Psykologi & flockbeteende på börsen

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Psykologi på börsen

Att handla med aktier handlar inte bara om att göra värderingar fundamentalt och faktamässigt även om det vore bra om det vore så. Aktiehandel medför också för oss allra flesta att vi påverkas psykologiskt av detta. Då kan det vara bra att känna till grundläggande börspsykologi och hur du kan hantera denna.

Flocken styr vårt beteende – börspsykologi

Vi människor har en tendens att ha en viss övertro på vår egen rationella (logik och slutledning) förmåga och tro att vi inte drivs av vissa emotionella drifter. Särskilt i ekonomiska sammanhang och aktiesammanhang har vi särskilt tendens att ständigt beskriva förlopp med rationella argument. Detta är ju heller inte på något sett fel då den som kan hålla sig mest kall och ha en bra strategi kan lyckas bättre med sin aktiehandel i turbulenta perioder. Men att helt förneka att vi också styrs av emotionella argument är nog ett misstag.

Sedan urminnes tider har vi människor levt i sammanslutningar eller flockar av andra människor. Vi trivs oftast då och känner att vi har ett sammanhang och en tillhörighet. Flocken som vi tillhör styr och påverkar också vårt beteende. Ett exempel på detta skulle exempelvis kunna vara att en samling människor utsätts för en yttre fara, t.ex. en brand. Om de allra flesta springer mot en utgång så är det troligt att de kvarvarande kommer att göra på samma sätt. Det vill säga flockens beteende påverkar den enskilda individen och det känns tryggare att ”göra som alla andra”.

På samma sätt påverkas investerare av andra investerare. Om en specifik aktie (eller hela börsen) rusar nedåt beroende på att stora aktörer drar ur sina pengar kommer andra investerare, och vi småsparare, att vilja agera på ett liknande sätt. Dock behöver detta inte på något sätt vara det mest fördelaktiga eller rätt i tillfället. Istället kan du som investerar riskera att bara följa flockens beteende och sälja billigt och köpa dyrt! Det finns därför all anledning att förstå flockens beteende bättre.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Flocken och aktiemarknaden – Vem är flockledaren i aktiehandeln?

En intressant fråga i dessa sammanhang är förstås också vem som egentligen är ledaren i flocken? Om man vet detta kan man förstås i förhand, och under tiden, vara förberedd att göra olika saker beroende på vad denne gör.

Det är dock inte så enkelt att de största aktörerna som banker och investmentbolag är ledarna på börsen. Ekonomiska forskare påstår att det istället är priset och prisutvecklingen på aktierna och börsen som är de verkliga ledarna. I flocken investerare, där alla har det gemensamma målet att tjäna pengar, styrs alltså troligtvis av priset och hur stora volymer till det priset som handlas. Det är alltså där vi får hålla utkik efter flockens beteende snarare än i enskilda investeringsaktörer.

Börsen och Flocken – Vad bör vi veta?

Om du och vi nu väl har förstått att vi alla mer eller mindre påverkas av flockbeteende på börsen kan det vara bra att konstatera följande:

  • Det är viktigt att ha en viss kännedom om hur flocken på börsen agerar och hur man kan se detta. Detta kommer göra att du har lättare att ta rätt beslut. Det är också lättare att analysera hela börsen, svårare att analysera enskilda individer.
  • Du bör vara medveten om i vilken grad du själv påverkas av flocken. Försök att själv positionera dig och se hur du påverkas när alla säljer eller köper.
  • Med denna visshet hjälper ju egentligen inte hela vägen. Vi måste också själva formulera en strategi för att inte påverkas för mycket.

Den övergripande strategin

Den som är daytrader eller swingtrader har som mål att och strategi att utnyttja kortsiktiga svängningar. Man bygger då upp strategin för köp och försäljning utifrån detta. Om man som fundamental investerare rycks med i dessa kortare svängningar så kan vi säga att man styrs alltför mycket av flockens beteende och har tappat siktet på sitt eget sätt att  investera. Om du är långsiktig i dina investeringar så krävs det att du beskriver din strategi på ett annat sätt.

Vi samlar här några punkter som du kan ha som bollplank när du själv (du måste göra det själv) utvecklar din egna strategi:

1. Erkänn dina misstag och lär av dem – Om du rycks med av flocken och panikköper eller säljer så är du inte mer än mänsklig. Det viktiga vid varje sådant tillfälle är att du lär dig av ditt misstag. Det är bara att gå på det igen och göra lite bättre varje gång.

2. Definiera din långsiktiga strategi. Att som fundamental investerare ha en säljhorisont på mer än 2 år är inte ovanligt. Fundera på om du kan tänka dig att hålla kvar vid ditt innehav så länge. Annars kanske du bör leta andra investeringar?

3. Något som har fungerat över lång tid är att likt superinvesterare som Warren Buffet investera i bra bolag som har bra direktavkastning och bra tillväxt under mycket lång tid. Det kommer då bli allt mindre viktigt hur det fungerar på kort sikt. Det viktiga är att du vet att bolaget har förmåga att prestera tillväxt under lång sikt. Då skulle vi kunna definiera en tillfällig svacka mer som köpläge då du verkligen tror på det här bolaget.

🔗 Läs även vår kompletta lista med klassiska misstag på börsen

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

  • Råvaror
  • Index
  • Aktier (både vanligt och via CFD)
  • Alla olika sorters Valutor

Att förstå vad som ger värde – börspsykogi

När du investerar fundamentalt så investerar du i ett värde i ett bolag. Du äger en liten bit av det här företaget. Visserligen är din aktieandel värd en viss summa pengar som börsvärdet av bolaget också återspeglar. Men det är också så att din aktie kan värderas utifrån vad företaget i framtiden kommer att tjäna. Alla de vinster som kommer från ett positivt kassaflöde hos ett aktiebolag kan sägas värdera vad din aktie faktiskt är värd idag.

Det är alltså återigen viktigt att förstå att värdet av din aktie är så mycket högre om företaget historiskt har klarat av att prestera tillväxt år efter år. Lär dig alltså att värdera bolag även utifrån framtida vinster. Då kommer tillfälliga svackor eller bubblor att spela mindre roll och dina investeringar blir värdedrivna istället för flockdrivna.

Att följa konjunkturen

Det går heller inte att förneka att ekonomin går i längre svängningar, det man kallar för konjunkturcykler. Dessa är ingenting att vara rädd för som aktieinvesterare. Istället skall du utnyttja dessa till din fördel. När konjunkturen går på lågvarv så brukar aktierna (ofta tidigare än så) vara lågt värderade och då kan det vara köpläge och inte säljläge.

Läs även våra artiklar:

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

2 svar på ”Psykologi & flockbeteende på börsen”

  1. Fråga: Det talas ofta om att ta hem en del av vinsten, vad innebär det?
    Måste jag sälja av en del av mitt innehav eller kan jag ta ut en del av vinsten kontant?

    Svara
    • Det innebär att du säljer av (säkrar) en del av din vinst. Kan tex göras om du är orolig för att aktien skall gå ner vilket gör att du har kapital att investera vid en eventuell sättning.

      Svara

Lämna en kommentar