Pepins – Investera i onoterade aktier

Pepins - Investera i onoterade aktier

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Hemsidan Pepins.se erbjuder en plattform som förbinder privatpersoner med mindre företag som ej är noterade på börsen. Via plattformen får privatpersoner möjlighet att investera pengar i företag som de annars aldrig skulle kunna investera i. Du kan handla aktier via deras aktiemarknad eller så kan du investera pengar i företag som behöver ta in pengar via så kallad crowdfunding.

Normalt sett så kan man bara investera i börsnoterade företag via till exempel Avanza.se eller Nordnet.se. De är nätmäklare för börsnoterade bolag. Pepins.se är istället en nätmäklare för onoterade bolag.

Minsta möjliga investering

Minimum-investeringen hos Pepins är 500 kr vilket gör det möjligt för en privatperson att testa plattformen med en mindre slant innan man ger sig in i leken på allvar. Snittavkastningen på börsen ligger på ca 7-8% per år om man drar ett snitt över de senaste hundra åren. Genom att investera i småbolag/onoterade bolag kan du slå den avkastningen rejält. Om du väljer rätt bolag att investera i så kan du få 1000-tals procent i avkastning på din investering. Det svåra är bara att hitta rätt bolag.

Hos Pepins kan du dessutom handla med onoterade aktier. Det innebär att du inte bara kan delta i nyemissioner när företagen vill ta in pengar utan du kan även köpa och sälja aktier via deras plattform. En nyemission innebär att ett företag säljer ut nya aktier för att få in mer kapital i bolaget.

Några exempel på bolag som handlas eller har handlats på Pepins plattform

 • Dynamic code – självtester mot könssjukdomar och andra sjukdomar
 • Frilans finans – hjälper frilansare med fakturering och egenanställning
 • AIK ishockey – handla med aktier i hockeylaget AIK
 • ACR – flygtrafiktjänster
 • Active properties – fastighetsbolag med fokus på kommersiella fastigheter
 • Alvestaglass – glass i premiumsegmentet samt hälsosam glass
 • Bohusvind – vindkraft
 • Box destilleri – Whisky från Höga Kusten
 • Centrecourt – kunskapsföretag som utvecklar tillväxtbolag
 • DIF hockey – handla med aktier i Djurgårdens IF
 • Clean oil tech – arbetar med biobränsle
 • Och många fler

Pepins omdöme

Vi tycker att det finns alldeles för lite hemsidor/plattformar som sammanknyter privatpersoner med onoterade företag. Vanligtvis är det bara rutinerade investerare med mycket pengar som har möjlighet att köpa aktier i onoterade aktiebolag. Tack vare hemsidor som Pepins.se kan även vi vanliga dödliga sprida våra risker ytterligare.
Vi upplever att plattformen levererar vad den lovar och att allt fungerar smidigt.
Det viktigaste är dock att göra hemläxan och analysera det företaget man vill investera i. Det finns en stor blandning av bra- och mindre bra företag på sajten, vilket kräver att du som investerare bör utföra en fundamental analys. Vi anser därför att man som nybörjare bör leta efter andra investeringar.

Nackdelar

Den stora nackdelen är såklart att det dyker upp en hel del skräpbolag hos Pepins som vill hitta mindre pålästa privatinvesterare som stoppar in pengar i deras värdelösa företag. Detta får du som privatperson se upp med. Var noggrann när du investerar och tänk på att dessa företag inte är lika genomlysta och har inte samma krav på sig som ett börsnoterat bolag.
Se även till att sprida dina risker mellan olika bolag så att du inte stoppar allt i en korg.

❌ I många fall väldigt höga värderingar på nyintroducerade företag
❌ Stor andel dåliga företag
❌ Lång bindningstid på investeringarna
❌ Stora svängningar i kursen kan uppstå vid varje handelstillfälle, handeln sker antingen månadsvis eller kvartalsvis

Fördelar

Det bästa med Pepins är ju att man kan hitta riktigt bra investeringar ifall man granskar företagen noggrant. Man kan hitta investeringar som stigit flera hundra procent på 12 månader. Man ska dock vara medveten om att det är svårt att hitta dessa guldägg på Pepins. Men det finns bra företag som exempelvis Spiltan och Frilans Finans som exempel.

✅ Man kan fynda riktigt välskötta företag till rimlig värdering
✅ Åtkomst till onoterade företag

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023