Jämför courtage

Courtage är den avgift som banken/mäklaren tar ut när du handlar med aktier och andra värdepapper.

Oftast är det helt gratis att starta upp ett investeringssparkonto eller vp-konto hos en bank eller nätmäklare. Istället tar banken ut en avgift varje gång du köper eller säljer ett värdepapper, till exempel en fond eller en aktie. Denna avgift kallas för courtage eller kurtage på svenska.

Prisjämförelse av courtage

Nedan så gör vi en jämförelse mellan några av de mest populära bankerna och aktiemäklarna.

MäklareMinicourtageCourtage i %
Avanza0 – 99 kr0,0 – 0,25 %
Nordnet0 – 99 kr 0,0 – 0,25 %
Aktieinvest0 – 99 kr0,0 – 0,15 %
Degiro0 – 98 kr5 kr + 0,03 %
Etoro0 kr0 kr
Nordea1 – 99 kr0,06 %
Swedbank29 – 99 krErbjuder ej rörligt
Handelsbanken9 kr0,09 %
Länsförsäkringar20 kr0,05 %
Skandiabanken8 – 75 kr0,15 – 0,25 %

Tabellerna ovan och nedan är uppdaterade 2020-09-03

Gratis courtage – erbjudanden

Mäklare/bankErbjuder gratis courtage för konton i storleksordningen
Nordnet.se0 – 80 000 kr
Avanza.se 0 – 50 000 kr
Etoro.com/svobegränsat
Aktieinvest.se 0 – 60 000 kr
Degiro.se 0 – 1 miljon kr

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Mäklaren med lägst courtage av alla

Den aktör med absolut lägst courtage är Etoro.com/sv. De erbjuder aktiehandel till 0 kr i courtage. Där finns dock inte alla mindre svenska aktier men de stora bolagen finns och för resten av världens aktie, till exempel Amerikanska aktier har de ett väldigt bra utbud.

På Etoro kan du dessutom inte öppna ISK eller kapitalförsäkring utan det är bara vanlig aktiedepå som gäller.

Printscreen från Etoros hemsida

Viktigt med rätt typ av courtage

Idag är kostnaderna för aktiehandel väldigt prispressade och de flesta aktiemäklare så som Avanza, Nordnet eller Aktieinvest ligger på ungefär samma prisnivåer. Det är vanligt att kostnaderna ligger mellan 0-100 kr per affär. De flesta banker och mäklare erbjuder dessutom helt kostnadsfri handel (gratis courtage) för alla nybörjare som inte har jättemycket pengar insatta på kontot.

Det är ändå viktigt att du väljer rätt nivå för dig så att du minskar dina utgifter. Innan du bestämmer dig för var och när du skall börja med aktiehandel vill jag gärna skicka med några råd på vägen. Det är en långsam, men rolig och spännande, process att lyckas med sina aktieinvesteringar.

1. Rätt courtage sparar pengar långsiktigt

I längden kommer du att kunna spara mycket på utgifterna om du har låga avgifter. Om courtaget ligger på 100 kr per affär och du i snitt gör 150 affär (köp/sälj) per år så kommer du under en tioårsperiod att betala 100·150·10 =  150 000 kr. Om courtaget istället är 19 kr så kommer du att få betala 28 500 kr. Det är en mycket stor skillnad på lång sikt.

2. Små eller stora affärer?

Du kan oftast välja om du vill ha rörligt courtage eller en fast summa, till exempel 99 kr per affär.

Det finns även en rörlig del som beräknas procentuellt beroende på hur stor din affär är. Om du då handlar med stora summor pengar så kommer den rörliga delen att öka. Exempelvis låter 0,25 % i rörlig del ganska lite men på 150 000 kr så är det 0,0025·150 000 = 375 kr. I detta fall är det alltså bättre att välja fast courtage.

Om du gör riktigt små affärer skall du istället välja att ha en rörlig del då du tjänar på det. Om du exempelvis investerar 15 000 med en rörlig del på 0,25 % så är din avgift 0,0025·15 000 = 37,50 kr.

Avanzas courtageklasser i detalj

StartMiniSmallMediumFast
Rörligt courtage:0 %
Lägsta courtage: 0 kr
Du måste ha under 50 000 kr
Rörligt courtage: 0,25 %
Lägsta courtage: 1 kr
Rörligt courtage: 0,15 %
Lägsta courtage: 39 kr
Rörligt courtage: 0,069 %
Lägsta courtage: 69 kr
Rörligt courtage: 0 %
Lägsta courtage: 99 kr
För dig som gör större affärer 

Nordnets courtageklasser i detalj

GratiserbjudandeMiniLitenMellanFast
För dig som har courtageklass mini, är medlem på Shareville, gör mindre än 500 affärer per år och har max 80 000 kr hos Nordnet.
Rörligt courtage:0 %
Lägsta courtage: 0 kr
Rörligt courtage: 0,25 %
Lägsta courtage: 1 kr
Rörligt courtage: 0,15 %
Lägsta courtage: 39 kr
Rörligt courtage: 0,069 %
Lägsta courtage: 69 kr
Rörligt courtage: 0%
Lägsta courtage: 99 kr

Aktieinvests courtageklasser i detalj

GratiserbjudandeCourtageklass litenCourtageklass stor
0 kr i courtage för de med mindre än 60 000 kr på kontotRörligt courtage: 0,15 %
Lägsta courtage: 39 kr
Rörligt courtage: 0,05 %
Lägsta courtage: 99 kr

Degiros courtageklasser i detalj

GratiserbjudandeCourtage
0 kr i courtage för de med mindre än 1 miljon kr på kontot5 kr + 0,03 %
Maximalt courtage är 98 kr per affär

Exempel på hur courtage fungerar

För dig som är helt ny på aktiehandel och de avgifter som är sammankopplade med dessa så tänkte jag gå igenom hur courtaget fungerar. För att kunna genomföra affärer så behöver du något slags aktiekonto. Det kan vara en kapitalförsäkring, vp-konto eller en kapitalförsäkring där du har satt in en summa pengar. Sedan kan du använda dessa pengar för att köpa eller sälja aktier. Nedan så tar jag två exempel på hur courtaget dras vid aktieaffärer.

Exempel 1

Låt säga att du gör små affärer och har en courtageklass mini. Låt säga att du skall köpa en aktie A som kostar 80 kr aktien och du väljer att köpa 100 st. aktier.

Du betalar då för dessa aktier 100·80 = 8 000 kr och de läggs då upp i ditt innehav inne på ditt konto.

Dessutom så betalar du ett rörligt courtage på 0,25 % och ett fast courtage på 1 kr. Så dina courtageavgifter för den här affären blir 1 + 0,0025·8000 = 1 + 20 = 21 kr. Dessa 20 kronor kommer då att dras från ditt konto.

Låt säga att du sedan säljer ditt innehav och att aktikursen då har gått upp till 120 kr per aktie. Du säljer då dina aktier för 100·120 = 12 000 (Vinst 4 000 kr) och du betalar ett courtage på 1 + 0,0025·12000 = 31 kr.

För de här två affärerna har du alltså totalt betalat 52 kr till banken.

Exempel 2

Låt nu säga att du i stället gör stora affärer och har en courtageklass fast. Du skall köpa 10 000 aktier av Aktie B som har ett pris per aktie på 425 kr.

Du betalar då för dessa aktier 10000·425 = 4 250 000 kr.

Eftersom du har ett fast prissatt courtage så betalar du nu 99 kr i courtage när du har köpt aktierna.

När du säljer innehavet så kommer du återigen att betala 99 kr i courtage.

För de här två affärerna har du alltså totalt betalat 198 kr till banken.

Sprid alltid dina risker och investeringar

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer och fakturaköp. Du får en fin avkastning & en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

15 Kommentarer

 1. Rikard skriver:

  Hej!
  Var hittar jag inköpspriset på en aktie som är köpt längre tillbaka i tiden,när jag skall deklarera försäljning av dessa aktier nästa gång.

 2. Kalle skriver:

  Hej! Om Avanza så skriver ni: ”….Avanza Mini, Bas eller Premium. Du kan ha kapitalförsäkring i alla konton…”

  Jag tror inte detta stämmer. I Avanza mini kan man inte ha KF. Och heller inte ISK-konto. Om jag förstått det rätt så i avanza mini kan man bara ha vanlig aktie- och fondkonto (alltså 30% skatt på vinsten).

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, ja det stämmer nog att den möjligheten inte finns i mini, vi har uppdaterat informationen i tabellen.

 3. Michel skriver:

  Jag valde avanza mini. Det dåliga var att man inte fick välja konto typ. Man är alltså tvungen att skatta 30% på vinsten.
  Vissa av dom aktier jag tänkt välja har redan gått upp med 7-8% och jag kommer inte kunna handla dom fören torsdag eftersom avanza måste aktivera mitt konto. Ska jag ändå handla fast dom gått upp så mycket?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Michel, mycket svårt tyvärr att svara på enskilda aktier och deras möjlighet till uppgång på kort eller på lång sikt. En bra ledstjärna i värdeinvestering är att ha tålamod och vänta in nedgångar där värderingen är tillräckligt låg för att motivera ett köp. Om man gärna vill komma igång att handla aktier så kan man alltid dela upp köpen på flera tillfällen för att minska risken att köpa vid ett enda (och kanske fel) tillfälle.

 4. Michel skriver:

  Hej

  Jag tänkte börja handla med aktier nu. Jag tänkte handla för 50 000kr till o börja med och välja ut 3-4aktier och handla för ungefär lika mycket av varje men kommer nog byta ut någon aktie då och då. Vilket konto skulle du rekomendera då? Undrar alltså mini, medium eller premium och sen undrar jag vilken aktike depå du tycker jag ska använda alltså det som avgår beskattningssätt.
  Jag kommer välja en aktier som inte kostar så mycket så kommer köpa många och hoppas på att dom går upp mycket så jag handla riskfyllt och kanske ha en stabil aktie som går sakta upp.

  Tacksam för svar

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, skulle nog rekommendera ett så billigt konto som möjligt när du startar för första gången. Ofta så byter man aktier mer när man lär sig och då kan det vara bra att ha så lågt courtage som möjligt för att minska avgifterna.

   Då passar det även bättre med en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto där du inte har reavinstskatt.

   Om man tänker sig att äga aktierna under mycket lång tid blir det ofta mindre avgifter med ett vp konto.

 5. Marcus skriver:

  Om courtage avgiften är 50:- är det då 50:- per aktie eller 50:- för alla aktier du säljer/köper vid det tillfället?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Marcus, oftast är det så att courtaget är 50kr för hela det köpet/säljet som du genomför oberoende hur stor summa som du köper eller säljer för.

   Det finns dock lite olika typer av konton hos nätbankerna där vissa tar en viss summa och andra tar en procentuell del av den summa som köpet/säljet består av.

 6. Anton skriver:

  När senast måste en aktieaffär vara avslutad för att man kan ta del av nästkommande utdelning?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Anton, det handlar framförallt om när bolagsstämman är och vad man där säger. Vanligt är att det är på tredje bankdagen efter bolagsstämman som innehavet måste vara registrerat för att du skall få ta del av utdelningen.

 7. admin skriver:

  Hej Fosfor, De courtage vi har med är precis som du skriver minimicourtaget för för Avanzas är för kontotyper mini, bas och premium. Skall ordna så att den rörliga delen står med också så att det inte blir missvisande.
  Som med alla nätbanker så är det svårt att göra en överblick över alla typer av abonnemang så att det blir tydligt och överskådligt. Men det skall nog gå att ordna!

 8. Fosfor skriver:

  Varför står bara minimicourtage med i jämförelsen?
  För går man in på ex. Avanza och kollar så har dom courtage på procent (0.085% för brons) och det blir ju en ganska stor skillnad om man skulle tro att det ligger på ex 99kr

 9. admin skriver:

  Nu är även nordnetdirekt med i denna lista där vi jämför courtage och avgifter för olika nätbanker.

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Savelend.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. På Savelend kan du dessutom investera i företagslån, inkassoportföljer och fakturaköp.

Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021