Stellar Lumens

Stellar Lumens är den kryptovaluta som användas på blockkedjan Stellar. Ett decentraliserat nätverk som möjliggör billiga, snabba och säkra transaktioner av både fiat, kryptovalutor och digitala tillgångar.

Det totala värdet av Stellar i november 2020 var $3 785 799 124 USD vilket innebar att kryptovalutan var den 11:e största.

Syftet med Stellar är att erbjuda en plattform (nätverk) för smidiga transaktioner. Detta sker genom att tillgångarna representeras av unika tokens som därmed enkelt kan skickas eller växlas på nätverket. Delvis kan det likställas med stablecoins som alltså kan växlas in mot den underliggande tillgången.

Till skillnad mot många andra kryptoprojekt är därmed inte Stellar en ”konkurrent” till fiat utan snarare en ”brygga” mellan olika nationella valutor samt mellan fiat och krypto.

Att investera i Stellar innebär en förhoppning om att blockkedjan kommer bli en självklar del av framtidens gränslösa ekonomiska system, som bygger på blockkedjor. Kan Stellar bli lika självklar för överföringar av värden som internet är för överföringar av information?

 • Stellar – Nätverket / Blockkedjan
 • Lumens – Kryptovalutan som används på nätverket
 • XLM – Valutans ticker

Vad är Stellar?

Stellar grundades 2014 (lanserade 2015) av bland annat Jed McCaleb. Han var även med och grundade Ripple, en valuta som har delvis samma mål som Stellar. Ibland nämns de som konkurrenter även om de har något olika målgrupper.

Målet med Stellar är att lösa de infrastrukturproblem som finns i dagens internationella ekonomi. Idag finns det hundratals olika valutor samt mängder av sätt att växla och skicka dessa mellan olika länder. Exempelvis går det att skicka pengar via PayPal, Neteller, SEPA och AliPay.

Ytterst få av dessa system är integrerade. För användaren innebär det både flera avgifter, längre transaktionstid och lägre användarvänlighet. Med Stellar ska transaktioner mellan nationer, företag och banker vara:

 • Snabba
 • Billiga
 • Enkla

På samma sätt som internet kopplar samman världens datorer – ska Stellar koppla samman världens finansiella transaktioner.

Stellars vision is to unite the world´s financial infrastructure / Coinbase

Tips:
Kika in plattformen eToro.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, digitala valutor osv på ett smidigt sätt både direkt i tillgången och via CFD:s med & utan hävstång.
Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 67% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Investeringar i kryptovalutor är oreglerade i de flesta länder inom EU och Storbritannien. Det finns inget konsumentskydd.

(Lektion 1 från Coinbase Earn ”What is Stellar?)

Tekniska Lösningen

Stellar är ett decentraliserat nätverk (likt de flesta kryptovalutor) som kan hantera både fiat-valutor (nationella valutor) och kryptovalutor.  Detta genom att värdet representeras av tokens på nätverket.

Ekonomi baserad på tokens

Banker, företag och privatpersoner sätter in valfri valuta till sitt ”konto” på Stellar. Dessa växlas då direkt till en digital token som representerar denna valuta. En person kan exempelvis sätta in 100 USD och får då 100 USD-tokens. Tokens som alltid kan växlas tillbaka till den nationella valutan när så önskas. Dessa tokens kan skickas på ett par sekunder till andra personer och företag som använder Stellar.

Om PayPal och Netteller var anslutna till Stellar skulle överföring mellan dessa två digitala plånböcker alltså kunna ske på tre sekunder – utan att användaren ens förstår vilket underliggande system som används.

Vid dessa transaktioner betalar personen som skickar pengarna Lumens i avgift till nätverket. Detta på samma sätt som de som skickar Bitcoin eller Ether betalar en nätverksavgift. Skillnaden är här att avgiften bara är någon tusendels Lumens vilket innebär en extremt mycket lägre kostnad både i jämförelse mot andra kryptovalutor samt mot internationella banköverföringar av fiat.

En token kan därmed exempelvis vara:

 • 1 krona
 • 1 Bitcoin
 • 1 Aktie
 • 100 game-credits i ett spel

Fler tokens på samma blockkedja

Grundtanken med Stellar är främst att skapa ett snabbt och kostnadseffektivt sätt för transaktioner av pengar. Men företag, och privatpersoner, kan även skapa egna tokens (som däremot inte är uppbackade) och låta dessa användas på nätverket. Exempelvis skulle en matbutik kunna låta sina kunder få tokens istället för bonuspoäng. Tokens som sedan kan skickas och växlas till andra tokens på Stellars inbyggda ”market/börs” (likt Hive, Tron osv). Genom att växla till Stellar kan dessa skickas till Coinbase, eller annan kryptobörs, och växlas till fiat.

 • Aldrig fork

Stellar är en, av få, kryptovalutor där en fork inte är möjlig att genomföra. Detta utifrån att varje token (valutatoken) är uppbackad av fiat. Skulle en fork kunna genomföras skulle det helt enkelt inte finns uppbackning för de extratokens som skapas.

 • Stellar Consensus Protocol

När en dator kopplas in på Stellars nätverk väljs ett par andra aktörer inom nätverket som anses vara tillförlitliga. Dessa skapar konsensus kring de transaktioner som ska genomföras. Varje dator har i sin tur konsensus med ytterligare datorer osv – till hela nätverket har fått samma information.   En kedjereaktion som bara tar någon sekund och som därmed säkerställer nätverket och dess transaktioner.

(Lektion 5 från Coinbase Earn ”What is Stellar?)

Stellar eller Ripple?

Både Stellar och Ripple vill underlätta för internationella transaktioner av pengar och andra värden. Det finns däremot ett par tydliga skillnader mellan dessa blockkedjor.

Den primära målgruppen för Ripple har banker och finansiella institutioner medan Stellar främst vänder sig till mindre aktörer så som företag och privatpersoner.

Decentraliseringen är även en punkt som skiljer dem åt. En kritik som ofta framförs mot Ripple är att nätverket drivs och utvecklas av ett företag. Detta medan Stellar är decentraliserat.

Stellar är open-source och därmed helt transparent. Ett nätverk som upprätthålls av det decentraliserade nätverket och där överföringar kan ske utan tredjepart. För vissa är det därmed en ideologisk skillnad mellan Ripple och Stellar då kryptovalutor generellt har som mål att vara oberoende av företag, banker och nationer.

Även konsensusmodellen skiljer sig något åt.

Hur man investerar i Stellar

Investering i Stellar kan ske på två olika sätt. Antingen köps kryprovalutan via en kryptobörs alternativt sker investering i certifikat som följer kryptovalutans värdeförändring.

Vill du investera enbart för att få en avkastning? Eller vill du kunna använda valutan, skicka den och växla mot andra valutor? Det är den avgörande skillnaden mellan dessa två vägar.

IG (tidigare IG Markets) – CFD

Även IG.com/sv är en stor aktör inom CFD-handel. Utöver CFD erbjuds även handel i optioner och turbowarranter. Detta mot aktier, råvaror, index m.m.

 • Automatisk rapportering till Skatteverket (mycket bekvämt!)
 • Har ca 10 kryptovalutor

Läs vår: Recension och omdöme om IG

Fördelar med att investera i Stellar via CFD hos IG

 1. Enkelt att registrera sig och komma igång
 2. Enkel och gratis insättning av pengar
 3. Lätt att handla med hävstång
 4. Handla alltid mot USD/EURO

Coinbase / Binance – Stellar

Då Stellar är en av de större kryptovalutorna erbjuds handel med valutan på de flesta större kryptobörserna. Exempelvis kan investering ske via Coinbase.com eller Binance.com.

Att köpa Stellar där innebär att valutan kan användas på för att betala avgifter på Stellars nätverk, skickas till andra eller växlas till andra kryptovalutor. Dessutom kan kryptovalutan användas inom P2P för att därmed ge extra avkastning.

Att köpa Stellar där innebär att valutan kan användas på för att betala avgifter på Stellars nätverk, skickas till andra eller växlas till andra kryptovalutor. Dessutom kan kryptovalutan användas inom P2P för att därmed ge extra avkastning.

stellar lumens

Fördelar med att investera i Stellar – i valutan

 1. Kan växlas mot hundratals andra valutor
 2. Kan hållas på en hardwallet (säkrast)
 3. Lägre spread än vid CFD
 4. Kan ge ränta via ex. Celsius.network (ange koden 184761ab9b när du registrerar ditt konto så får du 20 dollar gratis vid första insättningen på 200 dollar eller mer.)

Få 5 dollar i bonus om du öppnar konto via vår länk
1. Öppna konto på Binance via vår LÄNK.
2. Sätt in minst 50 dollar och få 5 dollar i bonus.
3. Om du vill har du möjlighet att få ytterligare 95 dollar i cashback vouchers genom att genomföra ett antal uppgifter. Läs mer om det på Binance när du öppnat ett konto.

Värdeutveckling av Stellar?

Som med de allra flesta kryptovalutor var intresset relativt litet för Stellar fram till 2017 – året då extremt stora summor flödade in i vad som ibland kallas för kryptobubblan. I likhet med hela kryptovärlden rasade sedan värdet på Stellar under början av 2018 och fram till en bit in på 2019.

värdeutveckling stellar

Återhämtning 2020

Stellar hade en lägsta notering i mars 2020 på ca 0,03 USD. Så lågt hade inte kursen varit sedan innan 2017. Men sedan dess har utvecklingen varit mycket stark. Från 0,03 i mars till 0,08 i början november varpå en extrem ökning hände på bara någon dag upp till 0,22!

Orsaken kan både ses i att hela kryptomarknaden var i en bullrun under den månaden samt att en ny version av Stellar Public Network Protocol lanserades. De hade även tecknat ett avtal med ett afrikanskt bolag som erbjuder pengatransaktioner över nationsgränser.

Men som med alltid inom krypto är det fortfarande en spekulativ investering där Fomo inte sällan påverkar kurserna kraftigt.

Fomo – Fear of missing out (rädslan för att missa en uppgång)                           

graf stellar

Vad avgör priset på Stellar?

Värdet på alla kryptovalutor styrs av tillgång och efterfrågan. Visserligen är utbudet stort med 50 miljarder Stellar Lumens men samtidigt finns ingen inbyggd inflation. Det kommer därmed aldrig skapas fler. Tillgången är alltså fast – hur kommer efterfrågan att ändras över tid?

Framförallt kan värdet öka om Stellar lyckas få fler större aktörer att integrera sina system mot Stellar. På Stellar.org visas ett urval av företag som redan använder dem, så som exempelvis IBM, Wirex och BitBond.

Kan Stellar bli den självklara bryggan mellan olika nationella valutor samt mellan fiat och krypto? De är redan stora, har redan en fungerande tjänst och samarbeten med väletablerade företag.

Frågan kanske snarare är – kommmer kryptovalutor att bli en självklar del av framtidens ekonomi och vilken funktion har Stellar då i detta system?

stellar brygga mellan fiat och krypto?

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, digitala & vanliga valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Lendify.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Investera i kryptovaluta

Kommentera eller Fråga

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Etoro.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder utan courtage.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2022