Vad innebär Margin call?

Förutom att Margin Call är en helt ok hollywood film så är det även ett viktigt begrepp inom valutahandeln. Eftersom att det är vanligt att man inom valutahandel belånar sig för att uppnå hävstångseffekt på sina positioner i valutapar så kan det hända att du vid tillfälliga förluster går minus på din handel. Då uppstår ett så kallat margin call.

Vad händer egentligen vid margin call?

Margin call är alltså en situation där du delvis saknar täckning på det konto som du handlar valuta på och får ett meddelande om detta.

Detta hänger förstås ihop med begreppet marginal som är förhållandet mellan vad du investerar i egna pengar och hur mycket du belånar dig. Marginalen är alltså inte en tradingkostnad utan den möjlighet som valutahandlarna erbjuder att du kan köpa dyrare positioner än vad du satte in själv i form av pengar.  Marginaler inom trading kan förstås både vara positivt och negativt. Det som kan ge den som har lite kapital möjligheter att ändå investera och tjäna pengar kan förstås även ge upphov till förluster.

Så när dina marginaler inte uppfyller säkerhetskravet hos valutamäklaren får du alltså meddelande (a margin call) om detta. Detta krav kan vara lite olika beroende på valutamäklare. Vi vill gärna nämna att seriösa handlare inte låter ovana privatsparare ha ett säkerhetskrav på 0,5 procent, som i sin tur innebär en hävstång på 200 gånger, utan vill jobba så att kunderna lyckas och inte spekulerar bort sina tillgångar

Hur kan man undvika Margin Call situationer?

Att undvika dessa situationer handlar framförallt att belåna sig inom rimliga gränser. En bra regel kan vara att bara belåna sina pengar upp till 20 gånger och på det viset ha en bra marginal eller buffert för att minska riskerna. Återigen så är det värt att nämna att seriösa handlare har tydliga krav på säkerhetsmarginaler för positioner. I många fall så stänger de även positioner om inte säkerhetskraven uppfylls.

Lästips och länkar

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

2 Kommentarer

  1. MG M skriver:

    En fråga: Kan man bli skyldig att betala mer än vad man satsade? Dvs jag satsar 1000 kr, hävstång på 10, vilket blir 10 000 kr. Kan jag förlora mer än 1000 kr om det går illa?

    • Aktiekunskap skriver:

      Det kan vara värt att kolla upp att detta inte är möjligt hos den valutamäklare som du väljer. De vi har använt oss av har haft stop så att man aldrig blir skyldig något.

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021