Kryptofond/kryptoindex

Kryptofond

Att investera i en fond med kryptovalutor, alternativt ett kryptoindex innebär en automatisk diversifiering och därmed minskad risk. Kryptovalutor har mycket hög volatilitet och därmed är riskspridning extra viktigt.

Vilken fond passar dig?

  • Aktivt förvaltad fond – eller indexfond?
  • Investering via CFD eller riktig kryptovaluta?
  • Riskbenägenhet – Stort eller litet index?

Fonder och index via CFD

1. eToro – 5 kryptovalutor i en portfölj

eToro.com/sv erbjuder handel i CFD via ”CopyPortfolios” – vilket delvis kan liknas med en fond. Genom att investera i Napoleon-X kopieras investeringarna inom denna portfölj.

Napoleon-X har fått sitt namn av den franska reglerade kapitalförvaltaren med samma namn. Portföljen är sammansatt av Bitcoin, Litecoin, Ether, Ripple och EOS. Handeln sker utan hävstång.

Passar för dig som är ”beredd att ta höga risker och söker exponering i mycket likvida kryptotillgångar” (eToros egen beskrivning). 

Lägsta summa att investera är 5 000 USD vilket är mycket högt för en privatperson att investera i kryptovalutor vid ett enda tillfälle.

Tips: Skapa en egen portfölj med liknande fördelning som fonden. Detta genom att köpa för en lägre summa varje månad för att sprida risken. Investeringssumma som krävs är enbart några hundralappar per tillfälle.

(Jan-Nov 2020 hade fonden en avkastning på 96,54 %)

Disclaimer: 67% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

2. IG Market – Crypto 10 Index

IG.com/sv (tidigare IG Markets) erbjuder handel i CFD med bland annat kryptovalutor som underliggande tillgång. Handeln sker med x2 eller x1,5 i hävstång beroende på storleken på kontraktet som tecknas.

Crypto 10 index är framtaget av BITA GmbH och följer värdeutvecklingen av de tio största kryptovalutorna. Detta i förhållande till dess andel av marketcap. Eftersom Bitcoin är överlägset störst kommer alltså detta index främst påverkas av Bitcoins utveckling.

Det går både att ta köp- och säljposition mot detta index och minsta antalet kontrakt är 25. I början av december 2020 krävdes därmed minst ca 2000 kr på kontot för att kunna öppna 25 kontrakt.

Crypto 10 index har visserligen diversifiering genom att 10 olika kryptovalutor speglas. Men samtidigt är Bitcoin så mycket större än de övriga att det främst är den kryptovalutan som kommer styra index.

Passar för dig som vill diversifiera investeringen över flera valutor men samtidigt ha störst vikt mot Bitcoin. Eftersom handel alltid sker med hävstång (1,5-2) ökar risken – men även möjlighet till högre avkastning.

Ig Market Crypto 10 Index Jan-Nov 2020 + 153 %

Fonder och index via riktig kryptovaluta

Iconomy

Iconomy är en plattform där fonder förvaltas av externa kapitalförvaltare. Genom att skapa konto hos Iconomy går det att sätta in pengar via kreditkort alternativt skicka ETH eller BTC till kontot. Därefter går det att välja vilka fonder som investering ska ske i.

Eftersom det finns över 80 fonder är det viktigt att förstå vilka som står bakom respektive fond och vilken strategi de följer.

De som har flest följare skriver regelbundet uppdateringar om fonderna, varför innehavet ändras osv. Som lägst krävs 10 Euro för investering.

Är du duktig på investering? Skapa en egen fond och tjäna provision på de som följer dig! Du väljer själv vilken nivå som avgiften ska vara på.  De avgifter som uppkommer är:

  • Entry fee (0 – 2 %)
  • Exit cost (0 – 2 %)
  • Management (0 – 10 % årligen)
  • Performance (0 – 20 %)

En av de fonder med flest investerare, Block Chain Index, har exempelvis 3 % i managementfee och 0,5% i exitfee.

Passar dig som vill investera brett mot kryptovalutor och hellre förlitar dig på duktiga förvaltare än din egen förmåga. På plattformen finns både små och stora investerare. En del relativt kända inom kryptovärlden.

(Blockchain index jan-nov 2020. Upp ca 150 %)

Bitpanda – kryptoindex med 5,10 eller 25 valutor

Bitpanda.com är en stor österrikisk kryptobörs. En fördel med att använda börsen är att de accepterar insättningar via banköverföring, kort, Netteller och flera digitala plånböcker.

De tre index som investering kan ske i är BCI5, BCI10 och BCI25. Index som därmed innehåller 5 – 25 av de största kryptovalutorna. Detta index ombalanseras en gång i månaden utifrån vilka valutor som då är störst.

Som minst kan köp ske för 10 EURO. Om månadssparande väljs är lägsta belopp 25 EURO. Månadssparande kan exempelvis ske genom automatisk dragning på det registrerade betalkortet.

Passar för dig som vill få en bred diversifiering och/eller vill ha månadssparande.

Coinbase indexfond – Minst 10 000 USD

Coinbase.com har en indexfond som än så länge bara erbjuds på den amerikanska marknaden. Dessutom är minsta insättning 10 000 USD. Än så länge inget för svenska småsparare…

Övriga

Vad vi vet nås inte dessa fonder/tjänster av svenska investerare.

  • Tobam – Fransk förmögenhetsförvaltare som erbjuder kryptofond
  • Grayscale – Amerikansk förmögenhetsförvaltare med fonden Grayscale Bitcoin Trust.

Det finns även ytterligare amerikanska fonder som har köpt delar i Grayscale Bitcoin Trust och på så vis investerat i kryptovalutor.  

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer och fakturaköp. Du får en fin avkastning & en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Savelend.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. På Savelend kan du dessutom investera i företagslån, inkassoportföljer och fakturaköp.

Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021