Investera i silver

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Investera i silver

Investering i priset på silver kan ske via exempelvis trackers, CFD och börshandlade fonder (ETF:er). Vilket investeringsalternativ som är bäst beror framförallt på om handeln är kortsiktig/långsiktig samt om hävstång önskas eller inte. Utöver att investera direkt i priset finns möjlighet att köpa aktier i gruvbolag samt spekulera i guld/silver-ratio.

Silver används främst som material inom produktionsindustrin. Detta i allt från solceller och batterier till elbilar till kretskort. Silver är även en spekulativ tillgång med historiskt hög volatilitet. Det är därmed inte enbart utbudet hos gruvindustrin och efterfrågan hos industrier och smyckesbranschen som påverkar priset.

Silverpriset – graf

Så investerar du i Silver – 9 olika alternativ

Silver är, tillsammans med guld, den råvara där investeringar kan ske i flest olika värdepapper. Det som primärt bör vara avgörande för val av investeringsform är:

  • Finns önskemål om hävstång?
  • Kan handel ske inom ISK/Kapitalförsäkring?
  • Är det kortsiktig eller långsiktig handel?

CFD speglar värdeutvecklingen på en specifik tillgång. Om silverpriset går upp 1% kommer därmed CFD, med silver som tillgång, gå upp 1%. Dessa kontrakt kan handlas med valfri hävstång och du kan ta både långa och korta positioner. Handel sker utan courtage då dessa plattformar istället tjänar pengar på den spread som erbjuds.

Läs mer här på Aktiekunskap om hur CFD-handel fungerar🔗

CFD:s handlar du enklast via IG eller Etoro.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

  • Medför bolagsrisk
  • Handel utan hävstång

Ett alternativ till att investera direkt i priset är att köpa aktier i bolag som bryter och handlar med silver. De som bedriver gruvdrift påverkas positivt av ett högre marknadspris på silver men på grund av bolagsrisken finns inte alltid en tydlig korrelation mellan silverpriset och aktiekursen.

Exempel:  

Aktier handlar du enklast hos Avanza.
Aktier som du inte hittar hos Avanza hittar du ofta hos Etoro som har ett väldigt stort utbud.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

  • Råvaror
  • Index
  • Aktier (både vanligt och via CFD)
  • Alla olika sorters Valutor
  • Daglig hävstång upp till x15
  • För kortsiktig trading
  • Kan ske inom ISK

Bull & Bear certifikat handlas med hävstång och värdet följer den dagliga procentuella utvecklingen på silver multiplicerat med hävstångsnivån. Hos Avanza finns möjlighet att handla med x2 – x15 i hävstång. Med certifikaten kan både korta och långa positioner tecknas.

Dessa certifikat passar bäst vid kortsiktig handel eftersom denna finansiella produkt har en urholkningseffekt på längre tid. Önskas exponering mot silverpriset ske, med hävstång, över längre tid bör istället minifuture väljas.

Exempel:

bull och bear silver
  • Enkelt och tydlig prissättning
  • Följer silverpriset 1:1
  • Kan ske inom ISK

Trackers är ett mycket enkelt, tydligt och prisvärt sätt att exponera sitt kapital mot silverpriset. Som namnet anger ”trackas” värdet på en specifik tillgång, i detta fall silver. Handeln sker utan hävstång och priset återspeglas tydligt i priset på silver.

Exempel:

  • Silver AVA –  Handlas i SEK på First North Stockholm (handlas via Avanza)
  • Hävstångshandel på olika nivåer
  • Gå kort eller lång

Minifutures handlas med hävstång på flera olika nivåer samt alltid med en inbyggd stop-loss nivå. Skulle priset på silver gå ner till nivån för stop-loss förfaller hela värdet på detta värdepapper. Det är tack vare stop-loss-nivån som handel kan ske med mycket hög hävstång.

Med både hävstång och stop-loss nivå krävs betydligt mer kunskap om hur värdepappret fungerar än vid handel i exempelvis en tracker.

🔗 Läs mer här på Aktiekunskap om Minifutures

  • Minilong – Går upp om silverpriset går upp
  • Minishort – Går upp om silverpriset går ner

Exempel:

  • Aktiefonder (ISK)
  • Flera bolag inom silverindustrin
  • Handel utan hävstång

Det finns ytterst få aktiefonder som har ett tydligt fokus mot just bolag inom silverindustrin. Men ett undantag är AuAg Silver Bullet A. Fonden förvaltas av AIFM Capital och har en global exponering mot bolag som är verksamma inom denna sektor. Det betyder att flera av de aktier som nämns nedan (se rubriken Aktier”) finns med i denna fond.

Fonden anges ha ha ”låg korrelation med aktiemarknaden” (Auaugfonder.com/sv)

Exempel:

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Erbjudandet gäller för alla kunder med maximalt 50 000 kr på kontot. Har du 100 000 kr kan du alltså sätta in 50 000 kr hos Avanza och 50 000 kr hos Nordnet och därmed investera totalt 100 000 kr i fonder och inte behöva en enda krona i fondavgifter.

Så här skriver Nordnet:
0 kr i courtage och fondavgifter. Ge ditt sparande en flygande start. Nordnet bjuder på courtaget och återbetalar alla dina fondavgifter upp till att du nått 50 000 kr i samlat kapital.

Så här skriver Avanza:
Vi vet hur viktigt det är att få en bra start på sitt sparande. Därför får du som ännu inte kommit över 50 000 kr i sparande hos oss tillbaka alla (ja, alla!) fondavgifter. Det sker helt automatiskt, oavsett vilka fonder du väljer. Dessutom handlar du aktier från 0 kr.* En bättre start på ditt sparande kan du inte få.


  • Exponering i prisförhållandet silver vs guld
  • Hävstång på flera olika nivåer
  • Handlas främst via CFD (ej ISK)

Tror du att silver kommer att ha en procentuellt bättre värdeutveckling än guld? Då kan positioner tas i guld/silver ratio. Om ratio är 100 innebär det att 1 ounce guld är värt lika mycket värt som 100 ounce silver. Skulle silverpriset procentuellt gå upp mer än guldpriset kan ratio exempelvis bli 80. En förändring på 20 % vilket därmed innebär att positioner i guld/silver-ratio ökar med 20% i värde. 

Exempel:

eToro & IG  – Erbjuder både handel i silverpriset direkt samt i ratio mot andra råvaror

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

  • Kan innefatta olika tillgångar
  • Handel sker utan hävstång

En börshandlad fond kan bestå av allt från aktier till råvaror. Därmed finns det fonder vars innehav består av flera olika ädelmetaller samt de som enbart innehåller silver. Dessa skapar därmed en direkt exponering mot värdeutvecklingen på fondens innehav. Till skillnad mot klassiska fonder kan innehavet i en börshandlade fond vara helt statiskt.

Exempel:

Svenska och europeiska ETF:er handlar du enklast via Avanza.
Amerikanska ETF:er kan däremot inte handlas hos Avanza, de kan du handla via IG.

  • Äg silvertackor
  • Stå för säkerheten själv
  • Ej inom ISK

Fysiskt silver kan köpas i form av silvertackor i på exempelvis 1 kg. Dessa tillverkas bland annat av Boliden även om detta företag inte säljer dessa direkt till privatpersoner. De som vill köpa en mindre mängd silver kan göra detta exempelvis via unika silvermynt.

Priset för inköp, frakt och hantering blir dyrare än att köpa certifikat eller andra värdepapper som följer silverpriset. En fördel är däremot säkerheten då du inte behöver förlita dig på någon annan part. Dessutom är det lättare att använda detta silver som ”betalningsmedel” mellan privatpersoner, något som är omöjligt med värdepapper.

Exempel:

Liberty Silver – Svenskt bolag som grundades 2002. Erbjuder handel i flera olika ädelmetaller.

Investera i silver via Avanza

Hos Avanza kan du investera i silver-aktier och börshandlade fonder (ETF:er) som investerar i silver. Du kan även få direkt exponering, utan hävstång, mot silverpriset genom att köpa trackers hos Avanza. Vill du handla med hävstång kan du få direkt exponering mot silverpriset via minifutures samt bull & bear certifikat hos Avanza.

Alla dessa produkter går att handla inom ISK hos Avanza.

ProduktHävstång?Exponering
mot silverpriset
AktierNejIndirekt
ETFNejIndirekt
TrackersNejDirekt
MinifuturesJaDirekt
Bull & Bear certJaDirekt

Användningsområde

Silver har delvis samma användningsområde som guld. Detta utifrån att ädelmetallerna historiskt sett använts som betalningsmedel, ansetts värdebevarande samt används till smycken.

En stor skillnad mellan dessa är däremot silvrets termiska (förmåga att leda värme) och elektriska förmåga. Idag används silver primärt inom industrin och framförallt elektronikindustrin. Här skiljer sig silver från guld då guld har en betydligt mindre industriell användning.

Handla råvaror & gör teknisk analys via IG

IG.com/sv erbjuder en app och en plattform som är mycket bra för:

✅ Gratis att öppna konto
✅ Teknisk analys i app & på pc-plattformen
✅ Ta position för uppgång eller nedgång
✅ Investera i råvaror, index, krypto osv
✅ Handla med eller utan hävstång
✅ Prova på med ett kostnadsfritt demokonto

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Vad påverkar priset?

Priset på samtliga råvaror påverkas av ”matchningen” mellan utbud och efterfrågan. Med både silver och guld finns även en stor spekulativ påverkan. Med andra ord påverkas priset av mer än enbart praktisk användning av råvaran.

Efterfrågan

Inom industrin används silver exempelvis i komponenter till mobiltelefoner, bilbatterier, vattenrening och vissa katalysatorer. Det är även industrin som förväntas öka efterfrågan på silver. Detta bland annat utifrån att flera tekniska ”trender” i samhället kräver silver, något som Eric Strand pekar på i en intervju till Avanza.  

”Efterfrågan på silver är stort från industrin med nya trender som solceller och elbilar” / Eric Strand (Pacific Precious) i intervju, år 2018.  

I samma artikel lyfter han upp att utbudet blivit betydligt mer begränsat eftersom företag inte längre håller silver på lager utan får råvaran ”just in time” inför produktion. Det innebär att ett minskat utbud mycket snabbt kan påverka marknadspriset uppåt. Detta utifrån att företagen som är beroende av silver inte har något alternativ.

”Silver har således en oelastisk prisbild, vilket innebär att om silver blir dyrare så minskar inte efterfrågan som för olja”.

Silver

Spekulation är även en starkt drivande faktor för silverpriset. Även om det funnits händelser som påverkat priset uppåt så visar historiska prisnivåer att silverpriset mycket ofta påverkas av spekulation. Ett exempel kan tas från sommaren 2020 då silverpriset både gick upp kraftigt samt föll 7% på en enda dag. Ett så stort fall kan inte kopplas till minskat behov inom industrin utan enbart till ren spekulation. Torbjörn Iwarson (förvaltare på Skandia) kommenterade rusningen med att ”spekulationsdjävulen har gripit silvret. Råvaran har blivit lite för dyr, lite för snabbt”.

Inflationshedge är en ytterligare orsak till ökad efterfrågan på silver och guld. Prisstegringen under 2021 sågs delvis som ett uttryck för just detta. Orsaken var en förhöjd risk för inflation då ”sedelpressarna gick varma” i flera länder under och efter coronapandemin.

Det är alltså primärt industrin som påverkar efterfrågan på silver utifrån dess fysiska egenskaper. Men en mycket stor del av handeln sker som investering, spekulation och som inflationshedge.

Utbud

silver utbud

Bland de länder med störst silverproduktion finns Mexico, Kina och Peru. Cirka hälften av produktionen hittas i sydamerikanska länder. I Europa finns produktion exempelvis i Sverige, Ryssland och Polen.

Enstaka gruvor är enbart silvergruvor medan det vanligaste är att brytning sker samtidigt med brytning av andra råvaror.

Politiska kriser

Med ett flertal gruvor i politiskt instabila länder finns en ”politisk” risk med denna ädelmetall. Militärkupper och oroligheter kan minska tillgången likväl som att andra länder utsätter landet för handelsbojkotter.

Stor omställning vid större efterfrågan

I likhet med annan gruvdrift tar det mycket lång tid att starta upp gruvor eller att öka produktionen i en större grad. Efterfrågan kan därmed ändras betydligt snabbare än vad gruvindustrin kan ändra på utbudet. Det kan medföra att priset kraftigt stiger.

Handla råvaror & gör teknisk analys via IG

IG.com/sv erbjuder en app och en plattform som är mycket bra för:

✅ Gratis att öppna konto
✅ Teknisk analys i app & på pc-plattformen
✅ Ta position för uppgång eller nedgång
✅ Investera i råvaror, index, krypto osv
✅ Handla med eller utan hävstång
✅ Prova på med ett kostnadsfritt demokonto

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Historiska prisnivåer

Volatiliteten är hög över tid i silverpriset. Silver har haft två riktigt stora spekulationstillfällen och det är tydligt att det inte följer utvecklingen på börsen utan har låg korrelation med aktiemarknaden. Däremot faller ofta priset i tider av stor finansiell oro – där de flesta investeringsformer påverkas.

Att volatiliteten är så hög beror delvis på att marknadsvärdet på allt silver är betydligt lägre än på guld. Det krävs därmed ett mindre säljtryck för att priset ska påverkas. Dessutom är silver en råvara som historiskt haft mycket stor spekulativ handel.

Toppen, och raset, 1980 var däremot ett resultat av en misslyckad prismanipulation. Nelson och Herbert Hunt beslutade sig för att, i slutet av 70-talet, köpa upp kontrakt på kommande silverproduktion. Med belåning och miljardkapital pressades priset upp till 50 USD.

Deras idé stoppades däremot av regleringar och priset kunder ”återgå till normala” nivåer.  I detta infördes regleringar som angav hur stor säkerhet som behövdes för att få köpa terminer. När kravet ändrades, från amerikanska myndigheter, blev bröderna tvungna att antingen sätta in mer säkerhet – eller sälja av. Det blev det sistnämnda alternativet.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar