Litecoin

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Litecoin

Litecoin (LTC) är en kryptovaluta som har mycket stora likheter med Bitcoin, utifrån dess tekniska uppbyggnad. Valutan skapades 2011 som en ”spinoff” från Bitcoin för att erbjuda snabbare och billigare transaktioner. Litecoin hamnar inom kategorin ”betalningsvalutor” i likhet med exempelvis Dash, Bitcoin Cash och Monero.

Syftet med Litecoin är att vara en betalningsvaluta som är snabbare och billigare att överföra än Bitcoin. Kryptovalutan utvecklades som en ”förbättring av Bitcoin”. Detta i likhet med exempelvis Bitcoin Cash. Litecoin är därmed främst ett betalningsmedel för P2P-betalningar, dvs utan någon bank eller centraliserad part.

Att investera i Litecoin innebär en förhoppning om att kryptovalutor kommer att bli allt mer populära betalningsmedel i världen och att Litecoin blir en av de mest använda valutorna för snabba betalningar.

(Denna artikel har främst fokus på funktioner och användarvänlighet och kommer inte gå på djupet gällande tekniken. En teknik som till stor del är samma som Bitcoin)

Handla Kryptovalutor

✔️ IG.com/se – Ta position i kryptovalutor via CFD:s.
✔️ Coinbase.com – vanlig handel direkt i kryptovalutor.

För CFD-handel & för teknisk analys använder vi IG. Där kan du gå både lång och kort i kryptovalutor, aktier, index, råvaror och mycket mer på ett smidigt sätt och du kan använda app & plattform kostnadsfritt för teknisk analys.

Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Vad är Litecoin?

Litecoin lanserades i oktober 2011 och grundades av Charlie Lee. Tekniken grundar sig på Bitcoins kod men med vissa ”förbättringar”. Se rubriken nedan ”Litecoin vs Bitcoin”. Kryptovalutan var även den första av de fem största kryptovalutorna att testa ”Segregate Witness” för att kunna genomföra snabbare transaktioner (maj 2017).

Litecoin vs Bitcoin

I grunden är Litecoin och Bitcoin mycket lika. Däremot har Litecoin flera användarvänliga fördelar.

  • Snabbare

Med Bitcoin tar det 10 minuter att skapa ett nytt block på blockkedjan. Med Litecoin tar det 2,5 minut. För användaren innebär det att transaktionerna kan genomföras med Litecoin på en fjärdedel av tiden av vad en Bitcointransaktion hade tagit.

  • Annan algoritm

Bitcoin använder SHA-256 algoritm medan Litecoin har scrypt-algoritm.

  • Antal coins

Det kan maximalt finnas 21 miljoner Bitcoin. För Litecoin gäller istället 84 miljoner. En Litecoin skapas vid varje block dvs. varje 2,5 minut.

  • Billigare transaktioner

Det är betydligt billigare att genomföra en transaktion med Litecoin än Bitcoin. Med snabbare och billigare transaktioner är därmed  valutan bäst av dessa två  – förutsatt att de enbart jämförs utifrån ett betalningsalternativ.

  • Store of Value eller Payment

Cirka tio år efter att Litecoin skapades kan valutan både ses som komplement och konkurrent till Bitcoin. Detta utifrån hur utvecklingen av kryptovalutor har förändrats över tid.

Både Bitcoin och Litecoin kan användas som betalningsmedel – även om Litecoin har fördel utifrån att både vara snabbare och billigare. Däremot tar i stort sett alla tjänster och butiker som accepterar kryptovalutor som betalningsmedel emot Bitcoin men inte alltid Litecoin.

En skillnad är även att Bitcoin blivit mer av ”Store of Value” medan Litecoin främst är en kryptovaluta för betalningar.

Likheter

Genom att Litecoin är byggd på Bitcoins källkod finns stora likheter. Det är även fördelar som hittas hos ett flertal andra kryptovalutor då det är grunden i blockkedjetekniken.

Valutan är decentraliserad

Läs vår artikel om Bitcoin för mer information om vad kryptovalutor är och vilka fördelar dessa har i förhållande till nationell valuta.

Open-Source

All källkod är open-source vilket innebär att den är öppen för alla att se och använda.

Investera i Litecoin

Investering i Litecoin kan ske genom att riktig kryptovaluta köps alternativt via derivat och kontrakt som följer valutans värdeutveckling.

Vilken väg som ska väljas beror främst på vilket intresse som finns för kryptovalutor och dess användningsområde. Köps valutan enbart som en investering eller ska den användas som betalningsmedel och växlas till andra valutor?

CFD – Investering i kontrakt

CFD är kontrakt som följer underliggande tillgångens värdeutveckling. Positioner i CFD kommer därmed öka lika mycket i värde som Litecoin ökar. CFD-handel kan ske med valfri hävstång och då kan värdeutvecklingen bli exempelvis dubbelt så stor. Här sker alltså inte köp av riktiga Litecoin utan i ett instrument (CFD) som följer dess värde.

Fördelar:

  • All handel sker mot SEK

Det är enkelt att räkna ut vinst, eventuell kapitalskatt och ta ut pengarna till SEK direkt från plattformen.

  • Enkelt att ta köp- och säljpositioner

Med CFD är det enkelt att investera i kursuppgång (köpposition) eller kursnedgång (säljposition). Det är även möjligt med riktig kryptovaluta men betydligt svårare och kräver mer kunskap.

  • Enkel deklaration

Vid handel med CFD hos IG kommer all handel att rapporteras till svenska Skatteverket. Detta i likhet med hur banker rapporterar in handel i fonder som sker inom ett aktie- och fondkonto. På detta sätt behöver inte något deklarationsunderlag tas fram eller K4-blankett fyllas i.

Handla Kryptovalutor

✔️ IG.com/se – Ta position i kryptovalutor via CFD:s.
✔️ Coinbase.com – vanlig handel direkt i kryptovalutor.

För CFD-handel & för teknisk analys använder vi IG. Där kan du gå både lång och kort i kryptovalutor, aktier, index, råvaror och mycket mer på ett smidigt sätt och du kan använda app & plattform kostnadsfritt för teknisk analys.

Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Nackdelar:

  • Högre spread än på kryptobörser

Generellt har CFD högre spread (skillnad mellan köp- och säljkurs) än om handel sker på en kryptobörs.

  • Kan inte användas utanför plattformen

Eftersom positioner tas i kontrakt, och inte riktigt kryptovaluta, går det inte att skicka valutan till olika tjänster på nätet som accepterar Litecoin.

Investera i riktiga Litecoin

Har du intresse för blockkedjor, tekniken bakom Litecoin eller vill du skicka dessa till olika börser eller tjänster? Då ska riktig Litecoin köpas. Det kan ske via en rad olika kryptobörser. Ett exempel på en stor plattform som erbjuder handel direkt i kryptovalutan är Coinbase. Där är det enkelt. Starta konto – verifiera din identitet – för över pengar – köp Litecoin.

Fördelen

Den största fördelen är att dessa coins kan skickas till andra börser och tjänster, användas som betalningsmedel eller växlas till andra coin. Att äga riktiga Litecoin skapar större flexibilitet gällande dess användningsområde.

Nackdelen

Den största nackdelen är att det krävs mer kunskap kring hur kryptovalutor skickas och används. Att köpa Litecoin via exempelvis Coinbase är enkelt. Att skicka dem från Coinbase kräver däremot mer kunskap. Dessutom behöver deklarationsunderlag och K4-blankett skapas på egen hand varje gång du säljer eller växlar en kryptovaluta mot en annan.

Historisk värdeutveckling av Litecoin

Från lanseringen oktober 2011 fram till november 2013 var det ingen större värdeutveckling på valutan. Den höll sig kring 3USD.  Men under november ökade värdet kraftigt och bara över ett dygn gick kursen upp 100 %. Under december var den uppe i närmare 40 USD – för att sedan falla tillbaka under ett drygt år till ca 1 USD i maj 2015.

värdeutveckling litecoin

Som många andra kryptovalutor fick Litecoin stor uppmärksamhet, och värdeökning, under 2017. Det var även då som valutan blev den femte största utifrån marknadsvärde. I slutet av 2020 var det den nionde största valutan.

graf litecoin

Litecoin visar tydligt att volatiliteten är extremt stor inom kryptovalutor. Inom ett spann av fem år 2015-2020 var lägsta nivån ca 1 USD och högsta nivån 375 USD ! Även under 2020 har volatilitet varit stor med lägsta nivå på 33 och högsta 81 USD.

priskurva litecoin
  • Jan 2014  ca 25 USD
  • Jan 2015 ca 2,60 USD
  • Jan 2017 ca 4,50 USD  (topp på 375 under 2017)
  • Jan 2019 ca 32 USD
  • Jan 2020 ca 42 USD

Vad avgör priset på Litecoin?

Eftersom kryptovalutor är decentraliserade påverkas dess kurs inte av riksbanker eller nationer. Det är enbart utbud och efterfrågan som påverkar priset. Ju mer kryptovalutor blir accepterade som betalningsmedel desto större efterfrågan kommer det även bli på Litecoin – förutsatt att inte andra betalningsvalutor väljs istället. Priset avgörs därmed även av konkurrensen från andra kryptovalutor med liknande funktion.

Dessutom kan priset påverkas av nationella lagar och regleringar. Detta påverkar däremot samtliga kryptovalutor och inte enbart Litecoin.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar