Hemsidan Pepins.se erbjuder en plattform som förbinder privatpersoner med mindre företag som ej är noterade på börsen. Via plattformen får privatpersoner möjlighet att investera pengar i företag som de annars aldrig skulle kunna investera i. Du kan handla aktier via deras aktiemarknad eller så kan du investera pengar i företag som behöver ta in pengar via så kallad crowdfunding.
Normalt sett så kan man bara investera i börsnoterade företag via till exempel Avanza.se eller Nordnet.se. De är nätmäklare för börsnoterade bolag. Pepins.se är istället en nätmäklare för onoterade bolag.
Artikelns innehåll
Minsta möjliga investering
Minimum-investeringen hos Pepins är 500 kr vilket gör det möjligt för en privatperson att testa plattformen med en mindre slant innan man ger sig in i leken på allvar. Snittavkastningen på börsen ligger på ca 7-8% per år om man drar ett snitt över de senaste hundra åren. Genom att investera i småbolag/onoterade bolag kan du slå den avkastningen rejält. Om du väljer rätt bolag att investera i så kan du få 1000-tals procent i avkastning på din investering. Det svåra är bara att hitta rätt bolag.
Hos Pepins kan du dessutom handla med onoterade aktier. Det innebär att du inte bara kan delta i nyemissioner när företagen vill ta in pengar utan du kan även köpa och sälja aktier via deras plattform. En nyemission innebär att ett företag säljer ut nya aktier för att få in mer kapital i bolaget.
Några exempel på bolag som handlas eller har handlats på Pepins plattform
- Dynamic code – självtester mot könssjukdomar och andra sjukdomar
- Frilans finans – hjälper frilansare med fakturering och egenanställning
- AIK ishockey – handla med aktier i hockeylaget AIK
- ACR – flygtrafiktjänster
- Active properties – fastighetsbolag med fokus på kommersiella fastigheter
- Alvestaglass – glass i premiumsegmentet samt hälsosam glass
- Bohusvind – vindkraft
- Box destilleri – Whisky från Höga Kusten
- Centrecourt – kunskapsföretag som utvecklar tillväxtbolag
- DIF hockey – handla med aktier i Djurgårdens IF
- Clean oil tech – arbetar med biobränsle
- Och många fler
Pepins omdöme
Vi tycker att det finns alldeles för lite hemsidor/plattformar som sammanknyter privatpersoner med onoterade företag. Vanligtvis är det bara rutinerade investerare med mycket pengar som har möjlighet att köpa aktier i onoterade aktiebolag. Tack vare hemsidor som Pepins.se kan även vi vanliga dödliga sprida våra risker ytterligare.
Vi upplever att plattformen levererar vad den lovar och att allt fungerar smidigt.
Det viktigaste är dock att göra hemläxan och analysera det företaget man vill investera i. Det finns en stor blandning av bra- och mindre bra företag på sajten, vilket kräver att du som investerare bör utföra en fundamental analys. Vi anser därför att man som nybörjare bör leta efter andra investeringar.
Nackdelar
Den stora nackdelen är såklart att det dyker upp en hel del skräpbolag hos Pepins som vill hitta mindre pålästa privatinvesterare som stoppar in pengar i deras värdelösa företag. Detta får du som privatperson se upp med. Var noggrann när du investerar och tänk på att dessa företag inte är lika genomlysta och har inte samma krav på sig som ett börsnoterat bolag.
Se även till att sprida dina risker mellan olika bolag så att du inte stoppar allt i en korg.
❌ I många fall väldigt höga värderingar på nyintroducerade företag
❌ Stor andel dåliga företag
❌ Lång bindningstid på investeringarna
❌ Stora svängningar i kursen kan uppstå vid varje handelstillfälle, handeln sker antingen månadsvis eller kvartalsvis
Fördelar
Det bästa med Pepins är ju att man kan hitta riktigt bra investeringar ifall man granskar företagen noggrant. Man kan hitta investeringar som stigit flera hundra procent på 12 månader. Man ska dock vara medveten om att det är svårt att hitta dessa guldägg på Pepins. Men det finns bra företag som exempelvis Spiltan och Frilans Finans som exempel.
✅ Man kan fynda riktigt välskötta företag till rimlig värdering
✅ Åtkomst till onoterade företag
Ta del av hela marknaden via IG💡
✅ IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.
Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.
- IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
- Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
- De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.
Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.
CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.
Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.
⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)
⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)
➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen
När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.
Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).
Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.
I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.
Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.
Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.
För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.
Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.
Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.
Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.
Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.
Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.
Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.
Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.