från början. Fakta kan vara lite tråkigt men väldigt nyttigt, särskilt om du är ny och nyfiken på det här med investeringar i värdepapper som aktier och fonder. Låt oss först gå igenom vad en aktie och en fond egentligen är.

När du köper en aktie så köper du en ägarandel i ett företag. Dvs du köper in dig in dig i en liten del i ett företag. Allra vanligast är att du köper dessa aktier via en aktiemäklare som sköter det praktiska kring inköp och redovisning av hur det går för din investering. Är du intresserad nybörjare med aktier rekommenderar vi att läsa våra artiklar om detta här.

När du köper en fond får du istället en ägarandel i själva fonden. Fondernas innehåll kan variera mycket, allt ifrån aktier, valuta, obligationer till blandningar mellan dessa olika typer av värdepapper. Fonden sköts av en fondförvaltare som vanligtvis tar ut en årlig procentuell avgift (på din ägarandel) för detta arbete.

Aktie eller fond – Fördelar och nackdelar

Aktier eller fonder

Det finns förstås fördelar och nackdelar med bägge sparformerna. Det bästa brukar vara att man tar reda på de flesta av dessa och sedan själv avgör vad som kan passa in i sitt eget liv. Här listar vi några av dessa så att du själv kan ta ett genomtänkt beslut.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Fördelar och nackdelar med fonder

  • En fördel med att investera i fonder är att det är mycket enkelt att månadsspara. Det går, utan att betala några avgifter, sätta in stora eller små summor pengar regelbundet.
  • Om du hittar en duktig fondförvaltare som som gör att fonden slår index kan de ofta höga fondavgifterna vara motiverade. Man skulle kunna motivera att en fond är att föredra då fondförvaltaren, förhoppningsvis, är kunnig på området och lägger all sin tid på fonden.
  • Då går att hitta fonder som är helt avgiftsfria och som följer det svenska indexet vilket är en smidig tjänst för nybörjare. Börja exempelvis att kika på Avanza och Nordnets gratisfonder.
  • Det största problemet med investeringar i fonder är de höga avgifterna. Det kostar att låta någon annan sköta sina investeringar och det är inte ovanligt med fondavgifter på 2 – 3 % per år. Detta kanske inte låter så mycket men i längden skapar det mycket stora utgifter.
  • Många fonder investerar i så många stora bolag att de i mångt och mycket bara följer index (den svenska börsen i sin helhet). Du kan då likaväl själv investera i dessa bolag och slippa fondavgiften alternativ investera dina pengar i ett noterat investmentbolag som i sig investerar i de stora svenska bolagen.

Fördelar och nackdelar med Aktier

  • Det är mindre avgifter. De avgifter som finns är kopplade till köp och sälj av aktier vilket kallas för courtage (se priser för dessa här).
  • Det är enklare att välja ut de företag som man själv gillar och förstår sig på och även ha olika strategier som passar just din personlighet.
  • Den som lär sig grunderna i aktiehandel lär sig också mycket om ekonomi, konjunkturer och om företagande och har därmed en bättre förutsättning att lyckas tjäna mer på sina investerade pengar.
  • Aktiehandel är i början mer tidskrävande och kräver mer engagemang från dig som handlar aktierna. Du måste lära dig en hel del nya begrepp och metoder i början. Detta minskar förstås ju längre som du har hållit på.
  • Det kan vara en högre risk att investera i ett mindre antal aktier (i en fond ingår mängder av olika aktier). Å andra sidan så har du då också större möjlighet att göra högre vinster.

Att välja aktier eller fonder eller kanske en kombination?

Nu är det ju förstås inte så svartvitt att du måste bestämma dig för antingen aktier eller fonder. Det går alldeles utmärkt att kombinera dessa.

Ett sätt att börja på för dig som inte känner dig så hemma ännu inom aktievärlden är att försöka hitta fonder som har låga avgifter men är välskötta och har presterat bra under lång tid. Sedan kan man sakta men säkert pröva på aktier allteftersom du blir varm i kläderna och litar mer på dina investeringar.

För dig som är beredd att lägga en hel del tid på dina investeringar så kan vi nog ändå våga oss på att rekommendera att välja aktier direkt. Här har du helt enkelt mindre avgifter och större möjligheter att göra bra investeringar.

Läs vidare om aktier och fonder

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Copyright Aktiekunskap.nu 2020