Ripple (XRP)

Ripple

Betalningsnätverket RippleNet underlättar för företag och institutioner att snabbt, billigt och säkert överföra olika slags värden – till mottagare över hela världen. Nätverkets valuta heter Ripple (XRP).

Idag har Ripple avtal med ett flertal internationellt stora banker och betalningstjänster. Bland annat använder SEB, JP Morgan och Bank of America deras nätverk.  

Det totala värdet av Ripple i oktober 2020 var 11 190 432 525 USD. Det var då den fjärde största kryptovalutan gällande totalt marknadsvärde. I rutan under denna text kan du se Ripples värde och utveckling just nu.

Syftet med Ripple är att erbjuda snabba, kostnadseffektiva och säkra betalningslösningar via betalningsnätverket Ripple.  Detta oavsett om det är överföring av nationell valuta, kryptovaluta eller andra värden.

Att investera i Ripple innebär att investering sker i det internationella nätverk som RippleNet är samt förhoppning om att de ska knyta avtal med allt fler banker och institutioner.

Vad är Ripple (XRP)?

Det är viktigt att skilja på företaget, nätverket och valutan – med nästan samma namn. För att förtydliga vad som menas brukar valutans förkortning användas (XRP) när valutan anges samt RippleNet användas för att syfta på betalningsnätverket.

Ripple Labs Inc – Företaget som utvecklar RippleNET samt äger större delen av alla XRP

RippleNet – Nätverket som underlättar för internationella betalningar, Ripple Transaction Protocol (RTXP)

Ripple XRP – Valutan som används på RippleNet

Nätverket började utvecklas 2004 under namnet Ripplepay. Idén var att skapa ett decentraliserat system för överföring av värden. År 2012 skapade företaget Open Coin och sedan Ripple Transaction Protocol. Ett nätverk som har flera fördelar mot dagens system för överföring av valuta och andra värden.

Till skillnad mot många andra kryptovalutor är inte Ripple en ”konkurrent” mot fiat – utan ett komplement. Det underlättar exempelvis överföring av USD mellan en bank i Sverige och dess kontor i Australien. Samtidigt är det en del av utvecklingen av blockkedjor och kryptovalutor.

Fördelarna med RippleNet kan kort förklaras med:

 • Korta väntetider

En transaktion tar ett par sekunder vilket kan jämföras med en Swift-överföring som kan ta ett par dagar. Det finns idag mängder av kryptovalutor där en transaktion tar ett par sekunder men detta nätverk är både skalbart och kan hantera fiat.

Medan Bitcoin kan hantera 7 transaktioner per sekund så kan Ripple hantera 1500 och även skalbart för större hantering i framtiden.

 • Låg transaktionskostnad

Det snabba sättet att skicka nationell valuta idag är via PayPal. Men då får ett par procent betalas i avgift. Med Ripple sänks transaktionskostnaden extremt.

 • System som hanterar alla valutor

Ripple Transaction Protocol kan hantera olika slags fiatvalutor, kryptovalutor men även bonuspoäng så som Frequent Flyer Miles och råvaror.

 • ”Brygga” mellan valutor

Nätverket kan användas som en brygga mellan olika valutor och nätverk. Exempelvis har tjänsten ”Bitcoin Bridge” använts för att låta användare skicka pengar till en BTC-adress utan att själv ha BTC i sin plånbok.

“We really want to solve that cross boarder payment transactions”/ Brad Garlinghouse (CEO på RippleLabs

För att skicka värde (inte enbart pengar) via Ripple används så kallade Gateways, vilket kan förklaras som ingångar till nätverket. Detta i likhet med att du behöver logga in på ditt PayPal-konto för att utnyttja deras tjänst.

Det är via dessa gateways som banker, företag och institutioner kan interagera med nätverket. I teorin kan även privatpersoner göra det men nätverket är främst uppbyggt för företag och institutioner. Det är även dessa som primärt har fördelar i att minska transaktionskostnader och få snabbare transaktioner.

 XRP är den token som används på nätverket för att både underlätta överföringar av värde på blockkedjan samt växling mellan olika valutor. I likhet med andra blockkedjor finns det validatorer som har blockkedjans ledger samt verifierar transaktionerna.
Denna artikel har däremot inte fokus på tekniken bakom Ripple utan dess användningsområde idag – och i framtiden.

Tekniken – Förenklat förklarat

Delvis liknar Ripples protokoll med hur överföring sker av pengar idag via växlingskontor. Även om det finns fundamentala skillnader i både säkerhet, överföringshastighet och lägre kostnad.

Om du vill skicka pengar till en släkting i USA kan du gå in på en butik som erbjuder överföringar via Western Union. Du betalar avgiften plus den summa du vill skicka. Detta noteras i deras system varpå mottagaren kan hämta ut summan på motsvarande kontor i USA.

Det är inte exakt samma pengar som hämtas ut men genom att det noterats i deras system att pengar kan hämtas ut får det ske. Med Ripple sker detta digitalt, snabbt, säkert, decentraliserat och till en låg kostnad.

(Ripple förklarat via video)

Handla med Kryptovalutor
För att ta position i kryptovalutor via CFD:s & för teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/se (tidigare IG Markets). Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv på ett smidigt sätt via CFD:s och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Om du istället vill äga själva kryptovalutan på ett eget konto rekommenderar vi kryptobörserna Coinbase.com och Binance.com/sv som erbjuder en smidig helhetslösning för det.

Få 5 dollar i bonus om du öppnar konto via vår länk
1. Öppna konto på Binance via vår LÄNK.
2. Sätt in minst 50 dollar och få 5 dollar i bonus.
3. Om du vill har du möjlighet att få ytterligare 95 dollar i cashback vouchers genom att genomföra ett antal uppgifter. Läs mer om det på Binance när du öppnat ett konto.

Kritik

En kritik som ofta lyfts upp mot Ripple är att valutan kan anses vara centraliserad – till skillnad mot andra kryptovalutor som är decentraliserade. Detta genom att företaget Ripple äger ca 60 % av alla dess tokens. Därmed kan de bestämma och ändra blockkedjan utifrån deras åsikt.

En annan vanlig kritik handlar om antalet mynt som finns tillgängliga. Även om företaget sagt att fler mynt inte kommer att skapas så är det teoretiskt möjligt för dem att skapa fler. Därmed skapas även en osäkerhet om inflation och reellt värde.

Investera i Ripple

Investering i Ripple sker främst i tron om att RippleNet kommer att växa gällande transaktioner och användare. Det är främst tillgång och efterfrågan som avgör priset och eftersom en microdel av alla tokens ”bränns” dagligen blir utbudet mindre.

Enklaste sättet att investera i Ripple är att köpa certifikat som följer värdeutvecklingen. För de som är intresserade av kryptovalutor och blockkedjor finns däremot flera fördelar i att köpa riktiga XRP.

Ta position via CFD

IG.com/se (tidigare IG Markets) är en av de handelsplatser som erbjuder handel i Ripple. Investeringar sker i CFD vilket är kontrakt som följer tillgångens värdeutveckling. Ökar Ripple 3 % kommer även värdet på kontraktet att öka 3%. Handlas det med hävstång x2 kommer värdet att öka 6 %.

Varför investera i Ripple via CFD? (IG-market)

 • Handel sker direkt mot SEK
 • Handelsplattform på svenska
 • Underlag för deklaration skickas direkt till Skatteverket
 • Ta enkelt Köp- eller Säljpositioner

Nackdelar:

 • Du äger inte XRP och kan därmed inte använda valutan i andra tjänster
 • Kan inte överföras till kryptobörser eller till vänner
 • Handel kan enbart ske i ca 10 valutor via IG-market

Ta position via riktig kryptovaluta

Den stora skillnaden mellan att köpa certifikat och att köpa riktig kryptovaluta är dess användningsområden. Certifikat är knutna till den handelsplats där de handlas – riktig kryptovaluta är kan sändas och användas som betalningsmedel.

Coinbase.com och Binance.com/sv kan du investera direkt i kryptovalutor på ett väldigt smidigt och enkelt sätt. Du skapar ett vanligt konto och sedan är det bara att köpa de kryptovalutor du vill äga.

Varför investera i Ripple via kryptovaluta?

 • Kan växlas mot 100-tals andra kryptovalutor
 • Kan förvaras på en hardwallet (säkrast förvaring)
 • Trygghet i eget ägande – behöver inte förlita sig på handelsplatsen

Nackdelar:

 • Det krävs mer kunskap om blockkedjor om handel ska ske på annan plats än enbart Coinbase och Binance exempelvis
 • Kräver egen rapportering till Skatteverket

Värdeutvecklingen av Ripple

År 2017 var Ripple en av de kryptovalutorna med allra störst värdestegring. I januari var värdet 0.0063 USD och i december strax över 1 USD!

värdeutveckling ripple

Därefter kom ”kryptokraschen” varpå samtliga valutor tappade kraftigt i värde. Sedan januari 2019 har XRP haft en nedåtgående trend som eventuellt bröts i mars 2020 då kursen började få högre bottnar.

högre bottnar i ripple

Det är fortfarande en av de mest omskrivna och omdebatterade kryptovalutorna. Detta utifrån både positiva och negativa faktorer.

Positivt är att Ripple redan har avtal med hundratals banker över hela världen. De har löst ett tydligt problem, har en färdig produkt och vänder sig inte emot dagens monetära system. Det är ett system som underlättar transaktioner – av både fiat och krypto.

Redan 2016 tecknades svenska banken SEB ett avtal med Ripple. Betalningslösningen, som bygger på blockkedjeteknik, kunde möjliggöra realtidsöverföringar av kapital mellan SEB´s kontor i Stockholm och dess kontor i New York.  Andra samarbeten är Santander, MoneyGram och American Express.

Det negativa som brukar nämnas är bristen på decentralisation samt hur värdet på dess tokens egentligen kan avgöras.

”If we work with the system to solve this problem….there is a lot of opportunity to create value to XRP” / Brad Garlinghouse (CEO på RippleLabs)

Hur tjänsten utvecklas, samt hur många som använder den, kommer att påverka priset på XRP. Men även, som alltid med kryptovalutor, handlar det om spekulation. Även om RippleNet erbjuder snabba, billiga och säkra överföringar så är företaget fortfarande en liten aktör på en extremt stor finansiell marknad.

Kan de ta över Swift-systemet och bli det självklara valet för världens banker vid internationella överföringar – eller tar bankerna fram ett eget system och vänder ryggen åt Ripple?

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, digitala & vanliga valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Lendify.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Investera i kryptovaluta

Kommentera eller Fråga

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Etoro.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder utan courtage.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2022