Ripple (XRP)

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Ripple

Betalningsnätverket RippleNet underlättar för företag och institutioner att snabbt, billigt och säkert överföra olika slags värden – till mottagare över hela världen. Nätverkets valuta heter Ripple (XRP).

Idag har Ripple avtal med ett flertal internationellt stora banker och betalningstjänster. Bland annat använder SEB, JP Morgan och Bank of America deras nätverk.  

Syftet med Ripple är att erbjuda snabba, kostnadseffektiva och säkra betalningslösningar via betalningsnätverket Ripple.  Detta oavsett om det är överföring av nationell valuta, kryptovaluta eller andra värden.

Att investera i Ripple innebär att investering sker i det internationella nätverk som RippleNet är samt förhoppning om att de ska knyta avtal med allt fler banker och institutioner.

Handla Kryptovalutor

✔️ IG.com/se – Ta position i kryptovalutor via CFD:s.
✔️ Coinbase.com – vanlig handel direkt i kryptovalutor.

För CFD-handel & för teknisk analys använder vi IG. Där kan du gå både lång och kort i kryptovalutor, aktier, index, råvaror och mycket mer på ett smidigt sätt och du kan använda app & plattform kostnadsfritt för teknisk analys.

Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Vad är Ripple (XRP)?

Det är viktigt att skilja på företaget, nätverket och valutan – med nästan samma namn. För att förtydliga vad som menas brukar valutans förkortning användas (XRP) när valutan anges samt RippleNet användas för att syfta på betalningsnätverket.

Ripple Labs Inc – Företaget som utvecklar RippleNET samt äger större delen av alla XRP

RippleNet – Nätverket som underlättar för internationella betalningar, Ripple Transaction Protocol (RTXP)

Ripple XRP – Valutan som används på RippleNet

Nätverket började utvecklas 2004 under namnet Ripplepay. Idén var att skapa ett decentraliserat system för överföring av värden. År 2012 skapade företaget Open Coin och sedan Ripple Transaction Protocol. Ett nätverk som har flera fördelar mot dagens system för överföring av valuta och andra värden.

Till skillnad mot många andra kryptovalutor är inte Ripple en ”konkurrent” mot fiat – utan ett komplement. Det underlättar exempelvis överföring av USD mellan en bank i Sverige och dess kontor i Australien. Samtidigt är det en del av utvecklingen av blockkedjor och kryptovalutor.

Fördelarna med RippleNet kan kort förklaras med:

  • Korta väntetider

En transaktion tar ett par sekunder vilket kan jämföras med en Swift-överföring som kan ta ett par dagar. Det finns idag mängder av kryptovalutor där en transaktion tar ett par sekunder men detta nätverk är både skalbart och kan hantera fiat.

  • Låg transaktionskostnad

Det snabba sättet att skicka nationell valuta idag är via PayPal. Men då får ett par procent betalas i avgift. Med Ripple sänks transaktionskostnaden extremt.

  • System som hanterar alla valutor

Ripple Transaction Protocol kan hantera olika slags fiatvalutor, kryptovalutor men även bonuspoäng så som Frequent Flyer Miles och råvaror.

  • ”Brygga” mellan valutor

Nätverket kan användas som en brygga mellan olika valutor och nätverk. Exempelvis har tjänsten ”Bitcoin Bridge” använts för att låta användare skicka pengar till en BTC-adress utan att själv ha BTC i sin plånbok.

“We really want to solve that cross boarder payment transactions”/ Brad Garlinghouse (CEO på RippleLabs

För att skicka värde (inte enbart pengar) via Ripple används så kallade Gateways, vilket kan förklaras som ingångar till nätverket. Detta i likhet med att du behöver logga in på ditt PayPal-konto för att utnyttja deras tjänst.

Det är via dessa gateways som banker, företag och institutioner kan interagera med nätverket. I teorin kan även privatpersoner göra det men nätverket är främst uppbyggt för företag och institutioner. Det är även dessa som primärt har fördelar i att minska transaktionskostnader och få snabbare transaktioner.

 XRP är den token som används på nätverket för att både underlätta överföringar av värde på blockkedjan samt växling mellan olika valutor. I likhet med andra blockkedjor finns det validatorer som har blockkedjans ledger samt verifierar transaktionerna.
Denna artikel har däremot inte fokus på tekniken bakom Ripple utan dess användningsområde idag – och i framtiden.

Tekniken – förenklat förklarat

Delvis liknar Ripples protokoll med hur överföring sker av pengar idag via växlingskontor. Även om det finns fundamentala skillnader i både säkerhet, överföringshastighet och lägre kostnad.

Om du vill skicka pengar till en släkting i USA kan du gå in på en butik som erbjuder överföringar via Western Union. Du betalar avgiften plus den summa du vill skicka. Detta noteras i deras system varpå mottagaren kan hämta ut summan på motsvarande kontor i USA.

Det är inte exakt samma pengar som hämtas ut men genom att det noterats i deras system att pengar kan hämtas ut får det ske. Med Ripple sker detta digitalt, snabbt, säkert, decentraliserat och till en låg kostnad.

(Ripple förklarat via video)

Handla Kryptovalutor

✔️ IG.com/se – Ta position i kryptovalutor via CFD:s.
✔️ Coinbase.com – vanlig handel direkt i kryptovalutor.

För CFD-handel & för teknisk analys använder vi IG. Där kan du gå både lång och kort i kryptovalutor, aktier, index, råvaror och mycket mer på ett smidigt sätt och du kan använda app & plattform kostnadsfritt för teknisk analys.

Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Kritik

En kritik som ofta lyfts upp mot Ripple är att valutan kan anses vara centraliserad – till skillnad mot andra kryptovalutor som är decentraliserade. Detta genom att företaget Ripple äger majoriteten av alla dess tokens. Därmed kan de bestämma och ändra blockkedjan utifrån deras åsikt.

En annan vanlig kritik handlar om antalet mynt som finns tillgängliga. Även om företaget sagt att fler mynt inte kommer att skapas så är det teoretiskt möjligt för dem att skapa fler. Därmed skapas även en osäkerhet om inflation och reellt värde.

Investera i Ripple

Investering i Ripple sker främst i tron om att RippleNet kommer att växa gällande transaktioner och användare. Det är främst tillgång och efterfrågan som avgör priset och eftersom en microdel av alla tokens ”bränns” dagligen blir utbudet mindre.

Enklaste sättet att investera i Ripple är att köpa certifikat som följer värdeutvecklingen. För de som är intresserade av kryptovalutor och blockkedjor finns däremot flera fördelar i att köpa riktiga XRP.

Ta position via CFD

IG.com/se (tidigare IG Markets) är en av de handelsplatser som erbjuder handel i Ripple. Investeringar sker i CFD vilket är kontrakt som följer tillgångens värdeutveckling. Ökar Ripple 3 % kommer även värdet på kontraktet att öka 3%. Handlas det med hävstång x2 kommer värdet att öka 6 %.

Varför investera i Ripple via CFD? (IG-market)

  • Handelsplattform på svenska
  • Underlag för deklaration skickas direkt till Skatteverket
  • Ta enkelt Köp- eller Säljpositioner

Nackdelar:

  • Du äger inte XRP och kan därmed inte använda valutan i andra tjänster
  • Kan inte överföras till kryptobörser eller till vänner

Ta position genom att köpa själva kryptovalutan

Den stora skillnaden mellan att köpa certifikat och att köpa riktig kryptovaluta är dess användningsområden. Certifikat är knutna till den handelsplats där de handlas – riktig kryptovaluta är kan sändas och användas som betalningsmedel.

På Coinbase kan du investera direkt i kryptovalutor på ett väldigt smidigt och enkelt sätt. Du skapar ett vanligt konto och sedan är det bara att köpa de kryptovalutor du vill äga.

Varför investera direkt i Ripple?

  • Kan växlas mot andra kryptovalutor
  • Trygghet i att äga själva kryptovalutan

Nackdelar:

  • Det krävs mer kunskap om blockkedjor om handel ska ske på annan plats än enbart de enklaste plattformarna Coinbase och Binance exempelvis
  • Kräver egen rapportering till Skatteverket

Historisk värdeutveckling av Ripple

År 2017 var Ripple en av de kryptovalutorna med allra störst värdestegring. I januari 2017 var värdet 0.0063 USD och i december samma år strax över 1 USD!

Historisk värdeutveckling ripple

En omskriven kryptovaluta

Det är fortfarande en av de mest omskrivna och omdebatterade kryptovalutorna. Detta utifrån både positiva och negativa faktorer.

Positivt är att Ripple redan har avtal med hundratals banker över hela världen. De har löst ett tydligt problem, har en färdig produkt och vänder sig inte emot dagens monetära system. Det är ett system som underlättar transaktioner – av både fiat och krypto.

Redan 2016 tecknades svenska banken SEB ett avtal med Ripple. Betalningslösningen, som bygger på blockkedjeteknik, kunde möjliggöra realtidsöverföringar av kapital mellan SEB´s kontor i Stockholm och dess kontor i New York.  Andra samarbeten är Santander, MoneyGram och American Express.

Det negativa som brukar nämnas är bristen på decentralisation samt hur värdet på dess tokens egentligen kan avgöras.

”If we work with the system to solve this problem….there is a lot of opportunity to create value to XRP” / Brad Garlinghouse (CEO på RippleLabs)

Hur tjänsten utvecklas, samt hur många som använder den, kommer att påverka priset på XRP. Men även, som alltid med kryptovalutor, handlar det om spekulation. Även om RippleNet erbjuder snabba, billiga och säkra överföringar så är företaget fortfarande en liten aktör på en extremt stor finansiell marknad.

Kan de ta över Swift-systemet och bli det självklara valet för världens banker vid internationella överföringar – eller tar bankerna fram ett eget system och vänder ryggen åt Ripple?

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar