Värdepapper

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Värdepapper

Ett begrepp som ofta dyker upp i olika ekonomiska sammanhang är värdepapper. De flesta har någon gång hört begreppet, men vad betyder det egentligen? I den här artikeln reder vi ut begreppet och förklarar på ett enkelt sätt vad värdepapper är, ger exempel på några värdepapper samt var du kan inhandla det.

Begreppet värdepapper

I grunden är värdepapper precis vad det låter som – ett papper med ett värde. Nuförtiden är det dock vanligast med digitala värdepapper där du istället för att ha ett dokument i handen står som registrerad ägare av värdepapper i digitala register.

Värdepapper är ett samlingsbegrepp som används för följande saker:

  • Fonder
  • Aktier
  • Börshandlade fonder
  • Räntebevis
  • Obligationer
  • Aktieobligationer
  • Derivat
  • Optioner
  • Terminer
  • Certifikat
  • Mini futures
  • Warranter

Den vanligaste typen av värdepapper är aktier och fonder vilket vi kommer att koncentrera oss på i den här artikeln. Det är vad de flesta fokuserar på och det som nybörjare rekommenderas att fokusera på.

Aktier

Aktier är egentligen en ägarandel i ett företag. Äger du en aktie äger du också en del av företaget och har rätt att ta del av vinstutdelningar och delta i omröstningar på bolagets stämmor. Om ett företags aktier går att handla via tex Nordnet eller Avanza så är det ett börsnoterat företag. De flesta företag är dock inte börsnoterade och då är det inte lika enkelt, eller ibland till och med omöjligt att köpa akter i företaget.

💡 Erbjudanden – gratis courtage vid aktiehandel!

🔗 Levler.se | Ny svensk nätmäklare med 0 kr i courtage för alla fram till 2025-03-31.
🔗 Avanza.se | 0 kr i courtage & fondavgifter för alla med max 50 000 kr på kontot.
🔗 Nordnet.se | 0 kr i courtage & fondavgifter för alla med max 50 000 kr på kontot.

Dela upp dina pengar på olika nätmäklare för att handla med gratis courtage för en större summa. Det är gratis att öppna och att ha konto hos alla nätmäklarna ovan.

Gratis courtage:
Courtage är namnet på avgiften som nätmäklarna tar vid köp- och sälj av aktier. Nätmäklarna ovan erbjuder gratis courtage vid aktiehandel vilket innebär att du inte behöver betala någon avgift när du köper och säljer så länge du uppfyller kraven för erbjudandet.

Gratis fondavgifter:
Avanza och Nordnet erbjuder 0 kr i fondavgifter så länge du har max 50 000 kr på kontot. Fondavgifter är de förvaltningsavgifter som du normalt betalar. Fonderna tar vanligtvis 1-3 % per år i förvaltningsavgift. Har du investerat 10 000 kr i en fond med 2 % i förvaltningsavgift betalar du alltså 200 kr per år i förvaltningsavgift.

Fonder

Fonder är en blandning av olika värdepapper. Det kan vara både räntor, obligationer och aktier. En fond skapas av olika fondföretag som väljer ut och förvaltar innehållet i fonden. Köp av en fond innebär i grunden att du investerar dina pengar i en fond som i sin tur investerar dina pengar i olika värdepapper.

De vanligaste fondtyperna:

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot.

Öppna konto hos båda aktörerna för att utnyttja deras erbjudanden till max. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Erbjudandet gäller för alla kunder med maximalt 50 000 kr på kontot. Har du 100 000 kr kan du alltså sätta in 50 000 kr hos Avanza och 50 000 kr hos Nordnet och därmed investera totalt 100 000 kr i fonder och inte behöva en enda krona i fondavgifter.

Så här skriver Nordnet:
0 kr i courtage och fondavgifter. Ge ditt sparande en flygande start. Nordnet bjuder på courtaget och återbetalar alla dina fondavgifter upp till att du nått 50 000 kr i samlat kapital.

Så här skriver Avanza:
Vi vet hur viktigt det är att få en bra start på sitt sparande. Därför får du som ännu inte kommit över 50 000 kr i sparande hos oss tillbaka alla (ja, alla!) fondavgifter. Det sker helt automatiskt, oavsett vilka fonder du väljer. Dessutom handlar du aktier från 0 kr.* En bättre start på ditt sparande kan du inte få.


Värdet på värdepapper

Värdepapper kan oftast gå både upp och ner i värde. När till exempel ett företag förväntas gå bra så stiger oftast värdet på det företagets aktier. Om det går dåligt för företaget minskar värdet på företagets aktier.

Fonder och övriga typer av värdepapper rör sig på samma sätt. Om fondens innehav går bra så stiger fondens värde och vice versa.

Risker

En investering i värdepapper är alltid en risk vilket är viktigt att vara medveten om. Marknaden kan alltid svänga och det är omöjligt och veta om investeringen kommer att löna sig eller om alla pengar i värsta fall går helt förlorade. Ofta rekommenderas ett sparande på lång sikt när det kommer till värdepapper av olika slag. Det för att göra det möjligt och vänta ut eventuella dippar som kommer på marknaden.

Investera i värdepapper

För att enkelt investera i värdepapper behövs någon typ av plattform och depå. Det går att göra hos Nordnet och Avanza till exempel. Idag går det och välja mellan flertalet aktiemäklare, fondförvaltare och liknande.

Att tänka på vid val av plattform

Vid val av plattform behöver du till och börja med utgå ifrån hur mycket tid du själv vill lägga. Kommer du själv att sitta och analysera marknaden och göra aktiva val eller vill du luta dig bekvämt bakåt och låta andra sköta förvaltningen och analysen? Utifrån hur aktiv du vill vara är det dags att bestämma vilken depå och plattform som passar.

Alla tar ut olika mycket i avgift som baseras på hur mycket pengar du investerar. Läs alltid noga igenom villkoren eftersom det kan skilja sig ganska mycket procentuellt mellan olika leverantörer av tjänsten.

Olika plattformar

Idag är det väldigt enkelt att komma igång att handla med värdepapper. Du kan utgå ifrån att handla via din bank eller anlita ett företag som använder sig av någon typ av investerings-robot. Idag finns det många företag som har olika inriktningar. Välj mellan:

  • Din vanliga bank
  • Bank med inriktning på exempelvis aktier (Nordnet och Avanza)
  • Fondrobotar
  • Depåkonton som enbart handlar med värdepapper

Handla värdepapper från olika konton

Du måste själv avgöra vad för typ av konto du vill använda dig av vid handel med värdepapper. Depåkonto, investeringskonto och andra typer av konton. Alla konton har sina för- och nackdelar. Ett exempel på skillnad är att på en vanlig fond- och aktie-depå skattar du endast en gång och det är vid försäljning av värdepapper (30% på vinsten). På ett investeringskonto däremot beskattas du en gång om året.  Läs alltid vilket typ av konto som den plattform du tänker utgå från väljer att använda sig av.

Kom igång att handla med värdepapper

Sist men inte minst vill vi skicka med några tankar om hur enkelt det idag är att komma igång och handla med värdepapper. Idag finns det plattformar som sköter allt om du så önskar och andra där du kan börja i liten skala och prova dig fram. Det finns egentligen inte något som är rätt eller fel, utgå ifrån dig själv och ta ett steg i taget.

Att komma igång med värdepapper är roligt och väldigt lärorikt. Utmana dig själv och satsa på ett sparande som växer år efter år!

Lämna en kommentar