5 bästa investmentbolagen att investera i

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Investmentbolag har under en längre tid gett en god avkastning till sina aktieägare. Investor AB, en av Sveriges mest framgångsrika investmentbolag, har exempelvis mellan 2011 och 2021 givit en total avkastning omkring 600 %. Under samma period har OMXS30 givit cirka 200 % i total avkastning. 

Det finns många bra investmentbolag att välja bland. Varje år finns det en ny vinnare, precis som det finns en förlorare. Statistik på förra årets kursvinnare kan ge en bra första ledtråd till vilka investmentbolag man bör välja. När du väl väljer investmentbolag bör du dock inte enbart titta på vad som skett på kort sikt. Titta också på vilka som presterat bäst på lång sikt. 

5 bästa investmentbolagen att investera i 

Några av de bästa investmentbolagen i Sverige är Investor, Svolder, Creades, Latour och Bure Equity. De har presterat bäst under de senaste 10 åren. De styrs alla av varsitt seriöst och erfaret ledarskap. Dessutom har de lång historik av goda investeringar vilka lett till deras respektive positiva avkastning. 

Investor – Grundades 1916 och är en storägare inom en rad svenska storbolag och riktar sig mot en rad olika affärsområden såsom elektronik, industri och fordon. Exempel på stora innehav är Atlas Copco, ABB, EQT, Mölnlycke, AstraZeneca, SEB och Epiroc. 

Svolder – Inriktar sig främst mot investeringar i nordiska medelstora och små bolag. Deras portfölj inriktar sig mot bolag etablerade inom olika branscher. Främst exponering finn mot industrisektorn. 

Creades – Fokuserar på att investera och äga små och medelstora bolag. Innehaven finns inom olika affärsområden. Deras huvudsakliga affärsidé bygger opp att utveckla innehaven genom strategiskt, operativt, strukturellt och finansiellt arbete. 

Latour – Riktar sig mot små och medelstora bolag. Deras portfölj är utspridd över flera olika branscher med främst exponering mot industri och tillverkning. Deras affärsidé bygger på att äga och utveckla företagen genom att vara närvarande huvudsakligen genom styrelseoperation. 

Bure Equity – Har störst exponering mot bolag verksamma inom Norden. Investmentbolaget investerar inom en rad olika branscher. Exempelvis vård och omsorg, verkstad och IT. Bolaget fokuserar på att äga, förvärva och utveckla bolagen. 

Tips!
Både Nordnet.se och Avanza.se erbjuder 0 kr i courtage vid aktiehandel samt 0 kr i fondavgifter för alla som har upp till 50 000 kr på kontot. Delar du upp dina pengar mellan Nordnet & Avanza kan du alltså utnyttja bägge deras erbjudanden. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

✅ 0 kr i courtage vid aktiehandel
✅ 0 kr i fondavgifter

Erbjudandet gäller för alla som har ett samlat sparande på max 50 000 kr hos Avanza. Samlat sparande = kassa plus investeringar.

✅ 0 kr i courtage vid aktiehandel
✅ 0 kr i fondavgifter

Erbjudandet gäller för alla som har ett samlat sparande på max 50 000 kr hos Nordnet. Samlat sparande = kassa plus investeringar.

Öppna konto hos båda💡
genom att öppna konto hos både Nordnet och Avanza kan du dela upp dina pengar och utnyttja deras erbjudanden till max. Om du exempelvis har 90 000 kr så sätter du in 45 000 kr hos Nordnet och 45 000 kr hos Avanza. Då kan du handla aktier och fonder helt utan avgifter för totalt 90 000 kr.

Vad är courtage?
Courtage är kostnaden för att köpa och sälja aktier. Nordnet och Avanza bjuder på denna kostnader så länge du har under 50 000 kr på kontot.

Vad är fondavgift?
Fonder tar ut en avgift för att de förvaltar dina pengar. Nordnet och Avanza bjuder på dessa avgifter så länge du har under 50 000 kr på kontot.

Vad är ett investmentbolag? 

Ett investmentbolag är först och främst ett bolag vars affärsidé bygger på att investera kapital i olika bolag. Syftet är att äga, förvalta och utveckla bolagen med målet att kunna tjäna pengar ifrån i form av direktavkastning eller sälja dem till ett dyrare pris än vad man köpte dem för. Bolagen kan vara både noterade på börsen eller onoterade. Oavsett om de är noterade på en börs eller inte så investerar investmentbolagen i dem då de tror på bolagen långsiktigt. 

Investmentbolag påminner om fonder

Investmentbolag påminner lite om fonder. Skillnaden är dock att fonder måste följa hårda regler kring investerares säkerhet. Investmentbolag behöver inte rätta sig efter dessa regler, vilket ger dem mer frihet att kunna göra i stort sett vad de vill med investerares kapital. 

Investmentbolag tar precis som en fond betalt i form av en förvaltningsavgift. Den är dock betydligt lägre för ett investmentbolag än för en fond. Men de bästa investmentbolagen behöver inte nödvändigtvis ha högst avgifter. En vanlig förvaltningsavgift tenderar att ligga i intervallet av 0.03 – 0.70 % per år. Jämfört med en fond som kan ligga i intervallet av 0.20 – 3.00 % eller mer. 

Varför är investmentbolag bra att äga? 

När du investerar i ett investmentbolag, investerar du indirekt i de bolag som investmentbolaget är aktieägare i. Det betyder att du får ta del av en automatisk riskspridning vilket enligt Ung Privatekonomi är ett bra sätt att sprida sina risker. Riskspridning är ett måste föra att lyckas på lång sikt. Vanligtvis rekommenderas det att man investerar i 6 – 12 aktier för att få tillräckligt god riskspridning. Med investmentbolag räcker det istället med 2 – 4 bolag i din portfölj. 

Ett sätt att få ytterligare riskspridning är att investera i investmentbolag med exponering mot olika branscher. Exempelvis finns det investmentbolag som endast investerar i företag inom läkemedelsbranschen. Andra fokuserar istället sina innehav mot industri eller teknologi. Ju högre riskspridning mot olika branscher, desto lägre risk för att en dålig nyhet som drabbar en viss bransch ska få en stor effekt på din portfölj.  

Det kan vara en god ide att läsa vidare här på Aktiekunskap, Dagens Industri, InvestoRunner eller på Aktiespararna om du vill lära dig mer om att investera i investmentbolag. På dessa webbplatser hittar du även mer information om investeringar generellt.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar