Ether & Ethereum

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Ether och ethereum

Ethereum är en open-source plattform baserad på en blockkedja. På plattformen kan flera olika valutor, tjänster och dAppar användas. Valutan som används vid transaktioner och exempelvis smarta kontrakt är Ether.

Syftet med Ethereum är bland annat att erbjuda alla människor samma möjlighet till ett öppet och decentraliserat ekonomiskt system.

Att investera i Ether innebär att investera i en stor och väletablerad kryptovaluta. En valuta som används vid transaktioner på plattformen Ethereum. Därmed avgörs priset delvis av hur mycket som plattformen används.

Ethereum är en stor byggsten inom det som kallas för De-Fi, dvs. decentraliserade finansiella tjänster.

Handla med Kryptovalutor
För att enklast ta en position i kryptovalutor kan du välja mellan att köpa själva kryptovalutan eller så kan du handla den via CFD:s.

✔️ IG.com/se – handel i kryptovalutor via CFD:s.
✔️ Coinbase.com – vanlig handel direkt i kryptovalutor.

För CFD-handel & för teknisk analys använder vi IG. Där kan du gå både lång och kort i aktier, kryptovalutor, index, råvaror, osv på ett smidigt sätt och du kan använda plattformarna kostnadsfritt för teknisk analys.

Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Vad är Ethereum och Ether?

Ethereum

Ethereum är en plattform som är baserad på blockkedjeteknik. Plattformen utvecklades av Vitalik Buterin och lanserades 2015.

 • Ethereum = Plattformen
 • Ether = Valutan som används på plattformen

Tanken med Ethereum är alltså att erbjuda en användarvänlig plattform som kan användas för utveckling av andra tjänster och kryptovalutor. Exempel används Ethereum för:

 • ERC20-tokens

Vid lansering av en ny kryptovaluta kan utvecklarna välja att lägga denna på Ethereums blockkedja. Därmed behöver de inte skapa en egen blockkedja för den unika valutan. Via systemet med ERC20-tokens finns idag mängder av coins som hanteras via Ethereum.

 • dApps

dApps är decentraliserade appar. Exempelvis Gods Unchained (spel) samt Cent (bloggplattform).

 • Smarta Kontrakt

Med smarta kontrakt kan kontrakt skapas mellan parter utan att någon tredjepart måste vara inblandad. Exempelvis används de för belåning och utlåning av kryptovalutor.

 • Wrapped coins

En wrapped token/coin är en ERC-20 token som representerar en annan kryptovaluta. WBTC är därmed en wrapped Bitcoin som kan användas för transaktion på Ethereum. (Bitcoin är en annan blockkedja och kan annars inte användas på Etheruem)

 • Förenklad jämförelse

Mycket förenklat kan därmed Ethereum jämföras med operativsystemet Android på en mobiltelefon. Det är ett underliggande system som sedan appar och funktioner kan användas på. När ett värde (mynt, produkt, enhet) ska flyttas mellan två olika appar betalas en gas-fee dvs. i avgift.

Ether

Vid varje transaktion på Ethereum krävs att en viss betalning sker. Betalningen går till de som upprätthåller nätverket (mining). Priset per transaktion kan därmed variera över tid och anges i ”gas”.

Exempel:

Emil har 100 SALT token (ERC20) som han använt på SALT-lending-platform. Han vill nu växla dessa till USDC och använder en decentraliserad växlingstjänst (dApp). Vid växlingen betalas en viss mängd ETH i avgift till nätverket.

Han sätter sedan dessa USDC som säkerhet för ett lån (via ett smart kontrakt). Så länge han betalar räntan behåller han ägandet av säkerheten. Skulle räntan inte betalas tillbaka kommer kontraktet automatiskt överföra säkerheten till långivarens ETH-adress. När smarta kontrakt skapas och vid transaktioner betalas ETH.

(Intervju med grundaren av Ether, Vitalek Buterin. )

Investera i Ether

Det finns flera sätt att investera i Ether. Tre av de vanligare är att köpa CFD:s, certifikat hos Avanza samt att köpa och förvara själva kryptovalutan. Nedan visas fördelarna med de olika vägarna samt var detta kan ske.

CFD:s

Hos exempelvis IG.com/se (tidigare IG Markets) kan investeringar ske i kryptovalutan via CFD:s, dvs kontrakt som följer värdeutvecklingen för Ether. Eftersom handel sker i CFD:s går det att både ta köp- och säljpositioner. Med andra ord spekulera i om kursen kommer gå upp eller ner.

Fördelarna med att investera i Ether via IG.com/se är:

 • Erbjuder investering i de största kryptovalutorna
 • Handeln rapporteras automatiskt till Skatteverket (Du slipper fylla i K4 själv)
 • Användarvänligare än handel med riktig kryptovaluta

Köpa själva kryptovalutan

Via ett flertal kryptobörser kan riktig Ether köpas. För många är Coinbase det första steget då dessa har mycket användarvänlig plattform, brett utbud och snabb registrering.

Fördelarna med att köpa via exempelvis Coinbase är.

 • Stor och välkänd aktör
 • Stort utbud av coins
 • Skicka vidare Ether till andra kryptobaserade tjänster och börser

XBT Certifikat hos Avanza

Hos Avanza.se kan Ethereum XBT köpas. Ett certifikat som handlas i SEK och som följer värdet i Ether. Utöver ETH kan även certifikat i Bitcoin köpas. I jämförelse med alternativen ovan är det däremot väldigt litet utbud av kryptoinvesteringar hos Avanza.

Fördelarna med att investera i Ethereum XBT via Avanza är:

 • Kan handlas inom ISK
 • Enkelt via svenska handelsplats
 • Väldigt litet utbud

Gå direkt till Ethereum XBT:
https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/791709/ethereum-xbt

Ethers historiska prisutveckling

Ether är en av de kryptovalutor som ökat kraftigt i värde sedan den lanserades. Även om det delvis beror på spekulation så styrs värdet framförallt av hur mycket användarna gör transaktioner på plattformen. Detta styrs i sin tur av vilka olika dAppar och tjänster som finns tillgängliga.

Under 2020 hade exempelvis Ether en mycket stark utveckling, vilket kan kopplas till det kraftigt ökade intresset för De-Fi (Decentralized Finance). Med andra ord decentraliserade man finansiella tjänsters uppbyggande av smarta kontrakt på just Ethereum.

Januari 2016 – ca 1 USD

Januari 2018 – 896 USD

Januari 2020 – 129 USD

Ether historisk utveckling

Vad avgör priset på Ether?

Som med all kryptovaluta är det tillgång och efterfrågan som styr priset. Efterfrågan styrs i detta fall av hur många, och i vilken omfattning, transaktioner sker på nätverket och hur många smarta kontrakt som binder upp Ether.

Att både IBM och Microsoft har använt Ethereum samt att stora företag som Toyota, Merck och Samsung har anslutit sig till Ethereum Alliance är också tecken på att nätverket förväntas utvecklas positivt framöver. Det behöver däremot inte nödvändigtvis betyda att priset går uppåt. Till skillnad mot Bitcoin finns nämligen inte någon exakt nivå på hur många Ether som kan skapas.  

Lämna en kommentar