Värdepapper

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Värdepapper

Ett begrepp som ofta dyker upp i olika ekonomiska sammanhang är värdepapper. De flesta har någon gång hört begreppet, men vad betyder det egentligen? I den här artikeln reder vi ut begreppet och förklarar på ett enkelt sätt vad värdepapper är, ger exempel på några värdepapper samt var du kan inhandla det.

Begreppet värdepapper

I grunden är värdepapper precis vad det låter som – ett papper med ett värde. Nuförtiden är det dock vanligast med digitala värdepapper där du istället för att ha ett dokument i handen står som registrerad ägare av värdepapper i digitala register.

Värdepapper är ett samlingsbegrepp som används för följande saker:

 • Fonder
 • Aktier
 • Börshandlade fonder
 • Räntebevis
 • Obligationer
 • Aktieobligationer
 • Derivat
 • Optioner
 • Terminer
 • Certifikat
 • Mini futures
 • Warranter

Den vanligaste typen av värdepapper är aktier och fonder vilket vi kommer att koncentrera oss på i den här artikeln. Det är vad de flesta fokuserar på och det som nybörjare rekommenderas att fokusera på.

Aktier

Aktier är egentligen en ägarandel i ett företag. Äger du en aktie äger du också en del av företaget och har rätt att ta del av vinstutdelningar och delta i omröstningar på bolagets stämmor. Om ett företags aktier går att handla via tex Nordnet eller Avanza så är det ett börsnoterat företag. De flesta företag är dock inte börsnoterade och då är det inte lika enkelt, eller ibland till och med omöjligt att köpa akter i företaget.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor

Fonder

Fonder är en blandning av olika värdepapper. Det kan vara både räntor, obligationer och aktier. En fond skapas av olika fondföretag som väljer ut och förvaltar innehållet i fonden. Köp av en fond innebär i grunden att du investerar dina pengar i en fond som i sin tur investerar dina pengar i olika värdepapper.

De vanligaste fondtyperna:

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Erbjudandet gäller för alla kunder med maximalt 50 000 kr på kontot. Har du 100 000 kr kan du alltså sätta in 50 000 kr hos Avanza och 50 000 kr hos Nordnet och därmed investera totalt 100 000 kr i fonder och inte behöva en enda krona i fondavgifter.

Så här skriver Nordnet:
0 kr i courtage och fondavgifter. Ge ditt sparande en flygande start. Nordnet bjuder på courtaget och återbetalar alla dina fondavgifter upp till att du nått 50 000 kr i samlat kapital.

Så här skriver Avanza:
Vi vet hur viktigt det är att få en bra start på sitt sparande. Därför får du som ännu inte kommit över 50 000 kr i sparande hos oss tillbaka alla (ja, alla!) fondavgifter. Det sker helt automatiskt, oavsett vilka fonder du väljer. Dessutom handlar du aktier från 0 kr.* En bättre start på ditt sparande kan du inte få.


Värdet på värdepapper

Värdepapper kan oftast gå både upp och ner i värde. När till exempel ett företag förväntas gå bra så stiger oftast värdet på det företagets aktier. Om det går dåligt för företaget minskar värdet på företagets aktier.

Fonder och övriga typer av värdepapper rör sig på samma sätt. Om fondens innehav går bra så stiger fondens värde och vice versa.

Risker

En investering i värdepapper är alltid en risk vilket är viktigt att vara medveten om. Marknaden kan alltid svänga och det är omöjligt och veta om investeringen kommer att löna sig eller om alla pengar i värsta fall går helt förlorade. Ofta rekommenderas ett sparande på lång sikt när det kommer till värdepapper av olika slag. Det för att göra det möjligt och vänta ut eventuella dippar som kommer på marknaden.

Investera i värdepapper

För att enkelt investera i värdepapper behövs någon typ av plattform och depå. Det går att göra hos Etoro och Avanza till exempel. Idag går det och välja mellan flertalet aktiemäklare, fondförvaltare och liknande.

Att tänka på vid val av plattform

Vid val av plattform behöver du till och börja med utgå ifrån hur mycket tid du själv vill lägga. Kommer du själv att sitta och analysera marknaden och göra aktiva val eller vill du luta dig bekvämt bakåt och låta andra sköta förvaltningen och analysen? Utifrån hur aktiv du vill vara är det dags att bestämma vilken depå och plattform som passar.

Alla tar ut olika mycket i avgift som baseras på hur mycket pengar du investerar. Läs alltid noga igenom villkoren eftersom det kan skilja sig ganska mycket procentuellt mellan olika leverantörer av tjänsten.

Olika plattformar

Idag är det väldigt enkelt att komma igång att handla med värdepapper. Du kan utgå ifrån att handla via din bank eller anlita ett företag som använder sig av någon typ av investerings-robot. Idag finns det många företag som har olika inriktningar. Välj mellan:

 • Din vanliga bank
 • Bank med inriktning på exempelvis aktier (Nordnet och Avanza)
 • Fondrobotar
 • Depåkonton som enbart handlar med värdepapper

Handla värdepapper från olika konton

Du måste själv avgöra vad för typ av konto du vill använda dig av vid handel med värdepapper. Depåkonto, investeringskonto och andra typer av konton. Alla konton har sina för- och nackdelar. Ett exempel på skillnad är att på en vanlig fond- och aktie-depå skattar du endast en gång och det är vid försäljning av värdepapper (30% på vinsten). På ett investeringskonto däremot beskattas du en gång om året.  Läs alltid vilket typ av konto som den plattform du tänker utgå från väljer att använda sig av.

Kom igång att handla med värdepapper

Sist men inte minst vill vi skicka med några tankar om hur enkelt det idag är att komma igång och handla med värdepapper. Idag finns det plattformar som sköter allt om du så önskar och andra där du kan börja i liten skala och prova dig fram. Det finns egentligen inte något som är rätt eller fel, utgå ifrån dig själv och ta ett steg i taget.

Att komma igång med värdepapper är roligt och väldigt lärorikt. Utmana dig själv och satsa på ett sparande som växer år efter år!

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Lämna en kommentar