När giganterna handelskrigar

Det är med en viss känsla av skräck jag följer Usa och Kinas så kallade handelskrig. Var skall det där sluta? På ena sidan en, enligt mig, ganska oberäknelig president Trump och på den andra sidan en enpartistat med till viss del slutna ekonomiska system. Vad innebär det här för mig som småsparare egentligen?

Lite bakgrund

Om jag tolkar skeendena rätt så har Kina setts under lång tid som ett utvecklingsland. Som ett sådant har de kunnat ta del av en hel del subventioner som har gynnat deras ekonomiska utveckling. När de sedan har vuxit sig allt starkare ekonomiskt har de fått fortsätta gynnas av detta. Trots att de numera är världens näst största ekonomi. Kina har även alltmer gått från ett produktionsland till ett land där det numera uppfinns (och delvis stjäls) it-tjänster och produkter. Kolla gärna in den här videon från MKHB om läget med Huawei. Så numera är Västvärlden och Kina konkurrenter på samma marknader.

Så summa summarum. Reglerna för handeln måste förstås jämnas ut (washington post) så att inte Kina får för fördelaktiga regler. Samtidigt måste Trump kanske lugna ner sig en aning (vilken nog är omöjligt) och sluta hota Kina på twitter och skryta med att det är enkelt att vinna handelskrig.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Vad skall man hålla koll på?

Så det som är oroande i detta läge är väl förstås att alla typer av samtal brakar samman. Med följd att många företag blir klämda mellan dessa giganters kamp. Såklart på båda sidor. Det är nog det som jag tycker är mest tråkigt med detta. Att mindre och större företag som försöker få allt att gå ihop lever i ovisshet.

Så vad betyder det här för oss småsparare i aktier?

Jag personligen tror inte det betyder så mycket alls mer än att man behöver hålla koll på marknaden. Visserligen kan börserna snabbt gå ner i liknande oroliga perioder. Men det innebär förstås också en möjlighet för dig som håller koll på läget och är beredd att agera relativt fort. Så själv försöker jag hålla koll på marknaden i stort just nu. De innehav jag har är antingen mycket långsiktiga ”utdelningsbolag” eller mycket små svenska bolag som kan växa oavsett konjunkturläge.

Källor

Sprid dina investeringar och risker

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Savelend.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2022