Olika sätt att handla kryptovalutor

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Olika sätt att handla kryptovalutor

Vill du investera i kryptovalutor? Välkommen till en marknad med extrem volatilitet där chansen och risken är mycket hög. Här presenterar vi några av de vanligaste vägarna för att köpa kryptovaluta med svenska kronor samt de olika vägarnas fördelar och nackdelar.

Certifikat inom ISK – Avanza / Nordnet

Både på Avanza.se och Nordnet.se går det att köpa certifikat inom ett par kryptovalutor. Störst omsättning hittas på BTC-certifikaten men det finns även ETH. Certifikaten följer underliggande kryptovalutas värdeförändring. För ytterligare exponering kan Bull-certifikat väljas som har en multiplikator på två.

Certifikaten handlas under börsens öppettider vilket innebär att det inte är möjligt på helger och kvällar. Den största fördelen är att certifikaten kan handlas inom ett ISK vilket skapar låg skatt och smidig deklaration.

Fördelarna är:

  • Kan handlas inom ISK
  • Öppna konto på tre minuter
  • Svenska aktiemäkare

Nackdelen är att certifikaten inte kan handlas på helger. Med tanke på marknadens volatilitet kan det skapa en oönskad inlåsningseffekt när börsen är stängd.

Kryptovalutor CFD:s

Det enklaste sättet att investera i kryptovalutor är genom att köpa de via CFD:s. CFD står för Contract For Differense och de kan handlas hos exempelvis IG.com/sv.

Flexibiliteten och möjligheterna är stora då man både kan gå ”kort” och ”lång”, kan investera i ett tjugotal olika valutor samt kan handla med valfri hävstång.

Fördelarna är:

  • Snabb registrering och verifiering
  • Enkelt att handla med hävstång
  • Enkelt att gå ”Kort” eller ”Lång”

Nackdelen är att du ”bara” äger certifikat och inte några riktiga kryptovalutor. Du kan därmed inte skicka valutan till en vän eller köpa saker på internet. Dessutom är utbudet mindre än om riktiga kryptovalutor handlas på världens största kryptobörser.

Kryptovalutor i valutan – Coinbase

Vill du äga kryptovalutorna och därmed kunna skicka dem till en wallet eller använda som betalningsmedel? Ett par av de största kryptovalutorna, som Bitcoin och Ethereum, kan köpas via någon stor internationell aktör så som exempelvis Coinbase. Fördelen med att välja dessa är att utbudet blir större av kryptovalutor att välja på samt att kursen generellt är bättre.

Fördelarna är:

  • Du köper riktig kryptovaluta
  • Du kan överföra kryptovalutan
  • Du kan använda valutan för att handla med

Eftersom du äger valutan kan du även använda den som betalningsmedel.

Nackdelen är deklarationen. Den är minst sagt krånglig när handel sker i par mellan två kryptovalutor. Deklarationsprogram rekommenderas! Dessutom nekar många banker överföringar till kryptobörser vilket komplicerar handeln en del.

Kryptovalutafond – Via Iconomi

Allt eftersom intresset ökat för kryptovalutor har även olika investeringsvägar öppnats. En kryptovalutafond har samma struktur som en aktiefond, dvs en korg av flera olika innehav. Ett bra alternativ för dig som vill exponera mot kryptovalutamarknaden utan att själv göra någon research.

Fördelarna är:

  • Investera i en korg av kryptovalutor
  • Aktiv eller automatisk förvaltning
  • Investera i kryptovalutor som inte kan köpas på Coinbase

Nackdelen är att andelar sällan kan köpas direkt med vanliga pengar. Första steget är därför först att köpa exempelvis Bitcoin som sedan används för att köpa fondandelarna.

Vi rekommenderar kryptovalutahandel via fonder enbart för de som har erfarenhet av handel i kryptovalutor och förstår riskerna med detta.

Via privata marknaden – LocalBitcoins

Kryptovalutor köps/säljs även direkt på den privata marknaden. En av de största portalerna som hjälper köpare och säljare att mötas är LocalBitcoins. När kryptovalutor köps av privatpersoner är det mycket viktigt att man litar på säljaren. En stor mängd bedrägerier har skett inom branschen så överlag rekommenderas enbart köp av personer man litar på eller fått rekommendationer att handla från.

Fördelarna är:

  • Handel kan ske anonymt
  • Förhandlingsbara priser

Vi rekommenderar kryptovalutahandel via privatpersoner för dig som är insatt i ämnet och är väl medveten om riskerna. För nybörjare rekommenderas istället Coinbase, Safello eller Bt.cx.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar