ENJIN (ENJ)

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Enjin

Enjin är en ERC-20 token (ligger därmed på Ethereum) vars primära syfte är att användas för att skapa NFT´s på Enjins nätverk samt som valuta vid handel med objekt från olika spel som är integrerade med Enjin.

Det som är unikt, i förhållande till andra gamingtokens, är att valutan används i ett flertal olika spel och vänder sig lika mycket till spelutvecklare som till spelarna. Även användarvänligheten brukar lyftas fram som en av kryptovalutans unika fördelar.

  • Enjin = Erc-20 token på Ethereum
  • Enjin Platform = Utvecklingsplattform som underlättar för spelutvecklare att integrera med blockkedjan.
  • Företaget Enjin = Utvecklar Enjin Plattform och vissa spel
  • ERC-1155 token – Tokenstandard utvecklad av Enjin. En standard som gör det möjligt att både skapa fungibla och icke-fungibla tokens (NFT).

Syftet med Enjin är att vara ett självklart val för spelutvecklare inom spel på blockkedja. Via Enjins plattform erbjuds en rad smidiga tjänster som underlättar för integrering av blockkedjelösningar samt kryptovalutan Enjin.

För användarna (spelarna) är Enjin valutan som används för att köpa/sälja objekt inom en rad olika spel. Med en tillhörande wallet sker även förvaring/försäljning/köp av objekt på ett betydligt enklare sätt än vad många andra kryptospel erbjuder.   

Att investera i Enjin innebär en förhoppning om blockkedjebaserade spel kommer växa kraftigt i popularitet och att Enjin blir ett av de vanligaste valet för spelutvecklare för att skapa dessa spel. Skulle exempelvis någon av de stora traditionella spelutvecklarna börja använda plattformen för att integrera nya spel på blockkedjan kan efterfrågan på valutan öka mycket kraftigt. 

Handla Kryptovalutor

✔️ IG.com/se – Ta position i kryptovalutor via CFD:s.
✔️ Coinbase.com – vanlig handel direkt i kryptovalutor.

För CFD-handel & för teknisk analys använder vi IG. Där kan du gå både lång och kort i kryptovalutor, aktier, index, råvaror och mycket mer på ett smidigt sätt och du kan använda app & plattform kostnadsfritt för teknisk analys.

Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Vad är Enjin?

Enjin är en kryptovaluta vars primära syfte är att vara betalningsmedel för de NFT-objekt som hanteras av dator- mobil- och tv-spel som använder Enjins nätverk.

För att förstå Enjin behöver en grundläggande förståelse finnas för vad som skiljer traditionella spel och blockkedjebaserade spel. Det kan i korthet förklaras med att spelarna betalar – eller får betalt – för att spela.

Att betala – eller få betalt

Med kryptovalutor och ”Play to earn” inom blockkedjebaserade spel har en teknikrevolution påbörjats inom spelindustrin. Detta inte primärt för att spelen hanterar kryptovalutor och NFT´s utan för att förhållandet mellan spelutvecklare och spelare totalt vrids om.

Förr – Betala för att spela

  • Spelbolaget äger alla objekt – När du spelat klart försvinner de.
  • Spelarna betalar – Via engångskostnad, ingame-payments eller reklam.

Nu – Få betalt för att spela

  • Spelarna äger objekten – Som kan köpas/säljas via marknader
  • Spelarna kan tjäna pengar – Genom att sälja objekt de tjänar i spelet

Istället för att tjäna pengar på försäljning av spelet, in-game köp eller reklam har spelutvecklarna två helt andra intäktsvägar. För det första kan utvecklarna få en del av utbudet av spelets coins som därmed kan säljas på kryptobörser som har dessa i sitt utbud. För det andra har många spel en inbyggd avgift, på exempelvis 5%, vid handel på den interna marknaden.

Användningsområde

Blockkedjebaserade spel innebär att objekt i ett spel är tokens. Utifrån ett användarperspektiv innebär detta att objekten ägs av spelaren, inte av företaget som skapat spelet, och därmed kan skickas, säljas eller användas.

Exempel:
Anna spelar War of Ants, främst för att hon tycker det är ett roligt spel. Genom att klara av olika nivåer får hon poäng och hemliga kistor som innehåller belöningar. Utifrån hur hon spelar spelet kommer hon inte ha användning för exempelvis en ”flygande attackmyra” och väljer därför att förflytta den från spelet till sin Enjin-wallet.


Därifrån kan hon sedan lägga ut attackmyran till försäljning på Enjin Market. Hon säljer myran för ett par Enjin och köper istället ett försvarstorn. Men hon kunde lika gärna ha växlat dessa Enjin till USDC och därmed ”tjänat” pengar på sitt spelande.

ENJIN användningsområde

(Exempel från Enjin Market på objekt som säljs mot Enjin. Utifrån att valutan vid detta tillfälle låg på ca 1,5 USD betyder det att dessa objekt såldes för mellan 300-900 USD)

”What Enjin is all about is trying to change the current ownership rules of digital items outside the sphere of money and extend this to ingame items”. /Coin Bureau i videon nedan

Ekonomin

Spelutveckling sker på ett flertal olika blockkedjor. Det är inte unikt för Enjin. Det som är unikt är däremot att Enjin enbart fokuserar spel samt dess mycket höga användarvänlighet både för utvecklare och användare. Valutans användningsområde brukar presenteras med följande punkter:

ENJIN ekonomin

Acquistion – Utvecklare köper Enjin som sedan kommer att användas inom utvecklingen av deras spel. Detta både som valuta och som ”råvara” vid minting.

Minting – Utvecklarna skapar Enjin-tokens (NFT) och låser en viss summa Enjin varje enhet. I detta läge skapas alltså de objekt som sedan kommer att vara överföringsbara inom/utanför spelet.

Gaming – Spelare använder Enjin, och NFT, för att nå en rad olika funktioner i spelet. Detta på samma sätt som traditionella spel använder ”diamanter/poäng” och ”svärd/bilar”. Spelet går alltså att spela utan att man behöver vara insatt i blockkedjetekniken.

Trading – Spelare kan köpa/sälja objekt från spelet på flera olika marknader. Dessa är automatiserade och säkerställer därmed att betalning samt objekt levereras till köpare/säljare.

Melting – Objekt smällts ner (förstörs) och spelaren får tillbaka de Enjin som är låsta i objektet.

Se mer detaljerat i videon nedan

Handla Kryptovalutor

✔️ IG.com/se – Ta position i kryptovalutor via CFD:s.
✔️ Coinbase.com – vanlig handel direkt i kryptovalutor.

För CFD-handel & för teknisk analys använder vi IG. Där kan du gå både lång och kort i kryptovalutor, aktier, index, råvaror och mycket mer på ett smidigt sätt och du kan använda app & plattform kostnadsfritt för teknisk analys.

Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

ENJIN kryptovaluta

Användarvänlighet för utvecklare

Enjins Plattform används av spelutvecklare för att skapa spel, integrera dessa med blockkedjan samt skapa intäkter via den handel som spelarna genomför med objekt från spelen. Till stor del avgörs därmed valutans värdeutveckling av att fler spelutvecklare väljer denna plattform. Detta både utifrån att fler coins blir låsta i objekten samt att fler spel resulterar i fler spelare. Via plattformen kan spelutvecklarna:

  • Skapa NFT

Spelutvecklare använder Enjin för att skapa NFT´s. Det betyder att varje objekt som ligger på Enjins nätverk har ett visst antal Enjin ”låsta i sig”. Värdet på ett objekt är därmed inte enbart knutet till dess användningsområde och efterfrågan utan även av värdet på Enjin. Det betyder även att efterfrågan på denna kryptovaluta delvis avgörs av hur många spel/items som lanseras.

  • Utvecklingspaket

Plattformen erbjuder även mjukvarulösningar inom exempelvis Java, Godot och Unity som gör det enklare skapa spelen.

  • Transaktionsavgift och marknad

Via plattformen kan spelutvecklarna erbjuda en smidig marknadsplats för spelarna att köpa/sälja sina objekt från olika spel. Det som betalas är en mindre transaktionsavgift per tillfälle, oftast på någon procent.

Traditionellt har handel med spelobjekt skett via exempelvis E-bay – något som både varit osäkert och inte gett någon förtjänst till spelutvecklarna. Nu sker istället handeln via smarta kontrakt (säkrare) samtidigt som spelutvecklarna får en förtjänst på den handel som sker.    

ENJIN NFT
  • Rewardsystem

Spelutvecklarna kan även enkelt skapa belöningssystem till personer som engagerar sig i spelets community. Det behöver alltså inte ske i spelet utan kan ske i chatgrupper eller liknande.

  • Olika spel

De NFT´s som skapas kan integreras med flera olika spel. I videon nedan visas hur en hoodie från Binance integrerats med tre olika spel.

(Binance Hoodie NTF – som kan användas i tre olika spel inom Enjin)

  • Airdrops item

Via ett enkelt system med QR-koder kan objekt enkelt delas ut till användare, i spelpriser eller som allmän ”airdrop”. Därmed kan alla med en Enjinwallet ta emot objekt utan att behöva någon som helst kunskap om kryptovalutor eller blockkedjor.

Användarområde för spelaren

Enjins wallet är en så kallad ”One Stop Shop” wallet. Det innebär att denna wallet erbjuder samtliga tjänster som behövs för att hantera kryptovalutor, NFT m.m. Den går därmed att använda som en standardplånbok för att förvara exempelvis Bitcoin, Ethereum och rad andra valutor. Samtidigt kan NFT förvaras i plånboken genom att den kopplas samman med de spel som använder Enjin. Därefter är det möjligt att föra in/ut objekt från dessa spel. Detta för att exempelvis skicka dem vidare till en annan spelare eller sälja dem på den öppna marknaden. Även köp/försäljning kan enkelt ske via mobilen.

Ytterligare en funktion är QR-kodsläsaren som gör det extremt enkelt för spelutvecklare att ge ut belöningar till spelare. Genom att spelaren scannar koden hämtas automatiskt en NFT till plånboken. Denna användarvänlighet är en av Enjins styrkor. Det kan exempelvis ställas mot hur andra spel istället valt att jobba med webbaserade plånböcker (exempelvis Metamask) för att interagera med blockkedjan. För att kunna använda dessa lösningar krävs betydligt mer teknisk kunskap.

I was really impressed how easy Enjin made things for players. I think that it wouldn’t take long for someone who is uncompletely familiar with blockchain to to get use to using the Enjin wallet….”/Coin Bureau

Exempel på spel med Enjin

Detta är bara exempel på spel som använder Enjin – det finns betydligt fler

  • 9Lives Arena
  • Age of Rust
  • AlterVerse
  • Bitcoin Hodler
  • Cede
  • Ether Legends
  • Kriptomat
  • Lost Relics (ett av de största spelen)
  • Spirit Clash
  • War of Ants
  • War of Crypta

Historia

Företaget Enjin förknippades länge enbart med den gamingplattform som lanserades 2009. En plattform som underlättar för gamers att kommunicera, skapa guild, interagera med E-butiker inom branschen osv. Det började alltså som ett spelcomminity som sedan dess fått över 20 miljoner användare. I detta läge fanns däremot ingen kryptovaluta.

Första steget till kryptovaluta togs 2017 då de genomförde en ICO och fick in ca 19 miljoner USD. Valutan lanserades 2018 och dess plattform på Ethereum 2020. Det tog däremot inte många månader förrän ett problem uppstod med att ha plattformen på denna blockkedja. I början av 2021 ökade kostnaden för transaktioner på Ethereum så mycket att varje transaktion kunde kosta ett par hundra kronor. En lösning på detta ”skalbarhetsproblem” var att Enjin började utveckla den egna blockkedjelösningen Efinity. År 2021 fick projektet in 20 miljoner USD – via en kraftigt övertecknad ICO.  

Investera i Enjin

Enjin kan köpas via flera kryptoplattformar och kryptobörser. Det som skiljer dem åt är exempelvis avgifter, lägsta belopp att köpa för, användarvänlighet och hur priserna sätts. Exempel på plattformar är:

Coinbase

Coinbase.com är en kryptoväxlare vilket innebär att företaget sätter köp- och säljkursen och handel sker direkt mot dem. Det är världens största kryptoväxlare och dess popularitet kommer både utifrån dess användarvänlighet och dess stora utbud av kryptovalutor. Vid köp betalas både en fast och en rörlig avgift – beroende på köpesumma.

Med samma inloggningsuppgifter kan även Coinbase Pro användas. Det är en kryptobörs vilket innebär att kunderna på plattformen sätter köp- och säljkurser. Detta i likhet med hur en aktiebörs fungerar. Avgiften är lägre men användargränssnittet något svårare.

Binance

Binance.com/sv är en kryptobörs där köpare och säljare från hela världen möts. Här finns hundratals kryptovalutor att välja mellan och utöver klassisk handel en rad finansiella tjänster så som sparande, optioner m.m.

Utbudet och den låga kostnaden är dess fördel. Nackdelen är att Binance har ett betydligt svårare användargränssnitt än Coinbase. För nybörjaren kan den upplevas ”rörig”. Däremot är det en mycket bra kryptobörs för de som vill ta ”nästa steg” inom kryptoinvesteringar.

Enjin kurs och värdeutveckling

I widgeten nedan presenteras aktuellt marknadspris för Enjin utifrån Coingecko. ”Market Cap Rank” visar positionen som kryptovalutan har, i marknadsvärde, i förhållande till övriga kryptovalutor.

Kryptovalutans värdeutveckling beror på flera faktorer. Självklart handlar det främst om teknisk utveckling, framgångsrika spel och samarbeten med spelbolag. Men priset påverkas även av den generella synen på kryptovalutor i samhället samt hur just kryptogaming växer i popularitet.

Prisutvecklingen historiskt

Kryptohypen 2017

I likhet med hela kryptomarknaden ökade Enjin kraftigt i värde under 2017. Denna värdeökning kan delvis tillskrivas den ”hype” som var kring kryptovalutor. Det räckte då ofta med ett litet rykte, ”fomo” eller att valutan kom med en mindre nyhet för att stora kapital skulle investeras.

Denna ”bubbla” fick ett abrupt slut år 2018 och därefter följde ett par år då snarare utveckling och integration stod i fokus än värdeutveckling.

Kryptobubblan

2021 – Gaming-året

År 2017 var det framförallt ICO som var ”hett” och som alla ville investera i. Under 2020 var det istället De-fi.  Delvis kan 2021 kallas för ”gamingåret” men även året då kryptovalutor fick en betydligt större plats i allmän nyhetsmedia. Det är två av de faktorer som återspeglas i Enjins extrema värdeökning som påbörjades i början av 2021.

Ett exempel på att gaming-tokens fick större uppmärksamhet är nyheten hos CNBC om att allt fler invånare i Fillipinerna helt och hållet börjat livnära sig på att spela kryptobaserade spel. Detta genom att genomföra uppdrag, vinna objekt i spelen och sälja dessa på de öppna NFT-marknader. Ett flertal spel fick även ett explosionsartat antal nya spelare och många coins tiodubblades i värde bara på några månader.

Ett annat exempel är att kryptotidningen Cointelegraphs artikel ”Play-to-earn games are the catalyst for this bullish period in the markets”.  

(Could Enjin SUPERCHARGE Gaming NFT´s?)

Att gaming och Enjin ökat i popularitet under 2021 kan även ses i antalet användare. I en artikel i Forbes nämns att det i januari 2021 fanns 36 000 användare på deras plattform. Bara fyra månader senare var antalet 95 000. Detta är alltså främst utvecklare då spelarna aldrig behöver registrera sig på plattformen för att spela spelen.

Samarbeten

Att Enjin är den ledande plattformen för blockkedjebaserade spel kan bland annat ses i ett flertal samarbeten med företag inom spelbranchen. Exempel:

Microsoft – År 2019 påbörjade Enjin och Microsoft ett samarbete i  ”Azure Heroes”. Ett sätt för Microsoft att belöna utvecklare och personer som jobbar inom specifika projekt. Microsoft har även samarbetet med Enjin och skapat NFT som går att använda i Minecraft.

BMW – BMW Vantage är en app som ger återkommande kunder NFT´s via appen. Dessa kan även köpas/säljs mot Enjin och får därmed även ett reellt värde. 

Samsung – Via ett samarbete med Samsung är Enjin Wallet förinstallerad på Samsung S10. Detta gäller eventuellt inte hela världen.

Kryptosamarbeten – Enjin har även samarbeten med en rad kryptoprojekt. Bland annat kan valutan används som säkerhet om lån tas via låneplattformen Aave.  

Nackdelar….

Krypto är nytt

Kryptovalutor är nytt och blockkedjebaserade spel ännu nyare. Det är alltid extremt svårt att veta åt vilket håll utvecklingen går på en helt ny marknad.

Regleringar på väg?

På Filipinerna angav myndigheterna, år 2021, att inkomst som tjänades på spelet Axie Infinity skulle klassas som inkomst. Regeln kan självklart även gälla andra spel men i landet var det då flera hundra spelare som enbart använde spelet som inkomstkälla. Kan skatteregler stoppa eller kraftigt försvåra för utvecklingen?

Konkurrenter enstaka spel

Det finns spel på nästan alla blockkedjor, allt från Ethereum och EOS till Polkadot och Algorand. Visserligen är skillnaden att Enjin erbjuder lösningar från utveckling till ekonomi men det finns alltså ”konkurrenter” som väljer att skapa helt egna spellösningar.  

Kommer traditionella spel att följa efter?

Den största frågan är hur de större spelbolagen kommer att agera. Kommer Microsoft, Blizzard och Nintendo ta steget och lansera spel på blockkedja? Kommer de då att skapa egna tekniska lösningar eller delvis använda Enjin? Det är om/när de stora jättarna tar steget till blockkedjan som marknaden verkligen kan explodera.

(Enjin Review Crypto Games, Key to Adoption? – Coin Bureau)

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar