Walt Disney Co – Det bästa sättet att korta/blanka aktien

Som svensk kan det ofta vara svårt att gå kort i utländska aktier. Ibland kan man hitta lite olika instrument om man letar i listorna på Avanza.se eller Nordnet.se men väldigt ofta hittar man inget alternativ eller så hittar man bara dåliga alternativ med orimligt stora spreadar eller orimligt höga inbyggda kostnader eller courtage. Det finns dock ett sätt som vi här på Aktiekunskap brukar använda oss av, nämligen att gå kort i en aktie genom en position i CFD:s .

Hur vi brukar göra när vi vill gå kort
Vi brukar använda IG-Markets.se för att gå kort i utländska aktier. Där kan man välja om man vill köpa eller sälja aktien. Trycker man på köp så går man lång och trycker man på sälj så går man kort.

Tryck på köp = Gå lång
Tryck på sälj = Gå kort


Om man väljer att trycka på sälj och väljer 5 st aktier så innebär det att man kortar 5 st aktier. Det står då att du har – 5 st aktier på kontot och du tjänar då pengar om aktien går ner.

Vad man skall tänka på när man handlar via IG
IG-Markets.se handlar du med en inbyggd hävstång, oftast på ca 5 ggr. För att undvika att ta en för stor position och bli utstoppad för snabbt så rekommenderar vi att du alltid har minst 2-3 gånger mer pengar på ditt konto än vad säkerhetskravet kräver för din/dina positioner. Om du vill “bli av med” hävstången skall du se till att ha lika mycket pengar på ditt konto som den totala storleken på din eller dina positioner. Då “eliminerar” du hävstångseffekten.

En stor fördel är att du faktiskt FÅR ränta på dina pengar när du går kort via IG-Markets.se Om du går lång får du betala ränta men går du kort så får du istället en liten ränta varje dag.
(Formel för finansieringskostnad för aktier = antal dygn x (marknadens stängningskurs x handelsstorlek x (2,5 % +/- LIBOR)) / 365)

IG-Markets korta aktier

Som du ser i bilden ovan från IG-Markets.se plattform så väljer du antal aktier och trycker på sälj för att gå kort i aktien. I rutan nedanför kan du se hur stort säkerhetskravet blir för positionen. Säkerhetskravet visar minimum hur mycket pengar du måste ha på ditt konto för att kunna öppna positionen men vi rekommenderar som sagt att du har minst 2-3 ggr säkerhetskravet eller lika mycket pengar på ditt konto som positionen totala storlek (oftast ca 5 ggr säkerhetskravet).

Läs mer om ämnet

Blanka/korta utländska aktier

  Kommentera eller Fråga

  Diversifiera alltid dina investeringar!

  Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
  Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
  https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

  Senaste på Aktiekunskap

  Copyright Aktiekunskap.nu 2020