Basvaluta och motvaluta

Vid handel mer forex (foreign exchange) eller valutahandel på svenska så är en av grunderna att du alltid handlar med så kallade valutapar. Dessa kallas för basvaluta och motvaluta.

Valutor kan du handla på ett smidigt sätt dygnet runt på IG.com/sv

Företeckning av valutaparen

Basvalutan och motvalutan betecknas alltid enligt basvaluta/motvaluta. På engelska kallas detta för ”base currency” och ”quote currency”.  Så bestämmer du dig för att att handla i valutaparen USD/EUR så är den amerikanska dollarn (USD) basvaluta och Euron (EUR) motvaluta.

Så fungerar basvaluta och motvaluta i praktisk handel

När du satsar i ett valutapar så är det vad du tror om basvalutan som ligger till grund för din investering. Antingen tror du att basvalutan kommer att stärkas mot motvalutan eller att den kommer att försvagas. Utifrån att du vill handla i valutaparet EUR/USD så finns det alltså två scenarier och möjligheter för dig att genomföra handel:

  1. Du köper (buy) EUR/USD. Här tror du att euron kommer att stärkas mot amerikansk dollar. När det eventuellt blir så att denna har stärkts kan du sälja och förhoppningsvis gjort en en viss vinst beroende på hur många pips den har rört sig och vilken hävstång du har valt. I praktiken så kan man säga att du här köper basvaluta och säljer motvaluta.
  2. Du säljer (sell) EUR/USD. Här tror du istället att basvalutan kommer kommer att försvagas mot motvalutan och den logiska handeln blir då att sälja valutaparet. När så förhoppnigsvis sker kan du köpa tillbaka basvalutan till ett bättre pris och därmed så har du gjort en vinst.

Det här kan vara lite svårt att att greppa till en början och man kan ofta behöva träna på något demokonto några gånger hos en nätmäklare för att förstå logiken i det hela. Sedan kommer du säkerligen att förstå grunderna i den praktiska valutahandeln.

Lista på olika valutor och symboler

Här samlar vi några olika vanliga valutor och deras symboler som kan vara bra att ha koll på när du söker basvaluta och motvaluta.

SymbolNamn
USDAmerikanska Dollar
EUREuro
GBPEngelska Pund - Storbritannien
AUDAustraliensiska Dollar
CADKanadensiska Dollar
CHFSchweiziska Franc
NZDNyazeeländska Dollar
JPYJapanska Yen
SEKSvenska Kronan
NOKNorska Kronan
DKKDanska Kronan
TRYTurkiska Lira
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021