Bull & Bear – Betydelse och info

Bull och bear

Bull och Bear är ett uttryck som används flitigt på börsen och finansiella marknader. Uttrycket beskriver huruvida en börs, marknad, ett index, en aktie eller råvara går upp eller ner i pris.

Bull = Priset går upp
Bear= Priset går ner

Exempel:
Den svenska börsen och indexet OMXs30 stiger konstant under 5 dagar i rad samtidigt som börsen är upp 10% under det senaste året = börsen är i en positiv trend = Bull. Om börsen istället hade gått dåligt så skulle man säga att det är Bear.

För kortsiktig handel (trading) och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG-markets.se. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, valutor osv på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys.
Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Bullish och Bearish

Ofta hör man även uttrycken “Bullish” och “Bearish”. Det är uttryck som beskriver om någon är positivt eller negativt inställd till en aktie, ett index eller något annat i de finansiella marknaderna.

Exempel:
Pelle tycker att bolaget Volvo Ab och dess aktie ser väldigt svag ut. Han tror att den skall gå ner ännu mer. Pelle är “Bearish” till Volvo Ab:s aktiepris.

Bull & Bear certifikat

Många tänker Bull och Bear certifikat när man talar om Bull och Bear. Dessa certifikat gör att man enkelt kan satsa på upp eller nedgång i till exempel ett index, en råvara eller en aktie genom att köpa certifikat. Om man köper ett Bull-certifikat så satsar man på att den underliggande tillgången (aktien, råvaran eller indexet) skall stiga i pris. Köper man ett Bear-certifikat så satsar man istället på nedgång och man tjänar då pengar om den underliggande tillgången sjunker i pris.

Dessa certifikat har oftast en inbyggd hävstång. Om certifikatet heter till exempel Bear OMXs30 X2 så innebär det att den har en hävstång på 2 ggr.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Läs mer om ämnet

Trading & teknisk analys

  Kommentera eller Fråga

  Diversifiera alltid dina investeringar!

  Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
  Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
  https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

  Copyright Aktiekunskap.nu 2020