3 detaljer att känna till inom aktiehandeln

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

När man är nybörjare inom aktiehandeln så bör man ta reda på åtminstone det grundläggande innan man kör igång. Till exempel, vad är en aktie egentligen? Vad innebär det att äga en aktie? Ett snabbt svar är att en aktie en andel i ett bolag. Detta innebär att du faktiskt köper en del av ett visst bolag när du köper aktier. Du blir därmed delägare i bolaget genom den aktie du äger. Däremot är det mer komplicerat än så.

Ett bolag kan välja att använda sig av olika aktieslag som ger olika rättigheter i bolaget. Det vanligaste är att man ger ut A- och B-aktier. C-aktier är också ganska vanliga, och ibland även D-aktier. Aktieslaget A är röststarkast. Sådana aktier kan ge dig som delägare en hel del inflytande över bolaget när olika beslut ska fattas. Oftast är det storägarna i bolagen som sitter på A-aktierna. På börsen är det däremot oftast B-aktier man köper. Som nybörjare är det alltså dessa som du bör satsa på.

Hitta rätt handelsplattform

Tack vare internet är det numera mycket smidigt att köpa aktier.Digital aktiehandel har blivit väldigt populärt och erbjuds hos så kallade nätmäklare. Du skapar enkelt ett konto och kan sedan börja handla på exempelvis New York Stock Exchange eller Stockholmsbörsen. En fördel är att du många gånger kan kolla statistik hos nätmäklarna innan du investerar. På så sätt kan du se vilka aktier som har köpts mest under de senaste dagarna, vilket är bra inspiration.

Analysera bolagen innan du investerar

Huruvida priset på aktien är högt eller lågt speglar marknadens förväntningar på bolaget.Det ger bland annat en god fingervisning om hut bolaget ligger till ekonomiskt och deras framtidsutsikter. Det är därför viktigt att läsa på lite om bolaget innan du väljer att köpa deras aktier. Att studera bolagets siffror från den senaste årsredovisningen och undersöka olika nyckeltal kan exempelvis vara en god idé. Sådana siffror kan du oftast hitta på bolagets hemsida. Soliditeten är exempelvis ett viktigt nyckeltal. Det visar den långsiktiga betalningsförmågan och således även den ekonomiska stabiliteten i bolaget. Kassalikviditet och skuldsättningsgrad brukar även dem vara viktiga nyckeltal som är intressanta bland investerare. Funderar du på att göra en långsiktig investering så är det även viktigt att tänka igenom bolagets verksamhetsområde, om det är något som kommer att fortsätta vara aktuellt i framtiden.

Ha en bra internetuppkoppling

Att ha en snabb och stabil uppkoppling är även det värt mycket om man håller på med aktiehandel. Aktiemarknaden kan nämligen svänga snabbt och då vill man även kunna agera snabbt. Tänk om man märker att man skulle behöva köpa eller sälja en särskild aktie och sedan laddar inte sidan som den ska. När man sedan äntligen får upp den så är aktien slutsåld eller så har priset sjunkit i botten. För att få ut så mycket hastighet som möjligt från sitt wifi behöver man en stabil signal. Bor man i en något större lägenhet eller villa kan man därför behöva en wifi repeater bäst i test. Den bästa repeatern på marknaden kan nämligen lova dig en stabil signal var du än befinner dig i ditt hem. Om du då agerar snabbt så kommer du kunna köpa eller sälja aktier på det lönsammaste sättet.

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2021