Tre sevärda filmer om börsen och ekonomi

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Jag satt häromdagen och scrollade igenom lite youtubeklipp och fick då upp några snuttar från en av mina favoritfilmer om ekonomi och börsen, nämligen The big short. Så jag tänkte tipsa om tre relativt nya filmer som är väldigt underhållande och intressanta. De är inte gamla klassiker (tänk Wall Street) utan moderna och väldigt underhållande med bra skådespeleri. 

Så om du inte redan sett alla dessa tre så kan jag verkligen rekommendera att kolla upp dem på iTunes, netflix (om de finns där) eller någon annan hyrtjänst. 

The big short (2015) 

I The big short (imdb) får vi följa ett antal olika investerare och traders innan finanskrisen som bröt ut 2007. Filmen baseras på verkliga händelser och personer.

Filmen är lite annorlunda då de mitt i filmen har lagt in förklaringar av olika begrepp av kändisar. Det är inte direkt det bästa i filmen (snarare tvärtom) utan det bästa är skådespeleriet och hur de olika karaktärerna gestaltas. Christian Bale gör en riktigt snygg rolltolkning av investeraren  Michael Burry och Steve Carell är underhållande som investeraren Mark Baum som har svårt att hålla det ilskna humöret i styr när han upptäcker hur skruvad den amerikanska bolånemarknaden är.

En intressant sidonotering till den här filmen är att Micheal Burry numera har lagt ned sin fond (Scion Capital). Han investerar istället på egen hand har en rätt intressant syn på vad man skall investera i. Han investerar numera nästan enbart i vatten och mark som han tror kommer att öka i värde. Själv får jag lite olustkänslor av detta då jag antar att hans anledning till att investera i just detta är en rätt dyster framtidssyn. Kika gärna på den här youtubeintervjun där han förklarar mer om detta. 

Margin Call (2011)

Filmen Margin call (imdb) handlar även den om finanskrisen 2007-2008. Den utspelar sig under en 24 timmars period där en av firmans riskanalytiker upptäcker att marknaden är på väg att kollapsa. Detta får firman att snabbt ta beslutet att sälja av alla sina positioner på bolånemarknaden. 

Vad jag har förstått så är filmen inte baserad på verkliga människor även om scenariot känns igen från vad som hände under finanskrisen. Det jag gillar med den här filmen är att det är bra skådespeleri, snyggt filmat och en intressant skildring av den cyniska marknaden. 

The wolf of wall street (2013)

I filmen The Wolf of wall street (imdb), där Leonardo DiCaprio har huvudrollen, befinner vi oss istället längre tillbaka i tiden. Filmen, regisserad av Martin Scorsese, porträtterar börsmäklaren Jordan Belfort som genomförde en bluff med så kallade frimärksaktier (penny-stock). Han dömdes 1999 för denna bluff och spenderade 22 månader i fängelse.  

Filmen är framförallt väldigt rolig och välspelad, om än med en ganska mörk humor. Leonardi DiCaprio spelar bra (fick Oscar) och filmen innehåller många rätt hysteriska ögonblick när Belfort sätter sprutt på sina pengar på droger, alkohol och lyxiga yachter. 

Belfort är fortfarande aktiv som författare och talare och ger bland annat säljkurser.  

Om du själv har några tips på bra filmer eller dokumentärer om börsen så får du gärna kommentera och tipsa om dessa. Alltid intressant att höra om andras favoriter!

Lämna en kommentar