När giganterna handelskrigar

Det är med en viss känsla av skräck jag följer Usa och Kinas så kallade handelskrig. Var skall det där sluta? På ena sidan en, enligt mig, ganska oberäknelig president Trump och på den andra sidan en enpartistat med till viss del slutna ekonomiska system. Vad innebär det här för mig som småsparare egentligen?

Lite bakgrund

Om jag tolkar skeendena rätt så har Kina setts under lång tid som ett utvecklingsland. Som ett sådant har de kunnat ta del av en hel del subventioner som har gynnat deras ekonomiska utveckling. När de sedan har vuxit sig allt starkare ekonomiskt har de fått fortsätta gynnas av detta. Trots att de numera är världens näst största ekonomi. Kina har även alltmer gått från ett produktionsland till ett land där det numera uppfinns (och delvis stjäls) it-tjänster och produkter. Kolla gärna in den här videon från MKHB om läget med Huawei. Så numera är Västvärlden och Kina konkurrenter på samma marknader.

Så summa summarum. Reglerna för handeln måste förstås jämnas ut (washington post) så att inte Kina får för fördelaktiga regler. Samtidigt måste Trump kanske lugna ner sig en aning (vilken nog är omöjligt) och sluta hota Kina på twitter och skryta med att det är enkelt att vinna handelskrig.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Vad skall man hålla koll på?

Så det som är oroande i detta läge är väl förstås att alla typer av samtal brakar samman. Med följd att många företag blir klämda mellan dessa giganters kamp. Såklart på båda sidor. Det är nog det som jag tycker är mest tråkigt med detta. Att mindre och större företag som försöker få allt att gå ihop lever i ovisshet.

Så vad betyder det här för oss småsparare i aktier?

Jag personligen tror inte det betyder så mycket alls mer än att man behöver hålla koll på marknaden. Visserligen kan börserna snabbt gå ner i liknande oroliga perioder. Men det innebär förstås också en möjlighet för dig som håller koll på läget och är beredd att agera relativt fort. Så själv försöker jag hålla koll på marknaden i stort just nu. De innehav jag har är antingen mycket långsiktiga ”utdelningsbolag” eller mycket små svenska bolag som kan växa oavsett konjunkturläge.

Källor

Sprid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Avanza.se & Etoro.com/sv, där handlar du aktier och fonder utan courtage. (hos Avanza får du max ha 50 000 kr på kontot för att handla utan courtage, hos Etoro är det obegränsat).

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Sigmastocks.se erbjuder en aktierobot som via algoritmer väljer ut aktier åt dig & sköter förvaltningen av aktieportföljen löpande. Du öppnar ett ISK-konto och svarar på några snabba frågor om hur du vill investera så sköter roboten resten.
Minsta insättning = 1 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2021