När giganterna handelskrigar

Det är med en viss känsla av skräck jag följer Usa och Kinas så kallade handelskrig. Var skall det där sluta? På ena sidan en, enligt mig, ganska oberäknelig president Trump och på den andra sidan en enpartistat med till viss del slutna ekonomiska system. Vad innebär det här för mig som småsparare egentligen?

Lite bakgrund

Om jag tolkar skeendena rätt så har Kina setts under lång tid som ett utvecklingsland. Som ett sådant har de kunnat ta del av en hel del subventioner som har gynnat deras ekonomiska utveckling. När de sedan har vuxit sig allt starkare ekonomiskt har de fått fortsätta gynnas av detta. Trots att de numera är världens näst största ekonomi. Kina har även alltmer gått från ett produktionsland till ett land där det numera uppfinns (och delvis stjäls) it-tjänster och produkter. Kolla gärna in den här videon från MKHB om läget med Huawei. Så numera är Västvärlden och Kina konkurrenter på samma marknader.

Så summa summarum. Reglerna för handeln måste förstås jämnas ut (washington post) så att inte Kina får för fördelaktiga regler. Samtidigt måste Trump kanske lugna ner sig en aning (vilken nog är omöjligt) och sluta hota Kina på twitter och skryta med att det är enkelt att vinna handelskrig.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Vad skall man hålla koll på?

Så det som är oroande i detta läge är väl förstås att alla typer av samtal brakar samman. Med följd att många företag blir klämda mellan dessa giganters kamp. Såklart på båda sidor. Det är nog det som jag tycker är mest tråkigt med detta. Att mindre och större företag som försöker få allt att gå ihop lever i ovisshet.

Så vad betyder det här för oss småsparare i aktier?

Jag personligen tror inte det betyder så mycket alls mer än att man behöver hålla koll på marknaden. Visserligen kan börserna snabbt gå ner i liknande oroliga perioder. Men det innebär förstås också en möjlighet för dig som håller koll på läget och är beredd att agera relativt fort. Så själv försöker jag hålla koll på marknaden i stort just nu. De innehav jag har är antingen mycket långsiktiga ”utdelningsbolag” eller mycket små svenska bolag som kan växa oavsett konjunkturläge.

Källor

Sprid dina investeringar och risker

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023