Spotifys första kvartalsrapport – En snabb sammanfattning

Spotify släppte under natten sin första kvartalsrapport som ett börsbolag. Det är väldigt intressant att följa bolaget just nu då alla siffror och beslut är så mycket mer transparenta när bolaget är noterat. Här kommer en sammanfattning för dig som snabbt vill få en överblick av vad rapporten sa.

De har nu nått 75 miljoner betalande prenumeranter

Prognosen på antalet betalande användare låg mellan 70-80 miljoner betalande användare och de landade ganska exakt mitt emellan. Tills slutet på 2018 så är deras mål att nå mellan 92 – 96 miljoner betalande kunder.

De har 170 miljoner aktiva användare

Spotify har alltid satsat stenhårt på att få så många gratisanvändare som möjligt. Det är deras sätt att slussa in folk i premiumversionen och göra folk ”beroende” av deras tjänst. Det kommer att vara deras fokus också i framtiden även om det är mycket mer prat just nu om antalet betalande användare när de är noterade.

Tjänar Spotify några pengar ännu?

Nej, de går istället massor av pengar back. Nämligen -41 miljoner euro i minusresultat. Däremot har deras intäkter vuxit med 26 % vilket i dessa sammanhang måste anses vara mycket bra. Att ett så stort bolag växer så kraftigt innebär väldigt mycket pengar i kassan.  Källa di.se

De kommer att höja priset

Något som inte är särskilt roligt för oss användare som betalar för tjänsten (mig inkluderad) är att de nu också siktar på att höja priserna. De har gjort något slags test i Norge där de har provat att höja priserna. Varför de har valt Norge känner jag tyvärr inte till. Troligt är att de så småningom, precis som Netflix, kommer att dra upp priserna steg för steg för att nå lönsamhet.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

4 Kommentarer

 1. Anton skriver:

  Haha, Spotify har aldrig gått med vinst och kommer inte göra det heller. Att kassan är stor beror på att naiva aktieägare stoppat in pengar i en verksamhet som tycks öka förlusterna desto fler användare de får.

  Att ha nästan 100 miljoner användare och inte lyckas göra en enda krona i vinst får ses lite som en bedrift i sig 🙂 Dock snälla aktieägare som tillhandahåller en stor musikkatalog nästan gratis.

  Är roligt så länge det varar!

  • Aktiekunskap skriver:

   Ja det är ju verkligen roligt att det varar för alla användare som gillar tjänsten 😉
   Kanske var de tvungna att notera för att de som investerat i bolaget skulle kunna plocka ut en del av sin vinst?

 2. Aktiepappa skriver:

  Hej. Jag tror att jämförelsen med Netflix haltar lite och jag tror faktiskt att Spotify kommer få det tufft framöver. Bland annat sitter Google och filar på en egen tjänst. Jag har skrivit om det på bloggen i samband med deras introduktion:

  https://aktiepappa.blogspot.se/2018/03/spotify-pa-vag-mot-borsen.html

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Aktiepappa!
   Konkurrensen från Google och Apple kommer förstås att bli brutal framåt. Två bolag med så mycket pengar i kassan (och som går med så mycket vinst) har ju en del kraft och uthållighet.
   Gjorde inte Google någon liknande tjänst i deras Play store som försvann eller hur var det?

Copyright Aktiekunskap.nu 2023