Vart är börsen på väg?

Lite då och då tycker jag att det är viktigt att stanna upp och fundera över vart börsen är på väg. Då tänker jag inte på hur det har sett ut de senaste dagarna eller de senaste månaderna.

Istället vill jag få en mycket lång översikt (tidsmässigt) på hur det har sett ut. Anledningen till det är för att jag är mycket långsiktig i mina investeringar. Jag har inte tillräckligt med tid för att hänga med i kortsiktiga rörelser utan investerar hellre i djupa konjunkturdalar och säljer någonstans nära toppen. Just nu ligger jag exempelvis med det mesta stabila värdepapper.

Med det sagt så är jag själv ganska förvånad hur länge den här uppgången har hållit i sig. Jag trodde nog att fallet skulle komma tidigare än vad det har gjort.

Så hur har då börsen sett ut sedan 1990 tills idag? Låt oss titta på följande linjediagram.

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Här följer du Usa:s (rött) och Sveriges (blått) börser från 1990 till juli 2019. Nästan 30 år. De senaste tio årens uppgång är lång.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Så vart är vi på väg?

Om jag visste svaret på den frågan så hade jag varit ett hett villebråd på analysmarknaden 😉 Jag har förstås ingen aning om vad som skulle kunna utlösa en nedgång eller uppgång de närmaste månaderna.

Men om jag sammanfattar de makroekonomiska signalerna som finns just nu så hittar jag följande:

  • Trump och Xi är fortfarande i luven på varandra. Handelskriget fortsätter att oroa marknaderna. Det kan hända att de allt hårdare tagen får en bubbla att spricka. Framförallt tror jag att det är i Kinas ekonomi det finns mest eventuella briserande bomber.
  • Ett avtalslöst Brexit lurar fortfarande bakom hörnet. Efter Theresa Mays misslyckade försök att få med sig sin regering har Boris Johnson tagit över rodret. Vad som händer om Storbritannien kraschar ut ur EU har jag själv ingen tydlig bild av. Det kommer nog inte att glädja marknaderna. För dig som vill läsa mer om Brexit så tyckte jag den här artikeln i Bloomberg var en rätt bra sammanfattning.

Kommer någon av dessa luriga politiska situationer framkalla en krasch? Eller blir det någon annan faktor som slutligen får oss att falla neråt?

Oavsett så brukar det ju gå ganska snabbt och det är svårt att hänga med i svängen neråt. Så personligen tar jag det lugnt och förbereder mig för när det händer.

Sprid dina risker och investeringar

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Savelend.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2022