Vad händer med bitcoin?

För några år sedan var det mycket nyheter och hype kring de så kallade kryptovalutorna där bitcoin var den klarast lysande stjärnan. Den senaste tiden tycker jag att man hör allt mindre om dessa digitala valutor och jag bestämde mig för att ta reda på hur läget för dessa nya valutor är.

Bitcoin – en digital guldgruva

Det är rätt intressant att diskutera vad bitcoin egentligen är och varför det överhuvudtaget kan vara värt något. Enklast är nog att jämföra denna valuta med jordens totala guldfyndigheter. Det finns en begränsad mängd guld som har utvunnits och som är möjlig att utvinna ur jorden. Det finns inte oändliga mängder guld och därmed skapas en efterfrågan på metallen. Med hög efterfrågan så skapas ett värde och metallen får ett högt pris.

Med bitcoin så är inte utbudet oändligt heller. Men här är inte utbudet styrt av vad man kan vaska fram ur jordlagren utan istället av matematiska regler. Det är förutbestämt att det maximalt får finnas 21 miljoner bitcoin och med tiden kommer det att bli allt svårare att bryta ut nya bitcoins. Nu kanske du funderar på vad det innebär att ”bryta” (jämför med guldbrytning) bitcoin? Det avancerade nätverk som styr det hela låter kopplade noder (datorer med beräkningskraft) bryta ut bitcoin och dela med sig av beräkningskraft till nätverket. På engelska kallas det här för bitcoin mining.

Det finns massor av matematik, datorkunskap och teknik bakom detta och det är inte svårt att snabbt bli mycket teknisk. Men jag tycker att förklaringen här ovan räcker om du bara vill förstå grunderna i hur systemet fungerar.

Valutaraketen Bitcoin

Graf över bitcoin kursen

Bitcoin skapades av Satoshi Nakamoto år 2009. Troligtvis är namnet en pseudonym. Värdet på valutan började att stiga runt år 2015-2016 och plockade upp rejält med fart år 2017. Som mest var den värd runt 19 000 dollar per bitcoin. I slutet av 2017 och 2018 blev det fritt fall för valutan och sedan har den stabiliserats. En rejäl bubbla kanske?

Så vad berodde dessa kraftiga rörelse på?

Man anser bland annat att värdet har blåsts upp av någon slags bubbla som är vanligt med nya fenomen som får mycket uppmärksamhet. Det var ju likadant med den så kallade it-bubblan i början av 2000-talet som svepte över världen. Men det är nog inte hela förklaringen. Även myndigheter har granskat valutan hårdare och den fria marknaden kanske har blivit lite mindre fri. Kinas och Sydkoreas regeringar gick bland annat ut och varnade för valutan vilket säkert skapade rädsla hos många investerare som då drar sig ur.

Valutan har också omgärdats av en hel del negativa nyheter om brott och förskingringar. Sådant ger ett oseriöst skimmer runt hela marknaden och gör säkerligen att många drar sig ur.

Mina tankar om Bitcoin

Självklart är det lätt att så här i efterhand säga att man borde ha hängt på tåget med bitcoin. Det gjorde aldrig jag då jag hade svårt att se vilket det verkliga värdet i valutan egentligen är. Med guld förstår man att det finns ett fysiskt föremål. Med aktier handlar det om ett fungerande företag som säljer tjänster eller produkter. Men med bitcoin och andra kryptovalutor har jag fortfarande svårt att se det verkliga värdet bakom? Visst finns det folk som handlar saker för bitcoin men det är inte ofta man ser webbutiker som anger det som möjlig betalningsmetod.

Så personligen ställer jag mig fortfarande tveksam till företeelsen även om jag förstår att det definitivt finns pengar att ”bryta” även i det här systemet.

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

2 Kommentarer

  1. Oliver skriver:

    Har du testat att spela följande spel flera gånger irad på dina lektioner? https://www.youtube.com/watch?v=y_FW3ci8W8g Tror du att det kan få en liknande effekt när folk förstår att en valuta med begränsad mängd är mer eftertraktad?

Copyright Aktiekunskap.nu 2021