Värdepapper

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Värdepapper

Ett begrepp som ofta dyker upp i olika ekonomiska sammanhang är värdepapper. De flesta har någon gång hört begreppet, men vad betyder det egentligen? I den här artikeln reder vi ut begreppet och förklarar på ett enkelt sätt vad värdepapper är, ger exempel på några värdepapper samt var du kan inhandla det.

Begreppet värdepapper

I grunden är värdepapper precis vad det låter som – ett papper med ett värde. Nuförtiden är det dock vanligast med digitala värdepapper där du istället för att ha ett dokument i handen står som registrerad ägare av värdepapper i digitala register.

Värdepapper är ett samlingsbegrepp som används för följande saker:

 • Fonder
 • Aktier
 • Börshandlade fonder
 • Räntebevis
 • Obligationer
 • Aktieobligationer
 • Derivat
 • Optioner
 • Terminer
 • Certifikat
 • Mini futures
 • Warranter

Den vanligaste typen av värdepapper är aktier och fonder vilket vi kommer att koncentrera oss på i den här artikeln. Det är vad de flesta fokuserar på och det som nybörjare rekommenderas att fokusera på.

Aktier

Aktier är egentligen en ägarandel i ett företag. Äger du en aktie äger du också en del av företaget och har rätt att ta del av vinstutdelningar och delta i omröstningar på bolagets stämmor. Om ett företags aktier går att handla via tex Nordnet eller Avanza så är det ett börsnoterat företag. De flesta företag är dock inte börsnoterade och då är det inte lika enkelt, eller ibland till och med omöjligt att köpa akter i företaget.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Fonder

Fonder är en blandning av olika värdepapper. Det kan vara både räntor, obligationer och aktier. En fond skapas av olika fondföretag som väljer ut och förvaltar innehållet i fonden. Köp av en fond innebär i grunden att du investerar dina pengar i en fond som i sin tur investerar dina pengar i olika värdepapper.

De vanligaste fondtyperna:

Värdet på värdepapper

Värdepapper kan oftast gå både upp och ner i värde. När till exempel ett företag förväntas gå bra så stiger oftast värdet på det företagets aktier. Om det går dåligt för företaget minskar värdet på företagets aktier.

Fonder och övriga typer av värdepapper rör sig på samma sätt. Om fondens innehav går bra så stiger fondens värde och vice versa.

Risker

En investering i värdepapper är alltid en risk vilket är viktigt att vara medveten om. Marknaden kan alltid svänga och det är omöjligt och veta om investeringen kommer att löna sig eller om alla pengar i värsta fall går helt förlorade. Ofta rekommenderas ett sparande på lång sikt när det kommer till värdepapper av olika slag. Det för att göra det möjligt och vänta ut eventuella dippar som kommer på marknaden.

Investera i värdepapper

För att enkelt investera i värdepapper behövs någon typ av plattform och depå. Det går att göra hos Etoro och Avanza till exempel. Idag går det och välja mellan flertalet aktiemäklare, fondförvaltare och liknande.

Att tänka på vid val av plattform

Vid val av plattform behöver du till och börja med utgå ifrån hur mycket tid du själv vill lägga. Kommer du själv att sitta och analysera marknaden och göra aktiva val eller vill du luta dig bekvämt bakåt och låta andra sköta förvaltningen och analysen? Utifrån hur aktiv du vill vara är det dags att bestämma vilken depå och plattform som passar.

Alla tar ut olika mycket i avgift som baseras på hur mycket pengar du investerar. Läs alltid noga igenom villkoren eftersom det kan skilja sig ganska mycket procentuellt mellan olika leverantörer av tjänsten.

Olika plattformar

Idag är det väldigt enkelt att komma igång att handla med värdepapper. Du kan utgå ifrån att handla via din bank eller anlita ett företag som använder sig av någon typ av investerings-robot. Idag finns det många företag som har olika inriktningar. Välj mellan:

 • Din vanliga bank
 • Bank med inriktning på exempelvis aktier (Nordnet och Avanza)
 • Fondrobotar
 • Depåkonton som enbart handlar med värdepapper

Handla värdepapper från olika konton

Du måste själv avgöra vad för typ av konto du vill använda dig av vid handel med värdepapper. Depåkonto, investeringskonto och andra typer av konton. Alla konton har sina för- och nackdelar. Ett exempel på skillnad är att på en vanlig fond- och aktie-depå skattar du endast en gång och det är vid försäljning av värdepapper (30% på vinsten). På ett investeringskonto däremot beskattas du en gång om året.  Läs alltid vilket typ av konto som den plattform du tänker utgå från väljer att använda sig av.

Kom igång att handla med värdepapper

Sist men inte minst vill vi skicka med några tankar om hur enkelt det idag är att komma igång och handla med värdepapper. Idag finns det plattformar som sköter allt om du så önskar och andra där du kan börja i liten skala och prova dig fram. Det finns egentligen inte något som är rätt eller fel, utgå ifrån dig själv och ta ett steg i taget.

Att komma igång med värdepapper är roligt och väldigt lärorikt. Utmana dig själv och satsa på ett sparande som växer år efter år!

Lämna en kommentar