Min investeringsstrategi – mer entreprenör än investerare

Om jag skulle beskriva mig själv med något ord så skulle det nog mer vara att jag är en entreprenör än en investerare. Mer en skapande människa än en förvaltande. Men likväl har jag ett stort intresse för aktier och investeringar och tycker att det är kul att följa börsen och bolagen på den. 

Men när man har mycket så kallade järn i elden så är det rätt viktigt att ha en bra och långsiktig investeringsstrategi som fungerar med det liv man lever. Och jag har inte tid eller lust att investera på tidshorisont där man måste vara aktiv varje dag. Det skulle inte fungera i mitt liv som företagare och småbarnsförälder. 

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Så hur ser min investeringsfilosofi ut?

Jag personligen har under många år (typ sedan 1998) alltid försökt investera enkelt. Hitta bra bolag som jag tror på och investera i rätt tid. Det låter förstås enkelt men det är det förstås inte och självklart har jag misslyckats även om jag mer har lyckats som tur är. 

Om jag skulle gå igenom alla bolag jag tycker är intressanta eller som bra investeringar så skulle det här blogginlägget bli alltför långt. Jag får ta det en annan gång tror jag. Däremot så kan jag fördjupa mig i vad det är att investera i rätt tid. Eftersom jag är mycket långsiktig så är det för mig att följa konjunkturernas uppgångar och nedgångar. Det går ju inte så rasande fort på lång sikt att man inte kan lyckas pricka sina köp eller sälj klick alltför långt ifrån dessa toppar eller dalar. Så jag brukar göra på följande vis. 

  • När vi befinner oss i recession och lågkonjunktur så brukar börsen rasa rejält under några månader eller år och under dessa perioder försöker jag hålla mig till sparkonton och räntefonder. Dvs låta en stor del av portföljen ligga utanför börsen i väntan på lägre värderingar.
  • Jag har nog aldrig lyckats pricka den absoluta toppen eller botten (jo en gång har jag nog gjort det) men det är okej för mig. Jag måste inte jaga den där sista procenten och är hellre lugn än uppstressad över de där sista kronorna. 
  • När jag tycker att det är lågt värderat i stort sett så köper jag. Du kan tänka att vi befinner oss längst ner i en dalgång (kolla på börskurvorna historiskt) och då är det dags att flytta över pengarna till aktier.
  • När vi sedan har haft en längre tids uppgång och börsen i helhet börjar att bli högt värderad återgår jag igen till mina räntefonder med låg förvaltningsavgift.  

Enkelt va? Mjnaa… det är väl kanske en sanning med viss modifikation. Den senaste tiden har ju exempelvis börsen varit mycket högt värderad under en väldigt lång och stabil period. Kanske inte någon stor uppgång direkt men inte heller någon stor nedgång. Så i det här läget väljer jag att ligga säkert men jag hade nog trott att vi skulle se en nedgång tidigare. 

En liten skiss på strategin

För att fördjupa strategin ett steg till så skall jag visa ett diagram som jag håller koll på med hjälp av ett kalkylark i Google docs. I detta har jag data på den svenska och amerikanska börsens utveckling sedan 1990 (28 år totalt) där börsens månadsrörelser följs. Notera att värdena startar på ett index 100 och inte det verkliga börsvärdet eller liknande. Mer förklaringar kommer nedanför bilden.

Börsutveckling diagram

Som du ser så är det blåa strecket Sverige och det röda är USA. Till detta har jag tre linjer med lutningen 1,11. Det finns en anledning till att de har just denna lutning. Det beror på att börsen historiskt sett i modern tid har stigit med 11 % (1,11 i förändringsfaktor). Så då har jag lagt en stödlinje i botten av rörelserna, en i mitten och en på topparna. Som du säkert ser så är vi just nu en liten bit över vad som historiskt har varit topparna. Så för mig så betyder det att jag ligger lågt med större investeringar och iakttar större försiktighet. 

Mer än så här gällande tidpunkt för köp och sälj i aktier och fonder gör jag alltså inte. Notera att jag inte investerar särskilt ofta i indexfonder utan istället försöker att hitta aktier som jag tror kommer att slå börsen som helhet. Ibland lyckas jag och ibland inte. 

Kommentera gärna med dina tanka och åsikter om detta, det är alltid intressant med en efterföljande diskussion. 

 

Sprid dina investeringar

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023