Tesla – Det bästa sättet att korta/blanka aktien

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Som svensk kan det ofta vara svårt att gå kort i utländska aktier. Ibland kan man hitta lite olika instrument om man letar i listorna på Avanza.se eller Nordnet.se men väldigt ofta hittar man inget alternativ eller så hittar man bara dåliga alternativ med orimligt stora spreadar eller orimligt höga inbyggda kostnader eller courtage. Det finns dock ett sätt som vi här på Aktiekunskap brukar använda oss av, nämligen att gå kort i en aktie genom en position i CFD:s .

Hur vi brukar göra när vi vill gå kort
Vi brukar använda IG.com/sv (tidigare IG markets) för att gå kort i utländska aktier. Där kan man välja om man vill köpa eller sälja aktien. Trycker man på köp så går man lång och trycker man på sälj så går man kort.

Tryck på köp = Gå lång
Tryck på sälj = Gå kort


Om man väljer att trycka på sälj och väljer 5 st aktier så innebär det att man kortar 5 st aktier. Det står då att du har – 5 st aktier på kontot och du tjänar då pengar om aktien går ner.

Vad man skall tänka på när man handlar via IG
På IG handlar du med en inbyggd hävstång, oftast på ca 5 ggr. För att undvika att ta en för stor position och bli utstoppad för snabbt så rekommenderar vi att du alltid har minst 2-3 gånger mer pengar på ditt konto än vad säkerhetskravet kräver för din/dina positioner. Om du vill ”bli av med” hävstången skall du se till att ha lika mycket pengar på ditt konto som den totala storleken på din eller dina positioner. Då ”eliminerar” du hävstångseffekten.

Som du ser i bilden ovan från IG.com/sv (tidigare IG Markets) plattform så väljer du antal aktier och trycker på sälj för att gå kort i aktien. I rutan nedanför kan du se hur stort säkerhetskravet blir för positionen. Säkerhetskravet visar minimum hur mycket pengar du måste ha på ditt konto för att kunna öppna positionen men vi rekommenderar som sagt att du har minst 2-3 ggr säkerhetskravet eller lika mycket pengar på ditt konto som positionen totala storlek (oftast ca 5 ggr säkerhetskravet).

Lämna en kommentar