Investeringssparkonto sänker tröskeln för att placera i aktier

Över två miljoner investeringssparkonton har öppnats i Sverige sedan sparformen lanserades 2012. Norges motsvarande system med aktiesparkonton infördes i september 2017 och från och med 1 januari 2020 kan även finländarna öppna aktiesparkonton. Idén är att göra det enklare för privatpersoner att äga och handla med aktier, fonder och andra värdepapper.

Investerings- och aktiesparkonton finns i flera länder som USA, Storbritannien, Danmark och Estland. Grundidén är samma i alla länder. Investerings- eller aktiesparkontot ska uppmuntra privatpersoner att spara i aktier och investeringsfonder och förenkla beskattningen för den enskilda spararen.

I det svenska systemet är transaktionerna inom investeringssparkontot skattefria. I stället för att betala skatt på de vinster du gör, betalar du en årlig schablonskatt på dina tillgångar. Det betyder att tillgångarna på kontot beskattas på en tänkt årlig avkastning (schablonintäkt) oavsett om du gör vinst eller förlust. Med ett investeringssparkonto slipper du deklarera varje enskild affär.

I Norge beskattas vinsten först när det insatta kapitalet har tagits ut. I Finland kommer investerarna att betala kapitalskatt på avkastningen i det skede då medel tas ut från kontot. Transaktioner inom kontot beskattas inte.

Hur öppnar jag ett investeringssparkonto?

Bor det månne en börshaj i dig? Tröskeln att testa har blivit betydligt lägre för många tack vare sparformen investeringssparkonto. Välj en bank eller ett kreditbolag som erbjuder investeringssparkonto. Du kan registrera dig via nätet och underteckna kontoavtalet med e-legitimation. När kontot har öppnats kan du föra över pengar och börja handla.

Behöver du ett tillskott i kassan för att komma i gång är det möjligt att ta lån för aktiehandel. Om du tror på en aktie och vill kunna agera snabbt är privatlån ett bra alternativ. Du har stor frihet när det gäller att välja lånebelopp och återbetalningstid, och pengarna får du snabbt in på kontot. Någon säkerhet krävs inte och du måste inte berätta vad du ska använda pengarna till. För att få bästa möjliga privatlån är det skäl att jämföra olika långivare och deras villkor. Den biten kan du få hjälp med via en låneförmedlare som till exempel Axo Finans.

Undvik att köpa aktier i högriskbolag med lånade pengar. Investeringen som skulle bli en fullträff kan plötsligt bli en flopp, och om du förlorar en stor del av det investerade kapitalet så har du fortfarande lånet kvar. Du betalar dessutom ränta på lånet så det hela kan sluta riktigt illa. En bra tumregel är att du ska ha råd att göra en riktigt dålig affär för att det ska vara en bra idé att låna pengar till aktiehandel.

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2021